Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Två av fem kvinnor får sämre ekonomi efter en separation

06 sep, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Kvinnor får sämre ekonomi efter separation.
Ny – och sämre – ekonomi efter en separation. Så ser det ut för många ensamstående kvinnor.
Trots att merparten av landets kvinnor anser sig ha en jämställd ekonomi kan drygt 40 procent inte behålla sin livsstil efter en separation. Samma siffra för män är 26 procent.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Siffrorna kommer från en undersökning som företaget Sifo har gjort, på uppdrag av ICA Banken. I resultaten från undersökningen som är gjord under mars i år och där 1002 svenskar svarade, går det att se en stor skillnad i hur det ser ut ekonomiskt mellan kvinnor och män i deras relationer.

71 procent av de som svarat på frågorna upplever sin ekonomi som jämställd. Trots detta är det endast 42 procent av de tillfrågade kvinnorna som uppger att de inte skulle ha råd att behålla sin nuvarande livsstil vid en seperation. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér kallar siffrorna för ”en varningsklocka”.

Se också: Är du offer för ekonomiskt våld?

Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?Brand logo
Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

– Siffrorna är ett starkt tecken på att det fortfarande finns stora ojämlikheter i svenskarnas privatekonomi. Det visar också på att många kan komma att känna sig fast i sin relation, särskilt om man vet att man inte kommer klara vardagen i samband med en separation.

Annons

Bostadsbrist får kvinnor att stanna i dåliga relationer

Att siffrorna från undersökningen är så ojämlika tros bland annat hänga ihop med att kvinnorna som svarade hade en betydligt lägre snittinkomst än männen. Med 6 287 kronor mindre i månaden är det lätt att hamna i ett annat ekonomiskt läge än sin manliga partner om man går skilda vägar.

Undersökningen från ICA Banken är inte den enda som visar att det kan vara ofördelaktigt att separera. I november förra året gjorde Länsförsäkringar tillsammans med undersökningsföretaget Novus en kartläggning av hur boendesituationen påverkas vid en skilsmässa, och där såg man att många inte ens kunde separera trots att de ville.

Se också: 5 tips på hur du får en jämställd ekonomi hemma

5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemmaBrand logo
5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemma

Upp till 35 procent av de tillfrågade kvinnorna angav då att en av anledningarna till att de stannade kvar i en dålig relation var svårigheten i att få en ny bostad.

Annons

Mammor hamnar oftare i hyresrätt

I en sammanställning från SCB som presenterades i rapporten såg man även att mammor i större utsträckning bor i hyresrätt efter en separation, medan pappan bor i bostadsrätt. Och i de fall pappan bor i hyresrätt så har han råd att hyra en större än vad mamman har.

– Det riskerar att ytterligare förstärka de skillnader som finns i tillgångar och kapital mellan könen. Att äga sin bostad har historiskt varit en stor anledning till att hushåll lyckats bygga på sin förmögenhet och om färre kvinnor får möjlighet till det riskerar de att hamna efter alltmer, sa Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar till rapporten.

Experternas 7 tips för en mer jämställd ekonomi

  • Kartlägg och utvärdera var ni är just nu. Våga prata om de svåra ämnena, till exempel en eventuell separation. Om ni har pratat om det innan det sker är det oftast lättare att ta sig igenom.

  • Se över modellen för er gemensamma ekonomi. Hur ni fördelar pengarna och hur mycket ni betalar individuellt kan vara avgörande för om ni har en jämställd gemensam ekonomi eller inte. Läs på om procentuell uppdelning baserad på inkomst eller andra sätt att jämna ut skillnader.

  • Skaffa ett sparande till gemensamma aktiviteter, det säkerställer att ni båda bidrar till att kunna göra saker tillsammans och innebär att ingen hela tiden behöver bjuda eller bli bjuden.

  • För att förhindra att bostaden ska stå som hinder för att kunna lämna en relation bör man se över familjens ekonomiska upplägg och justera eventuella orättvisor redan under äktenskapet- eller samboförhållandet.

  • Diskutera pengar, utgiftsfördelning och vem som äger vad. Se exempelvis till att den som är hemma mer med barnen kompenseras för det och säkerställ att inte bara den ena parten får bilen eller andra tillgångar efter separationen.

  • Med jämna mellanrum är det bra att gå igenom vad som händer om ni skiljer er. Det finns flera förebyggande åtgärder att ta till, som att stå i bostadskö eller att den som tjänar lite mindre har möjlighet att spara till ett frihetskapital.

  • Om ni behöver skriva juridiska avtal, ta hjälp av en familjejurist så att det blir korrekt.

    Källor: ICA Banken och Länsförsäkringar

Annons