Ines: Därför borde alla jobba natt

PeopleImages.com - Yuri A

Mina kollegor tycker synd om mig som alltid jobbar natt. Jag säger inte emot dem, men de skulle bara veta hur privilegierad jag känner mig.

Det är underbart att köra genom stan när gatorna just har täckts av ett fint lager nysnö. Under de varmaste sommarmånaderna har jag som nattarbetare den perfekta arbetstiden med behagliga temperaturer och vackra, ljusa nätter.

Se också: Här är anledningen till att vissa är kvällsmänniskor
0:53

Efter reklamen: Se också: Här är anledningen till att vissa är kvällsmänniskor

(0:53)

Slå på ljud

Å andra sidan är vinternätterna mörka och ibland isande kalla, men det är ju å andra sidan en bra ursäkt för att få köpa sig en ny snygg och varm vinterjacka och en gullig mössa.

Den som jobbar natt är helt klart den mest uppskattade arbetskamraten, som verkligen blir uppassad och omhändertagen. Om vederbörande skulle bli sjuk måste ju en av kollegorna hoppa in.

Mina kollegor säger ofta att de tycker synd om mig som måste vara uppe hela natten. Jag säger aldrig emot, men innerst inne tänker jag att de bara skulle veta hur privilegierad jag känner mig som alltid jobbar natt.

Eleonor: Jag hittade nya sätt att roa barnen när jag blev arbetslös

Visserligen vet man aldrig vilka utmaningar som väntar på natten. En annars till synes lugn natt kan snabbt bli stressig. Uppgifterna kan variera från väldigt enkla till ganska komplicerade, och det finns ingen annan än jag som själv måste fatta besluten. Det ställer krav på erfarenhet och kompetens, men det medför också att arbetet blir intressant och spännande.

På mitt jobb får man sova under nattpasset, och visst skulle det vara skönt att få åtta timmars sömn, men vissa patienter måste man stanna kvar lite längre hos. Det kan bero på att de är ledsna, men ibland för att de är så roliga!

När passet är slut måste jag hem och vila. Mellan klockan åtta på morgonen och fyra på eftermiddagen står tiden still här hemma. Telefonen sätts på ljudlöst, öronpropparna sätts i, gardinen dras för och täcket dras långt upp under näsan. Stackars den brevbärare som ringer på dörren för att försöka leverera ett paket…

Självklart finns det också nackdelar med mitt nattjobb, som när vi har gäster en kväll och jag måste lämna det trevliga sällskapet klockan 22.30 för att hinna vara på plats när passet börjar klockan 23. Det kan vara lite tråkigt.

Det är också lite irriterande att mina vänner inte kan lära sig att de inte måste inleda alla telefonsamtal med att säga ”ursäkta, väckte jag dig?”

Sanna: Jag förstod inte att jag var utbränd

Det värsta med att jobba natt är dock när jag på kvällen sitter skönt i soffan och är mitt inne i en spännande film som jag inte hinner se slutet på. Å andra sidan har det sin alldeles egna charm när jag efter avslutat nattpass sätter mig på cykeln och rullar hemåt en kall och regnig morgon.

Då vimlar gatorna av sömniga, tufsiga figurer som verkar ha gått upp lite för tidigt. För mig ligger arbetsdagen bakom mig, och jag vet ju vad som väntar hemma…

För när jag kommer hem brukar jag unna mig det lilla extra. Jag dukar fram nybryggt kaffe och ett gott bröd som jag har köpt med mig från bageriet på vägen hem, och ibland har jag också köpt med ett litet bakverk.

Vissa morgnar tittar jag vidare på filmen som jag inte hunnit se klart föregående kväll. Då lutar jag mig tillbaka i soffan och tycker att livet faktiskt är ganska bra. När filmen är slut säger jag godnatt och somnar riktigt gott.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]