Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Psykoterapeuten: Så hjälper du bäst din sörjande tonåring

30 jan, 2020 
Ann-Sofie Lindell
Kvinna tröstar tonåring i sorg.
En del vill vara i fred, några vill prata, andra vill gråta tillsammans. Vi reagerar alla olika på sorg. Hur hjälper du bäst din tonåring i sorgen? Psykoterapeuten och författaren Anna Bennich ger råd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att en nära vän eller en anhörig går bort är inte lätt att hantera för någon. Och som förälder drabbas du dubbelt – mitt uppe i din egen kris måste du räcka till och finnas där för dina barn, i deras sorg.

– När en familj sörjer är det viktigt att få hjälp av andra vuxna. Både ett känslomässigt stöd, någon som kan lyssna och stötta. Men också praktisk hjälp – någon som kan avlasta med allt från pappersarbete och begravningsbestyr, till att laga mat och hämta barn på förskolan. Gärna någon som barnen känner sig trygg med, kanske en nära vän, en mor- eller farförälder, en granne, säger Anna Bennich.

Porträtt av Anna Bennich som är psykoterapeut och författare. Foto: TT
Anna Bennich är psykoterapeut och författare. Foto: TT

Möter personer i kris och sorg

I sitt arbete som psykoterapeut möter hon personer i kris och sorg. Och vet att när en familjemedlem eller annan nära anhörig går bort drabbas så klart övriga familjen. För tonåringen kan situationen bli svår på ett speciellt sätt. Plötsligt behöver man hjälp och stöd när man egentligen vill gå ett annat håll och bryta sig loss.

Annons

Kanske finns dessutom yngre barn i familjen, som behöver mycket hjälp och tar stor uppmärksamhet? Det är då lätt att äldre barn hamnar i skymundan, eller tar på sig rollen att stötta.

Det är viktigt att inte lasta din egen sorg på tonåringen.

– Men det är viktigt att inte lasta din egen sorg på tonåringen – som förälder måste du visa att du finns där och orkar lyssna. Berätta också att det finns andra vuxna som kan avlasta i denna uppgift, och även med praktiska bestyr.

Alla tonåringar gråter inte

Alla reagerar olika i sorg och det gäller så klart även tonåringar. En del vill bara vara i fred, somliga vill hellre gråta ihop med andra. För tonåringen, som kanske försöker bryta sig loss och helst drar sig undan samtal och samvaro även i vanliga fall, kan det kännas svårt att hantera denna nya och känsloladdade situation.

– Vissa kan bli utagerande och leva vilt, och försöka fylla tomrummet med alkohol och festade – det kan verka som att han eller hon inte sörjer alls. Det gäller då att vara lyhörd och som sagt tänka på att alla reagerar olika.

Annons

Här finns stöd för en tonåring i kris

  • I Sverige mister varje år drygt 3 500 barn (upp till 18 år) en förälder, och 600-700 mister ett syskon.
  • Känner du att din tonåring behöver mer hjälp och stöd än du eller någon i din närhet klarar av på egen hand så kan du vända dig till BUP (Barn-och ungdomspsykiatrin).
  • Här finns professionell hjälp och stor vana och kunskap om barn och sorg.
  • Kanske vill du eller din tonåring delta i en stödgrupp? Sådana finns på många ställen i landet och BUP eller socialtjänsten kan slussa er vidare.
  • Läs mer på Svenska kyrkan, BUP, BRIS.

Du ska så klart inte forcera fram ett samtal om din tonåring inte är redo för det. Men visa och berätta att du finns där och att du är beredd att lyssna, påpekar Anna.

– Säg att du märker att det är jobbigt, säg att din tonåring har all rätt att dra sig undan. Men påpeka också att du kommer att fortsätta fråga hur det är. Och tala om att det finns andra att prata med – kanske vill tonåringen hellre ringa mormor, eller prata med någon professionell, som kuratorn på skolan?

Sök professionell hjälp

Om tonåringen inte vill prata alls och drar sig undan en längre period och verkar må dåligt så är det kanske läge att söka just professionell hjälp? Hos BUP, Barn-och ungdomspsykiatrin, kan du få stöd och råd.

Annons

Att sörja är en viktig process. Men det är också viktigt att få en paus från sorgen mellan varven.

– Små barn är så bra på att vara här och nu, de kan släppa allt och leva i stunden. Men även tonåringen – och en sörjande förälder – måste få fylla på med annat. Vara med kompisar och hitta på andra saker, sådant som gör livet värt att leva. Det måste också vara ok.

Pausa från sorgen genom att göra något kul tillsammans. Foto: TT
Glöm inte att pausa från sorgen mellan varven genom att göra något kul tillsammans. Foto: TT

Psykoterapeuten Annas bästa råd kring sorg

Vilka misstag kan jag som förälder göra i denna situation?

– Du får som sagt inte dumpa din egen sorg på barnen, försök hitta andra i nätverket som kan hjälpa till, tänk på att ensam inte är stark. Samtidigt som du inte ska lägga locket på, sorg är något naturligt.

Annons

– Men glöm inte att barnen också kan behöva prata med någon som står nära, farmor, morfar, en vän till familjen eller någon helt objektiv, professionell person.

Om tonåringen skriver om händelsen i sociala medier, men det inte känns ok och allt för privat?

– Det beror så klart på vad tonåringen skriver. Men vi får inte glömma att vår yngre generation i större utsträckning lever och agerar genom sociala medier. Det kan vara tonåringens sätt att sätta ord på känslorna, ett sätt att lätta på trycket. Är det en ventil som hjälper tonåringen så kanske du måste sätta dig över dina egna önskemål?

– Men det kan också bli för mycket, kanske skriver din tonåring något som du anar att han eller hon kan få ångra sedan, när den första chocken lagt sig.

– Känner du att det är väldigt gränslöst kan du försöka lyfta frågan och berätta hur du tänker, undvik ”rätt och fel” utan försök resonera er fram. Men fundera först på om det kanske är läge att bara bita ihop?

Annons

Om det inte är den egna familjen som drabbats, utan en av tonåringens vänner – vilka råd kan jag ge?

– Vi är ofta rädda för att närma oss människor i sorg, rädda att säga något klumpigt. Kanske försöker vi undvika ämnet eller ens ögonkontakt. Men det är nästan alltid bättre att säga något klumpigt än att inte säga något alls.

– Många av dem jag möter i mitt jobb som är i sorg vittnar om just detta, hur de undrat vart alla tagit vägen.

– Har din tonåring en vän i sorg kan ett råd vara att inte dra sig undan, att påminna kompisen om att ”jag finns här om du vill prata”. Utan att agera tvingande förstås.

Vanliga myter om sorg

Att känna sorg är normalt när man förlorat någon nära. Men bristande kunskap och isolering är två anledningar till att sorgen förblir oförlöst. Det menar man vid Svenska Institutet för Sorgebearbetning.

Organisationen bildades 2001 med målet att hjälpa så många sörjande som möjligt, och man ger ut böcker, håller föreläsningar och utbildningar i ämnet.

Enligt organisationen finns myter i samhället, som blir hinder för sorgebearbetningen. Här några av de vanligaste myterna:

  • Var inte ledsen
  • Var stark (för andras skull)
  • Sörj i ensamhet
  • Tiden läker alla sår
  • Ersätt förlusten
  • Håll dig sysselsatt

Läs mer här.

Annons