Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Holly Ringlands Berättelsen om Alice Hart om våld mot kvinnor

03 dec, 2020 
helena cecilie andersen
Författaren Holly Ringland vid ett bord med blommor och en skrivmaskin.
Efter att ha levt i flera våldsamma relationer bröts den australiska författaren Holly Ringland ner totalt. Vägen ut blev en enkelbiljett till England. När hon äntligen började tro på sig själv igen skrev hon en bok, inspirerad av sina egna erfarenheter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I fjällpanelhuset i slutet av gatan satt nioåriga Alice Hart vid sitt skrivbord framför fönstret och funderade på hur hon på bästa sätt skulle kunna sätta eld på sin pappa.”

Så lyder den allra första meningen i boken Berättelsen om Alice Hart. Det är samma mening som författaren Holly Ringland skrev ner för hand med en reservoarpenna i sin anteckningsbok 2014.

Författaren Holly Ringland framför ett hav av blommor.
Holly Ringland visste redan som treåring att hon skulle bli författare.

Boken handlar om Alice Hart, nio år gammal, som förlorar båda sina föräldrar under fruktansvärda omständigheter, som hon själv klarar sig undan med nöd och näppe. Därefter måste Alice flytta hem till sin farmor June, en kvinna som hon varken har träffat eller hört talas om tidigare. Hon bor på en blomsterodling som även fungerar som tillflyktsort för ”förlorade kvinnor”, som alla bär på svåra förflutna.

Annons

Det är dessa kvinnor som tillsammans med June lär Alice blommornas språk. Det är ett språk genom vilket man kan uttrycka sådant som verkar omöjligt att prata högt om. Ett språk för de outtalade berättelserna som förföljer oss.

Holly Ringland ville bli författare

Holly drar flera paralleller mellan bokens handling och sina egna livserfarenheter. Hon är klädd i en drömsk klänning som påminner om en blomsteräng och hennes stora, dinglande örhängen klirrar varje gång hon vrider huvudet eller viftar med händerna. Hon talar på in- och utandning om sin barndom. Holly växte upp i sin mammas tropiska trädgård i norra Australien. Hon beskriver sig själv som en levnadsglad och nyfiken liten flicka med en djup kärlek till böcker.

– När jag var tre år la min mamma ner otaliga timmar på att lära mig läsa. Jag minns särskilt väl att hon gjorde en alldeles egen bok till mig, där hon hade klippt ut och klistrat in bilder från olika tidningar. Under varje bild stod det skrivet vad den föreställde. Jag läste den boken så många gånger att den till slut föll isär och behövde tejpas ihop. Jag var besatt av den!

Annons

När Holly insåg att berättelserna som hennes mamma läste upp för henne var skrivna av riktiga människor blev det hennes högsta dröm att få vara en av dem. En känd historia som berättats och återberättats i familjen är det ögonblick när Holly, tre år gammal, lägger handen på höften och konstaterat att ”när jag blir stor skall jag bli författare.” Och det blev hon.

Se också: Caroline om våldet – ”Kissade på mig och mamma”

Caroline om våldet: "Han kissade på mig och mamma"Brand logo
Caroline om våldet: "Han kissade på mig och mamma"

– Vi omges av stora och små berättelser, som tillsammans utgör livet. Äventyr och historieberättande är mina verktyg för att förstå världen, och genom att läsa och skriva har jag blivit bra på att uttrycka mig, säger Holly.

Baserad på hennes eget liv och upplevelser

Hon definierar fiktion som en slags emotionell sanning, och inspireras av sanna historier. Historier som ger människor hopp, viktiga berättelser som borde bli hörda.

Annons

– Utan böcker som ett kärt barndomsminne hade jag antagligen inte blivit den författare jag är i dag. Det har räddat mig, berättar Holly.

Författaren Holly Ringland som utsattes för våld tittar in i kameran.
Holly Ringland har levt i flera våldsamma förhållanden.

Boken är inspirerad av Hollys egen historia och personliga erfarenheter. I likhet med huvudkaraktären Alice har även Holly genomlevt långvariga trauman. Hon har levt i flera våldsamma förhållanden och varit utsatt för det hon själv väljer att kalla för manlig våldsutövning.

– För mig är det viktigt att kalla det för manlig våldsutövning, för det är en reell epidemi. I Australien dör en kvinna i veckan efter att ha blivit utsatt för våld av en manlig förövare. Det är förfärligt att tänka på. Jag menar att när vi kallar det för ”våld mot kvinnor” så låter det som om det är kvinnans ansvar, och att det är någonting som vi kvinnor måste ändra på, säger Holly.

Annons

Våld i nära relationer: ”Äga min egen historia”

Även om våld i nära relationer kan utövas av både kvinnor och män fokuserar boken specifikt på detaljerna kring trauman knutna till manligt partnervåld.

– Det hela nådde en punkt då jag insåg att jag var tvungen att äga min egen historia. Skammen som jag känt på grund av mäns våldsamhet i tidigare förhållanden var inte min.

2009 flyttade Holly till England. Det var på tiden att hitta tillbaks till sig själv.

– Att vara fångad i våldsamma relationer hade gjort mig osäker. Jag var livrädd och min självkänsla var tillintetgjord. Vad skulle jag ta mig till för att inte ge upp? Jag hade inga tankar på att ta mitt eget liv, men det blev viktigt för mig att fortsätta tro att jag hade saker att leva för, snarare än att bara existera, berättar Holly.

Började skriva sin debutroman

Enkelbiljetten till England blev hennes räddning. Holly packade ner hela sitt liv i två resväskor och en låda full med böcker. Lusten att livnära sig på att skriva brann fortfarande starkt, och 2011 tog hon en masterexamen i kreativt skrivande från universitetet i Manchester. Det var här hon skulle möta sin älskade Sam. Hennes drömmars man.

Annons

– Jag hade aldrig trott att jag skulle möta någon som faktiskt kunde älska mig. Han är den snällaste mannen jag någonsin har träffat. Sam trodde på mig och mitt skrivande när jag själv inte kunde.

Jag drevs av en önskan att förvandla de trauman jag upplevt till något annat

Men flera år gick innan Holly vågade sätta pennan mot pappret. Rädslan för att misslyckas hade länge hindrat henne från att sträcka sig efter författardrömmen och hon hade blivit ett offer för sin egen osäkerhet. Men så kom vändpunkten. Holly upplevde ett dödsfall i den nära familjen.

– Till slut valde jag att använda sorgeprocessen till att göra upp med min egen rädsla, som jag burit på i så många år. Jag ville se vad jag kunde uppnå om jag lyssnade till min inre röst.

Holly insåg att chanstagande handlar om att lita på att livet har mer att erbjuda. I maj 2014 satte hon sig ner och började skriva på det som skulle bli hennes debutroman. Med fingrarna svarta av bläck skrev hon de första 11 000 orden för hand.

Annons

– Jag drevs av en önskan att förvandla de trauman jag upplevt till något annat, förklarar hon.

Blommornas betydelse i Berättelsen om Alice Hart

Blommor är en framträdande symbol i Berättelsen om Alice Hart. Varje kapitel är illustrerat med en australisk inhemsk vildblomma och egenskaperna den symboliserar. Holly berättar att boken utgår från en gammal viktoriansk tradition där varje blomma har en betydelse.

– Faktum är att det döljer sig ett språk i blommorna som du ger till andra, och i viktoriansk tid blev det en stor trend. Folk i medel- och överklassen började kommunicera med varandra genom blombuketter och deras hemliga budskap. Att prata om känslor ansågs på den tiden vara vulgärt och irrelevant, förklarar Holly.

Bokomslag på Holly Ringlands bok Berättelsen om Alice Heart.
Berättelsen om Alice Hart är utgiven i Sverige på Ekwa förlag.

Trenden blev så populär att folk hade ordböcker hemma för att kunna tolka blomsterspråket.

– Det som verkligen gjorde intryck på mig var att blommor kunde skickas för att säga saker som ”jag hatar dig”, för att förmedla smärta eller avsky. Jag fick idén om att skapa ett språk med australiska blommor för att kvinnor skulle kunna sätta ord på sådant som är svårt att prata om, säger hon och fortsätter:

Annons

– Skamkänslorna tar över våra liv, och vi tiger ihjäl traumatiska upplevelser.

Men en öm önskan om att ge dessa vacklande kvinnor en röst bildades karaktären Alice Hart.

– Att skriva den här romanen gav mig liv. Jag känner igen mig i Alice, för trots alla motgångar finns det en del av henne som aldrig ger upp.

Berättelsen om Alice Hart ska bli film

Berättelsen om Alice Hart har sålts i hela 29 länder och hyllas som en av de mest framgångsrika debutromanerna från 2018. Året därpå tilldelades boken ett av Australiens mest prestigefyllda litterära priser: Australian Book Industry Award for General Fiction. Bara månader efter att boken publicerades stod det även klart att produktionsbolaget MadeUpStories, som bland annat står bakom HBO-succén Big Little Lies har köpt rättigheterna till att adaptera boken till tv-serie.

– Responsen har varit över all förväntan. Jag är så ödmjuk och tacksam.

Författaren Holly Ringland med en blomsterbukett i famnen.
Blommor har en central roll i Holly Ringlands bok berättelsen om Alice Hart.

Vidare berättar Holly att det var svårt att skriva boken, men också befriande.

– Det har stått mig dyrt. Jag var tvungen att släppa tankarna om att jag inte var bra nog och att det som hänt inte var mitt fel. Känslor som jag har begravt behövde grävas upp och skrivas ner.

Att hitta tron på sig själv kan ta tid. Holly hann fylla 34 innan hon vågade ge drömmen en chans.

– Rädsla och skam är negativa krafter som hindrar en från att förstå hur storslagna vi människor kan vara. Jag tror det handlar om att lyckas släppa taget och leva i nuet, avslutar hon.

Översättning: Caroline Helén Olovsson

Annons