5 anledningar till att par ofta ser ut som syskon

Foto: TT/Shutterstock

Har du också lagt märke till att par i kärleksrelationer ofta liknar varandra? Och kanske blir de allt mer lika ju längre de håller ihop. Här kommer förklaringen.

Man brukar ibland prata om äktenskapstycke när det gäller par i relationer. Då kan det handla om att man är lika både till utseende och till sätt.

Se här: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon
1:19

Efter reklamen: Se här: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon

(1:19)

Slå på ljud

Och du har säkert något par i din närhet som du tycker är väldigt lika varandra? Kanske till och med så lika så man skulle kunna tro att de var syskon, eller i alla fall släkt.

Varför väljer vi ofta en partner som liknar oss?

Vad beror det då på att många faktiskt väljer en partner som är relativt lik hen själv till utseendet?

För det första kan det handla om att vi dras till det som känns bekant. Vi väljer gärna att umgås med människor som är lika oss själva eller personer vi är vana vid.

På sajten kk.no förklarar sexologen och parterapeuten Tone Haldorsen så här:

– Människor finner trygghet i det kända, och många känner en starkare anknytning om de ser sina egna drag hos partnern. Det är därför många väljer en partner med samma hudfärg, kroppstyp och ansiktsform.

5 anledningar till att par ofta ser ut som syskon

Har man varit ihop ett tag kan det också handla om att man i en relation influeras av varandra. Att man blir mer och mer lika då man växer tillsammans.

Hos Psychology Today har psykologen Karen Wu listat flera anledningar till att par ofta kan se ut som syskon, här är några av dem hon tar upp.

Vi dras till lika – men också till oss själva

Vi dras både till personer som liknar oss själva när det gäller ras, sociala nätverk och bakgrund. Men även när det gäller utseende.

Studier visar att vi dras till ansikten som liknar våra egna. Vi finner de helt enkelt mer attraktiva.

Christina Schollins fina kärleksråd i Tillsammans med Strömstedts

Det vi ser blir det vi gillar

Vi dras omedvetet till det som känns bekant. Ofta uppfattar vi personer som känns bekanta som trevligare. Vi blir mer attraherade av personer som känns bekanta.

Ser man alltså ofta sig själv, och familjemedlemmar som liknar en själv, så är chansen stor att man väljer en partner som också liknar en själv och ens familj.

Vi söker en förälders ansikte

Det finns också en teori om att vi omedvetet söker en förälders ansikte i en partner. Forskare har kunnat visa på att vi föredrar personer som är mer lika våra föräldrar i studier där man fått bedöma vad man ser som attraktivt.

#skitsnack
Därför är par som pratar om bajs lyckligare än andra

Vi vill ha matchande kroppstyp

Utöver ansikten så är också kroppstyp ofta lika hos par. Ofta är gifta par även lika när det gäller till exempel längd, vikt och kroppsbyggnad.

En del av det här kan förstås också senare i ett förhållande bero på delad livsstil.

Vi speglar vår partner i mimik

Även om vi kanske inte är så väldigt lika en partner till en början så är risken att vi blir mer lika. Inte minst kopierar vi varandras stilar och influeras av varandra.

Men vi blir faktiskt också, enligt studier, mer och mer lika varann med åren när det gäller ansiktsdrag och då framför allt minspel.

Vi gör liknande ansiktsuttryck – då att spegla sin partner är ett sätt att visa att vi tycker om varandra.

4 enkla vanor som lyckliga par har

Är lika par lyckligare än andra?

Det finns inget som säger att par som är mer lika varandra är lyckligare än andra. Så man måste såklart inte välja lika.

Källor: KK.no, Psychology Today

Se också: 5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha
0:47

Efter reklamen: 5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

(0:47)

Slå på ljud