Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Linnea Karhula, 16, räddade livet på två jämnåriga pojkar

12 dec, 2020 
Per-Ola Ohlsson
Linnea Karhula räddade livet på två kompisar som blev knivhuggna av ett gämg.
Om det inte varit för Linnea Karhula hade kvällen utanför ungdomsgården med största sannolikhet slutat med knivmord på två nyblivna tonåringar. Men Linnea skrämde bort ett maskerat ungdomsgäng och gjorde hjärt-lungräddning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En viss typ av superhjältar finns mitt ibland oss utan att vi, och knappt ens de själva, känner till dem. De som reagerar instinktivt på fara och utan att tveka försöker skydda andra.

En av dem är Linnea Karhula i Västerås, en 16-årig tjej som nu har börjat på gymnasiet och som drömmer om att bli stylist i framtiden.

Jag kommer själv inte ihåg så mycket av vad som hände den där kvällen

– Jag kommer själv inte ihåg så mycket av vad som hände den där kvällen. Det bara svartnade för mina ögon när ungdomsgänget gav sig på Max och sedan såg jag att både han och min dåvarande pojkvän Loke blivit knivhuggna, berättar hon.

Se också: Josephine födde Hannahs barn – efter 11 års barnlöshet

Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barnBrand logo
Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barn

Vi sitter hemma hos Linnea och hennes pappa Sami Karhula, 49, i deras hus i de lugna villakvarteren i de östra delarna av Västerås. Hennes mamma gick tragiskt bort när Linnea bara var några år gammal.

Annons

Linnea Karhula fick pris av polisen för sin insats

I sitt rum i villan plockar Linnea fram polisens medborgarmedalj för rådigt ingripande som fotografen vill ta en bild på. Förutom polisens medalj har hon dessutom utsetts till Årets Ungdomshjälte 2019 vid Aftonbladets och TV 3:s gala i Stockholm.

Linnea Karhula har tilldelats Polisens medborgarmedalj för sitt ingripande då hon räddade livet på jämnåriga vänner.
Linnea har fått flera priser för sitt modiga ingripande, här visar hon upp Polisens Medborgarmedalj.

Nu senast är hon aktuell för att hon tilldelats John Hrons pris på 100 000 kronor. John Hron var den 14-årige pojke som mördades vid Ingeltorpssjön i Kode av nynazister för 25 år sedan. Varje år delas ett pris ut till hans minne. I motiveringen till årets pris står det att Linnea får priset för ”sin stora rådighet som saknar motstycke”.

Annons

– Jag är både jätteglad och stolt över att jag har fått priset. Pengarna kommer jag delvis att använda till att ta körkort och köpa en mopedbil, säger 16-åringen samtidigt som hon lägger tillbaka medborgarmedaljen i sitt fodral.

Ungdomsgården Kvartan i Tillberga utanför Västerås

Händelsen som Linnea hyllas för skedde en lördagskväll i januari för snart två år sedan i förorten Tillberga strax norr om Västerås. Linnea och hennes jämnåriga vänner var på väg till ungdomsgården Kvartan.

– Det var ganska kallt den här kvällen med snöslask, minns Linnea. Vi hade varit runt i förorten och när klockan närmade sig elva tog vi oss till ungdomsgården för att värma oss.

Med i hennes sällskap var hennes båda klasskompisar Max, 13, och Loke, 14, som då var hennes pojkvän.

Linnea får pris som Årets Ungdomshjälte 2019 och får en kram av kompisen Max som hon räddade livet på.
Linnea utsåga till Årets Ungdomshjälte på Svenska hjältar-galan 2019. Här får hon en kram av kompisen Max, en av de två killar hon räddade. I bakgrunden syns deras lärare Maria Siikavuopio.

– Vi var flera, men jag kommer inte ihåg exakt hur många. Vi tog oss oss till ungdomsgården eftersom vi visste att man kunde hänga där vid den tiden på kvällen, berättar Linnea.

Annons

Ungdomsgänget var maskerade med rånarluvor

Tidigare på kvällen hade Max ringt till Linnea och Loke och berättat att han kommit i bråk med ett gäng äldre killar och att han ville vara tillsammans med dem eftersom det kändes tryggare.

– Det var något tjafs mellan dem om att någon hade fått sin hand klämd i en dörr, men jag är lite osäker på vad som hände, berättar Linnea.

När de i mörkret närmade sig ungdomsgården såg de ett stort gäng äldre killar som maskerat sig med rånarluvor för ansiktena.

Stämningen var hotfull och Linnea kände att något allvarligt var på väg att hända.

– Jag sa till Max och de andra att vi borde gå därifrån, men de ville fortsätta. Killarna såg ut att vara äldre än oss, cirka 17-18 år gamla, och jag förstod att det var Max de var ute efter, säger Linnea.

Knivbeväpnade ungdomar gav sig på Max

När Linnea och hennes vänner nästan var framme vid ungdomsgården gick två av de maskerade killarna mot Max och började skrika hotelser mot honom.

Annons

I nästa sekund gav de sig på Max. Linnea visste i det läget inte att minst ett par av de maskerade killarna var knivbeväpnade. Det hade kanske inte spelat någon roll för i det läget reagerade hon reflexmässigt.

– Det känns overkligt så här i efterhand, nästan som om det bara är en film jag har sett. Men när de gav sig på Max blev allt svart för mig. Det enda som jag tänkte på var att få bort dem från honom, minns Linnea.

Utan att tveka kastade Linnea sig mot killgänget och började slita och dra i deras luvor för att få bort dem från Max. När de blev störda av den då 14-åriga tjejen började de putta och slå även mot henne.

Det skulle de inte ha gjort.

Linnea Karhula har tränat karate i många år

Linnea är nämligen inte bara snabbtänkt och modig. Hon är dessutom vältränad och kunnig i självförsvar efter att ha tränat karate i många år med sin pappa Sami som tränare.

Pappa Sami Karhula bredvid sin dotter Linnea som han är väldigt stolt över efter att hon räddat livet på två kompisar.
Pappa Sami har tränat sin dotter i karate och är väldigt stolt över Linneas ingripande för att rädda sina vänner.

– Tidigare tränade Linnea mycket, men nu när hon har blivit lite äldre blir det inte lika ofta längre, säger Sami som under intervjun slagit sig ner vid köksbordet bredvid sin dotter.

Annons

– Men karate handlar inte bara om självförsvar, fortsätter han. Det handlar mycket om respekten för varandra och att vara juste. Sedan hoppas jag att jag och Linneas mamma har gett henne känslan för vad som är rätt och fel.

Linnea nickar för att visa att det stämmer.

– Men det jag framför allt har fått från karateträningen är att jag aldrig blir rädd. Jag vet att jag kan ta hand om mig själv, säger hon.

Linnea Karhula har tränat karate i många år – något som hjälpte henne då hon räddade livet på vännerna.
Karateträningen har gett Linnea en trygghet i att hon kan ta hand om sig själv.

Insåg att vännen blivit knivhuggen

Det kunde hon verkligen den där januarikvällen. När de maskerade killarna började slå mot henne fick hon användning för sina färdigheter i karate.

Annons

Plötsligt såg hon att en kniv glimmade i mörkret och hon hörde hur Max skrek till. Hon lyckades sparka bort den maskerade killen med kniven och fick sedan de andra i det maskerade ungdomsgänget att ge upp och springa bort från platsen.

– Jag hjälpte Max upp från marken och vände mig sen om för att vi skulle söka skydd inne på fritidsgården. Då såg jag att Loke, som hade befunnit sig bakom mig, vacklade till. Men jag fattade först inte att även han hade blivit knivhuggen, berättar Linnea.

Medan Linnea hjälpte den blödande Max in på ungdomsgården Kvartan såg hon i ögonvrån hur Loke föll omkull.

– Jag sprang fram till honom och såg då att det var blod överallt. Han förstod inte själv hur allvarligt det var. Vi var alla fulla av adrenalin efter överfallet, säger Linnea.

Huggen i bröstet – förlorade medvetandet

När Linnea öppnade Lokes jacka såg hon att han var knivhuggen i bröstet. Samtidigt som hon desperat försökte stoppa blödningen och skrek åt sina vänner att hämta papper och handdukar förlorade hennes pojkvän medvetandet.

Annons

– Jag började pumpa på bröstet och då kvicknade han till, men sedan förlorade han medvetandet på nytt, berättar Linnea.

Medan hon kämpade med hjärt- lungräddning för att få igång Lokes hjärta och blodcirkulation ringde en fritidsledare på Kvartan efter polis och ambulans.

– När Loke förlorade medvetandet på nytt blev han vitgul i ansiktet och jag kände att han var kall. Det kändes som att han dog där på platsen, säger Linnea.

Linnea Karhula var bara 14 år när hon räddade två jämnåriga kompisar när de utsattes för mordförsök.
Linnea våren 2019, 14 år gammal, i januari samma år skedde överfallet.

Tittat på sjukhusserier

I ren frustration slog hon till Loke i ansiktet.

– Då kvicknade han till igen och tittade upp. Strax därefter kom ambulanspersonalen inrusande genom dörren.

Annons

Linnea har aldrig gått någon utbildning i hjärt-lungräddning, men hon har tittat mycket på olika sjukhusserier på teve och hon har någon gång sett en instruktionsfilm på datorn.

– Jag har alltid gillat tv-serien ”112 – på liv och död” där man följer brandmän, ambulanspersonal och polis och får se hur man ska göra, berättar Linnea.

Tack var hennes hjärtmassage kom Lokes blodcirkulation och syresättning av hjärnan igång. På sjukhuset opererades han akut för ett sår i hjärtats högra kammare.

Linnea Karhula svimmade efter livräddningen

– Den vård som Linnea gav på plats i form av hjärt-lungräddning gjorde att vi kunde göra vårt jobb och slapp dödförklara en 14-åring, sa Jan Wisinger, överläkare på kirurgavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås i samband med att Linnea utsågs till Årets Ungdomshjälte.

Annons

Efter att ambulanspersonalen tagit över vården av Loke och Max var Linnea själv helt utmattad och hon gick in i ett angränsande rum på fritidsgården.

– Jag svimmade på soffan där, berättar hon.

Hennes pappa var i Stockholm den helgen och Linnea ville inte oroa honom. Istället ringde hon till en tidigare lärare som de hade god kontakt med.

– Hennes son kom och skjutsade mig till sjukhuset där jag stannade över natten. Men innan jag fick åka dit fick jag svara på polisernas frågor om vad som hade hänt och försöka beskriva killarna som hade överfallit oss, säger Linnea.

Ett mirakel att vännen överlevde knivattacken

Även Max var allvarligt skadad och han blev nersövd och opererad, men redan på söndagen kunde han och Linnea träffas. På eftermiddagen fick de komma in till Loke vars tillstånd var allvarligt men stabilt.

Annons

– Han var fortfarande nersövd. Sjukhuspersonalen sa till mig att det var ett mirakel att han levde. Egentligen skulle han ha varit död.

Både Loke och Max är i dag helt återställda och de har flera gånger utryckt sin stora tacksamhet för Linnea. De är båda övertygade om att de inte hade levt i dag om det inte varit för henne.

Sedan de började på gymnasiet går de inte längre på samma skola och Loke är inte längre Linneas pojkvän.

– Men vi är vänner, säger hon.

Frikändes för mordförsök

Det blev ett rättsligt efterspel till knivattacken och mordförsöken utanför ungdomsgården. Några månader efter händelsen åtalades en kille i 17-årsåldern för mordförsök. Två andra killar åtalades för grov misshandel.

Men eftersom de var maskerade gick det inte, trots att flera andra ungdomar blev vittnen till det brutala överfallet, att fastställa exakt vem som gjort vad.

Annons

Varken tingsrätten eller hovrätten ansåg att det var bevisat bortom allt rimligt tvivel att det var just den åtalade 17-åringen som utdelat de livshotande knivhuggen. Därför frikändes han från åtalspunkten mordförsök och dömdes enbart för misshandel

De två andra ungdomarna frikändes eftersom det inte gick att bevisa vad de gjort under misshandeln.

Linnea Karhula framför mopedbilen som hon köpt för prispengar från John Hrons Insamlingsstiftelse.
För en del av prispengarna från John Hrons Insamlingsstiftelse har Linnea köpt en mopedbil.

– Jag vet inte alls vilka de är och har inte sett dem sedan den kvällen, säger Linnea.

Trots all uppmärksamhet och all uppskattning hon fått för sin insats tycker hon att allt känns overkligt.

– Jag kan inte fatta att allt det här har hänt mig, säger hon. Men jag är glad att Loke och Max lever. Det är det viktigaste, säger Linnea Karhula.

Linnea Karhula fick John Hrons pris

  • Namn: Linnea Karhula
  • Ålder: 16 år.
  • Yrke: Student.
  • Familj: Pappa Sami, 49, och systern Emilia, 19.
  • Bor: Villa i Västerås.
  • Aktuell: Har utsetts till Årets Ungdomshjälte och även prisats av både John Hron-stiftelsen och polisen för sin modiga insats utanför ungdomsgården i Tillberga.
Annons