Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Psykologen: Känn inte skam för att du är ensam under julen

17 dec, 2019 
AvMarina Nilsson
Ensam, glad kvinna håller en julklapp i handen vid en julgran.
På julafton ska vi alla vara tillsammans, det är sen gammalt. Men en halv miljon svenskar spenderar faktiskt dagen i ensamhet. Här är psykologens bästa tips för en egenhändigt firad dopparedag. Det viktigaste: Känn inte skam! Och näst viktigast: Rätt planerat kan det här bli din allra bästa jul.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ska du hitta på något på julafton i år?” Den frågan hör man ju aldrig. Det ses som en självklarhet att man sitter där med minst en handfull släktingar och träter om huruvida det är Tjuren Ferdinand som är bäst eller hur illa det egentligen är att trillingnöten försvann ur chokladasken. Men faktum är att var tjugonde svensk i hela vårt avlånga land skulle svara ”nej, jag ska inte göra nåt speciellt”.

– Julafton är ju den sociala samvarons högborg. Vi har visserligen andra högtider under året som också är väldigt kopplade till familj och traditioner, men inte riktigt i samma utsträckning. Detta är ju något som marknadsförs redan i oktober, och i alla reklamfilmer så är man många som firar, så många att granen till slut ramlar eller något annat tokigt händer. Men ser exempelvis aldrig reklam riktad ”till dig som är singel på julen”, utan allting är extremt fokuserat på att vi ska umgås många, säger Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut och författare till flera böcker om våra livsutmaningar, som exempelvis Vägen genom skilsmässan: att hantera en förlorad kärleksrelation (Natur & Kultur).

Porträtt av Anna Bennich som är psykolog och psykoterapeut.
Anna Bennich är psykolog och psykoterapeut.

Och just skilsmässor och separationer är en vanlig orsak till det ensamma julfirandet, eftersom det kastar omkull många gamla traditioner. Vartannat år kanske du inte träffar dina barn, eller barnbarn, på julafton. Är barnen vuxna så firar de kanske med sin partnerns familj i år. Sverige är ett stort land och inte alla åker den långa vägen hem till jul. Kvar finns du och alla dina misslyckandekänslor och kanske även skam för att du inte har ”lyckats” med jul- firandet...

Annons

Men det är just den som Anna Bennich vill minska.

Genomskåda julmyten

Att genomskåda ”julmyten” som det kommersiella bländverk det ofta är, är bara en strategi man kan prova. En undersökning, gjord av marknadsundersökningsföretaget Yougov, visade förresten att en av fyra faktiskt vill skippa julen. Orsaken är oftast stressen. Den går dessutom att mäta i antalet hjärtinfarkter som ökar med 37 procent just på julafton. Vanligtvis inträffar i genomsnitt 50 hjärtinfarkter per dag, men på julafton stiger det genomsnittliga antalet till 70 stycken.

Kom ihåg att människor lägger ut fina bilder på sitt julbord och firande i den där lyckliga stunden innan någon blir för full

– Kom ihåg att människor lägger ut fina bilder på sitt julbord och firande i den där lyckliga stunden innan någon blir för full. Men det är klart, är man riktigt ensam så önskar man förstås att det fanns en släkt som man kunde stressas av och irritera sig på också, säger Anna, som tycker att det allra viktigaste för jul-ensamma är att göra upp med sina eventuella skamkänslor.

Annons

Det är nämligen en vanlig psykologisk reaktion när vi hamnar utanför normen på något sätt.

– Skammens funktion är att få oss att dra oss undan och ”göra om, göra rätt”. Det finns positiva sidor med detta, skammen hjälper oss att navigera i sociala sammanhang. Men skam kan också vara oberättigat. Problemet när vi känner skam för vår jul-ensamhet är att den faktiskt bidrar till ännu större ensamhet. Skamkänslan signalerar ju ”göm dig, sjunk genom golvet, stäng din dörr och dra upp din rullgardin!”, men när vi är ensamma behöver vi egentligen försöka rikta oss mer utåt, förklarar psykologen.

Tips för dig som är ensam

Det finns mycket man kan göra om man inte vill sitta ensam hemma på julafton – extrajobba, träna på gymmet, tomta för andra eller åka ut i skogen och göra upp en vinterbrasa, till exempel. Men allt detta är förstås lättare att göra för den som upplever sin ensamhet kring julen som ett tillfälligt tillstånd, beroende på omständigheterna, än för den som tycker att sociala kontakter generellt är något svårt.

Annons

– Har man varit ensam länge, med skammen flåsande i nacken, så är det svårt att ta till sig hurtiga tips i stil med ”börja på nån kurs!” När jag som psykolog jobbar med ensamma personer så börjar vi i stället med att kartlägga vilka hinder som ligger i vägen, och vad som orsakar ensamheten. Är det social ångest, nedstämdhet eller något annat obehag? Man kanske inte är rädd för folk, men känner sig ändå väldigt ofta ”fel” i sociala möten? Då kan vi utforma övningsuppgifter, rollspela och prata om hur man gör för att exempelvis hålla igång ett samtal, berättar hon.

Anna Bennich vill också slå ett slag för självmedkänsla, som i praktiken betyder att man ska behandla sig själv på samma tröstande och uppmuntrande sätt som man skulle göra med en god vän som hade samma problem.

– Hur skulle du stötta en vän som var i samma sits? Vad skulle du säga och tipsa om? Är det verkligen rimligt att känna så mycket skam att du bara vill gå och gömma dig? Det är den ena delen. Den andra delen är att våga utmana sig själv socialt. Kanske känns det svårt att bjuda hem sig själv till en avlägsen släkting, men lite lättare att till exempel gå till någon aktivitet som kyrkan ordnar? Börja då med det som känns minst svårt.

– En annan sak som många tycker känns bra är att jobba som volontär på julen, till exempel för en välgörenhetsorganisation. Du träffar andra människor, samtidigt som du gör något gott för andra. Det har jag haft flera ensamma klienter som har gjort, och det har alltid känts meningsfullt.

Annons