Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Agneta förlorade jobbet och startade om: ”Jag får det bästa av två världar”

18 aug, 2022 
Susanne Stamming
Kvinna som har en äppelodling och gör äppelbollar.
Agneta har flera nya idéer på gång för gården.
Äpplen, äpplen, äpplen – runda och söta har de invaderat Agnetas liv efter att hon stod utan jobbet hon älskade. Nu kretsar det mesta runt dessa frukter och vad man kan göra av dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Allt började med ett fritidshus med potential som Agneta Regnér och hennes man Jan hittade och köpte 2003. Det äldre huset visade sig omgärdas av flertalet äppelodlingar med många olika sorter, men tanken var enbart att hålla det som en kul hobby och kanske lägga till lite djurhållning längre fram.

– Jag hade ingen kunskap egentligen, bara ett intresse.

Agneta har haft en lång och varierad karriär inom allt från bokföring och postorder till delägarskap i en filmbutik och ett filmkafé.

– Jag läste ekonomi på komvux i Göteborg efter gymnasiet och hamnade därefter på ett företag som sålde VHS och annat liknande. Jag hade ansvar för bokföring och löner, berättar Agneta.

Delägare i filmkafé

2007 blev hon delägare och det startades ett filmkafé 2013 för det behövdes nya ben att stå på när den tekniska utvecklingen förändrade allt.

Annons

– Jag höll i kafét till stor del. Gjorde filmquiz-kvällar och hade verkligen roligt med det. Mötet med människor passade mig bättre än det ensamma administrativa datorjobbet, säger Agneta.

Med kafét började hon också tänka mat och började komma med egna idéer som ofta baserade sig på att utnyttja resurser bättre och inte slänga för mycket.

– Vi torkade bananer, tomater och annat som blivit över och använde på olika sätt. Torkade bananer var ju perfekt till frukostar. Fick vi yoghurt över gjorde vi yoghurtkakor, bröd blev krutonger, berättar Agneta.

– Det var både ekonomiskt, miljövänligt och framförallt kreativt och roligt.

Se också: Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!Brand logo
Se också: Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!

Tillsammans med en anställd kallskänka utarbetade de nya idéer mest hela tiden.

– Hon hade kunskapen jag saknade. Det var ett bra samarbete.

Annons

Omfattande översvämning

Men i januari 2015 förändrades allt. Natten mellan första och andra januari drabbades kafét av en omfattande översvämning.

– Det hade varit stängt som vanligt den förste och när jag kom dit den andre går jag in bakvägen och känner direkt att det luktar pyton. Överallt flöt det vatten och jag bara tänkte – nej, nej, nej.

Agneta ringde försäkringsbolaget och de andra delägarna och insåg att de inte skulle kunna öppna kafét den dagen. Det behövdes en sanering där man fick ut vattnet och torka allt med fläktar.

En hagelskur eller storm kan förstöra allt på en timme

– Det var avloppsvatten som kommit nerifrån golvbrunnar. Allt var fuktskadat, hela lagret, kontoret. Till slut insåg vi att vi aldrig skulle ha råd att öppna igen. Det gick inte att rädda. Den sista februari tog vi beslutet och jag stod utan det jobb som jag verkligen älskat.

Annons

Började högskoleutbildning när hon var 50 år

Hon hade nu en administrativ funktion ett par dagar i veckan och det räckte inte och hon slutade till sommaren.

– Jag tog jobb på ett restaurangkök, men det var tufft och inte min grej riktigt.

Istället tog hon mod till sig och tänkte till om äppelgården. Men först behövde hon utbildning. Det blev en tvåårig högskoleutbildning - Butikschefsprogrammet på Campus Varberg som startade hösten 2015.

Agneta var 50 år och de flesta andra var i 20-årsåldern.

– De var mer inne i studerandet av naturliga skäl och det var tuffare för mig som varit ifrån det så länge, men jag hade erfarenheten de saknade. Jag kom in i det efter ett tag, berättar Agneta.

– Jag hade tentaplugg ihop med min yngsta dotter som läste till logoped samtidigt.

Kurser i mathantverk, mustning och och odling

Efter examen började hon jobba med nya idéer för äppelgården. Hon byggde upp ett koncept kring en gårdsbutik och efter en hel del filande och omarbetande så kände hon sig redo för ett första steg. Agneta anmälde sig till den lokala tävlingen Draknästet på Lantbruksdagen i Falkenberg.

Annons

– Det var lite nervöst. Jag skulle presentera min idé i 15 minuter och stå inför andra och svara på frågor.

Kvinna gör äppelmust på sin gård.
I musteriet förvandlas både Agnetas egna och andras äpplen till färdig must.

Men Agneta behövde aldrig vara orolig, för hon vann hela tävlingen och fick 6000 kronor och gratis expertråd inför fortsättningen.

– Det var hedrande.

Nu när hon hade sitt koncept klart så behövde hon mer specialkunskap för att kunna tillverka sina produkter.

– Både jag och min man Jan gick kurser i mathantverk, mustning och odling. Jag lärde mig frukt- och grönsaksförädling, hur man gör drycker och marmelader. Jag reste runt i Sverige och lärde mig allt jag kunde. Sedan testade jag själv, berättar Agneta.

Annons

Jag har fått ett lugn som jag inte haft på länge

Det hon också skulle börja förstå var hur utsatt man är som fruktodlare. Vädrets makter kan på kort tid förändra allt.

– Sex frostnätter i maj 2017 gjorde att 90 procent av skörden bara försvann. 2018 var det istället torkan så det gäller att ha jobb vid sidan om. En hagelskur eller en storm kan förstöra allt i odlingarna på en timme och det är lite svårt att vänja sig vid, säger Agneta.

Idag är hennes gårdsbutik och äpplekafé öppna varje söndag året om, men hon kan inte leva på det och vid sidan om har hon både studerat till redovisningskonsult och jobbat halvtid på Systembolaget.

– Idag har jag ett fast deltidsjobb på Ica som jag trivs fantastiskt med. Det är 30 timmar i veckan.

Agneta fick jobbet genom äldsta dottern som visste att hennes kompis som jobbar där plockat in sin mamma för att jobba extra under en period.

Annons

– Det har verkligen varit perfekt för mig att få den tryggheten och vi är ett roligt litet gäng som har extremt trevligt ihop. Jag har fått ett lugn som jag inte haft på länge och det är jätteskönt.

Topprestauranger köper in

Att hon kan kombinera det med gården och äpplekafét på hemmaplan är viktigt och det går alldeles utmärkt.

Hon har numera kontakter bland flera topprestauranger som köper in en del av hennes framarbetade och framodlade specialiteter.

– Rosenkvitten är en sådan specialitet som bland annat sålts till restaurang Gastrologik i Stockholm.

Rosenkvitten
Rosenkvitten är en specialitet som säljs till restauranger.

Förutom denna lite mer ovanliga frukt, finns runt 15 äppelsorter fördelat på 3500 träd, fem varianter av päron, havtorn, fläder, nypon, hallon och mycket mer.

Annons

Det blir sedan marmelader, must, müsli och Agnetas helt egna äppelmustbollar – som är en variant på chokladbollar doppade i äppelpulver istället för kokos eller pärlsocker.

– Jag hoppades på att kanske vinna något pris för dem – i alla fall för äppelpulvret som kan ersätta socker eller honung som sötningsmedel. Det är en perfekt restprodukt från mustningen som är en stor del av verksamheten.

Nu ska Agneta även börja tänka på vilken äppelsort som används för smaken på äppelpulvret kan slå väldigt olika beroende på det.

– I en del sammanhang kanske man vill ha syrligare, andra sötare. Då måste jag kunna märka upp det. Smakbilden är viktig.

Hela verksamheten är som sagt - av naturliga skäl väderberoende och skörden slår väldigt olika. En storm kan göra att det mesta ligger på backen nästa dag. Men det är inte bara vädret som kan ställa till det. Den stora faran går på fyra ben och är en stor äppelälskare.

Annons

– Älgar var väl inte det vi tänkte på som ett problem när vi började, men man får verkligen vara noga med att stänga alla grindar till odlingarna annars är de där direkt.

Stängslet i Jurassic Park-storlek är just för att stänga ute dessa hungriga äppelfrossare.

Kvinna i rosa regnjacka framför ett staket på en äppelfarm.
Ett stängsel håller ute hungriga älgar.

Resor för inspiration

Agneta har fått lära sig den långa vägen och hon har även rest även till länder som Tyskland, England, Norge, Danmark och Österrike för mer inspiration.

– Sedan har vi naturligtvis fått hjälp av grannar och det är ovärderligt.

Annons

Hon visar runt i kafét som serverar och säljer olika varianter av äppelmust och mängder av andra produkter. Vid sidan om ligger musteriet med olika maskiner som stegvis förvandlar både deras egna och andras äpplen till färdig must - redo att drickas.

– Vi har andra funderingar, som att vi kanske vill göra vår variant på Calvados – Hallandås – från Halland. Inte än, men snart kanske det blir så, säger Agneta.

– Vi testar nytt hela tiden. Det är en del av det roliga. Gin kanske det blir också. Vi har tillstånd, men det är stora kostnader att komma igång.

Annat som kan var på gång är rabarber och bisamhällen.

– Det var faktiskt min gamla chef på Systembolaget som kom med den idén. Så han ska få ha kupor här är det tänkt. Det är bra för pollineringen också.

Agneta har hittat balansen med det kreativa arbetet med mathantverket på gården och det stabila jobbet på Ica. Hon har kommit till nya insikter om vad hon trivs med och just lugnet för både ekonomin och själen har visat sig vara ett vinnande koncept.

Annons

– Jag får det bästa av två världar. På Ica har jag fått följa med på resor och annat de anordnar. Man blir en del av något. Hemma är jag mig själv och skapar.

– Det kan knappast bli bättre.

7 snabba frågor

Favoritäppelsort: Katja och Discovery.

Bäst att göra marmelad på: Aroma, Katja och Discovery.

Den must jag gillar bäst innehåller dessa äpplen: Ingrid Marie.

Ovanliga ingredienser i någon produkt du har i butiken: Äpplepulver på mina Äpplemustbollar.

Något jag skulle vilja testa inom mathantverk, men som jag inte gjort: Lära mig baka glutenfritt och sen olika rawfood bakverk.

Godaste jag ätit inom andras mathantverk: Gudmundsgårdens olika korvar, samt bakverken på Open New Doors.

Äppelkunskap som få vet om: För att veta om äpplet är moget, så kan man dela på det och kolla på kärnan. Är denna fortfarande vit är det omoget, är den brun så är det moget.

Det här är Agneta

Kvinna som håller upp ett rött äpple.

Namn: Agneta Regnér.

Ålder: 57 år.

Bor: Lindome, med äppelgård i Frillesås.

Familj: Maken Jan, vuxna barnen Stephanie, Alexandra och Mikaela.

Gör: Driver en gård med odlingar, gårdskafé och gårdsbutik. Jobbar på Ica.

Specialitet: Äppelpulver, äppelmustbollar och odling av rosenkvitten.

Äppelsorter på gården: Aroma, Discovery, Katja, Ingrid Marie, Nanna, Cox, Rubinola, Rubinstar, Filippa, Bramley, Karin Schneider, Fredrik, Santana och Åkerö.

Annons