Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjLivet efter skilsmässaFöräldraskap

Walters döttrar begick självmord: ”Vi hade maximal otur”

20 sep, 2023
Leone Milton
Walter och döttrarna Maya och Salme
Walter har förlorat två döttrar i självmord. För Allas.se berättar han om den stora sorgen, men också om det stora sveket som han upplevde från psykiatrin.
– Skyddsnätet fanns inte och mina döttrar fick betala med sina liv, säger Walter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Organisationen TjejzonenBrand logo
Se också: Organisationen Tjejzonen

Vi var en helt vanlig familj, säger Walter Kalmaru, 66, som sitter i det nyrenoverade köket i sekelskiftesstil, med ett piano bakom sig och konst på väggarna.

Här, i den vackra lägenheten på Södermalm i Stockholm, bor han tillsammans med sin fru Lotta och hunden Bella. Här växte också hans två döttrar upp, Salme och Maya, men för sju år sedan förlorade han båda två. Inom loppet av ett år tog de livet av sig. Maya blev 19 år och Salme 21 år. Hur är det möjligt?

Familjen var varken kärlekslös eller dysfunktionell

Walter, Lotta, Maya och Salme – de var en lycklig familj. Nära varandra.
– Vi tillbringade mer tid med våra barn än de flesta gör, säger Walter.

För honom är det viktigt att få fram just det – hur bra allt tycktes vara – för den första tanken som många får när de får höra att Walters båda döttrars dödsorsak är självmord, är att familjen måste ha varit dysfunktionell eller kärlekslös. Så var inte fallet.

Walter sitter i sitt nyrenoverade kök med hunden Bella.
Walter med hunden Bella.

Maya och Salme var två glada barn. De tyckte om att rida, trivdes i skolan, hade vänner och en stor släkt som de umgicks mycket med. Särskilt den yngre dottern Maya var speciellt utåtriktad och glad.

Annons

– När det var julföreställning i skolan var det hon som fick stå längst fram på scenen, hon var så söt och orädd. Sjöng högt och var full av liv, minns Walter och häller upp kaffe i koppen framför sig på bordet.

Boken Det stora sveket
Walter har skrivit en bok om döttrarnas öde – och det svek hela familjen upplevde från svensk psykiatri.

Men när Maya blev 15 år noterade föräldrarna att hon blev allt smalare. Till en början var det inget Walter och hans hustru oroade sig över; att bli tunnare hör puberteten till, man dras ut på längden. Men en kväll när de hörde Maya kräkas inne på toaletten efter middagen, förstod de att något annat, något allvarligt, låg bakom hennes magrare kropp. De blev rädda och tog genast kontakt med ätstörningsvården. Det skulle bli den första kontakten av många med svensk sjukvård som inte fungerade.

– Jag brukar likna varje kontakt med vården och myndigheter vid ett tärningsslag, där en etta är dåligt och en sexa är bra. Vi slog etta, etta, etta och etta. Det var inte ens en trea däremellan. Vi hade ett maximalt dåligt utfall hela tiden, säger Walter uppgivet.

Det skulle kosta döttrarna livet – så ser Walter på det i dag och därför har han skrivit boken Det stora sveket.

Maya blev antitesen av sig själv – från glad till arg

Maya blev snabbt sämre i sin ätstörning och tappade i vikt. Även humöret förändrades drastiskt. Walter beskriver att hon blev antitesen av sig själv: Den glada flickan var borta och fram trädde en ny människa.

– Mayas ilska var besinningslös. Det fanns inga gränser. Hon slogs och hotade med att hoppa ut genom fönstret, säger Walter som var utom sig av oro.

Annons

Walter Kalmaru

Ålder: 66 år.

Familj: Gift med Lotta, som är narkossköterska, och hunden Bella.

Gör: Jobbar som formgivare.

Aktuell: Boken Det stora sveket - berättelsen om skyddsnätet som inte fanns (Ordfront förlag).

Vad hade kunnat hjälpa Maya?
”Det måste kunna erbjudas en fungerande heldygnsvård för svåra psykiska besvär, där man får behandling så länge som det behövs. Drabbas du av cancer finns en specialistvård som tar hand om dig, du puttas inte ut för att det inte finns plats. Men för Maya var det efter ett tag: Ut, ut och dö. Något som också är viktigt är att det finns en person inom vården som har ett huvudansvar för en patient med samsjuklighet. Någon som har ett övergripande ansvar så människor som Maya inte bollas mellan avdelningar. Och det tredje är att ha ett annat system för journalföring. I dagsläget har olika vårdgivare inte koll på varandra. En del besvärar inte ens att läsa journalen. Det kan få ödesdigra konsekvenser för en patient som är suicidal.”

Trots Mayas personlighetsförändring och undernärda kropp upplevde Walter att de inte fick den hjälp som de hade behövt, varken från ungdomspsykiatrin eller ätstörningsvården.

– Jag misstänkte att Maya, utöver sin ätstörning, även drabbats av någon form av psykos, för hon hade tappat sin verklighetsuppfattning, men när jag berättade detta blev vi inte trodda. I stället var det som om de la huvudet på sned och tänkte att här kommer två curlande föräldrar som inte kan hantera en besvärlig tonåring och undrar var deras söta lilla flicka tagit vägen.

Men en vanlig tonåring smäller i dörrar – hon försöker inte att hoppa ut genom fönstret. Det var vad Maya till slut gjorde.

Fick inte rätt hjälp av Stockholms ätstörningscentrum

Lägenheten har en balkong i vardagsrummet och efter ett bråk försökte Maya att hoppa ut. Walter fick tag i sin dotter i sista sekund och höll henne hårt med all muskelkraft medan hans fru Lotta försökte att lugna situationen. Det gick inte. Dottern var orubblig. Hon skulle hoppa. Till slut fick polis tillkallas.

– Det var fruktansvärt, det kändes som ett sådant svek mot sitt barn, säger Walter och böjer ner huvudet och tar ett grepp om kaffekoppen.

Inramade fotografier av döttrarna Maya och Salme
Maya i den guldiga fotoramen och Salme bakom i den vita.

Under december månad tvångsvårdades Maya på Stockholms ätstörningscentrum.

– Två dagar innan julafton ringde läkaren och sa att Maya skulle få permission över jul. Jag trodde jag hörde fel, hon var ju suicidal, det kändes livsfarligt att få hem henne, samtidigt litade vi på läkarna och vi saknade Maya, så hon kom hem.

Annons

Väl hemma dröjde det inte länge innan Maya gjorde ett nytt självmordsförsök. Den här gången hann Walter inte stoppa henne från att hoppa.

Maya blev inlagd på Bup i nio månader

Fem våningar rakt ner på trottoaren. Maya överlevde mirakulöst och kördes i ilfart till sjukhuset där hon hölls nersövd i två veckor med både inre blödningar och frakturer. Nu hade vi nått rock bottom, nu kan vi inte sjunka djupare, nu måste vi väl få den hjälp vi behöver? Nu måste väl vården se allvaret som vi larmat om i över tre års tid? Det var vad Walter trodde, men ännu en gång skulle tärningen visa siffran ett.

Maya fick ingen behandling, det var bara förvaring

Mayas kropp läkte och hon blev fysiskt återställd, men så fort morfinet fasades ut kom ätstörningen och de andra psykiska problemen tillbaka. Och återigen bollades hon mellan avdelningar och hamnade mellan stolar i den svenska vården. Visserligen blev dottern inlagd på BUP i nio månader men Walter, som var där varenda dag, såg inte att dottern fick någon behandling.

– Jag såg inte att det var något annat än förvaring av henne. Samma sak på behandlingshemmet hon kom på, det var förvaring.

När Maya blev 18 år och myndig förlorade Walter och Lotta sina roller som vårdnadshavare. Nu kunde Maya själv bestämma över sitt liv – och hon valde att avsluta det. I april 2015 åkte Maya till New York med en vän, och på en fest kastade hon sig ut från elfte våningen.

Salme utsattes för allvarliga brott av sin expojkvän

I sammanlagt fyra och ett halvt år kämpade Walter och Lotta för att dottern Maya skulle få adekvat vård. Samtidigt levde deras äldsta dotter Salme i skuggan av helvetet. Den lyckliga familjen som Salme hade växt upp i fram tills hon var omkring 17 år var borta, och situationen hemma gjorde henne deprimerad. Salme gick ur gymnasiet och träffade en kille med ett destruktivt beteende – både mot sig själv och gentemot henne.

Annons

Det är lätt hänt att fokus hamnar på vår osannolika tragedi

Efter att Salme gjort slut utsattes hon för ett mycket allvarligt övergrepp av honom. Pojkvännen nöjde sig inte där utan åkte vidare och misshandlade Salmes nya pojkväns familj. Allt blev för mycket för Salme: Mayas psykiska ohälsa och självmord, expojkvännens misshandel och övergrepp, och skuldkänslor för att även andra utsatts för hans våld. Att dessutom behöva vittna i en rättegång.

Salme fick hjälp av en psykolog, men varken psykologen eller Walter och Lotta förstod hur allvarligt det var. När Salme var 21 år, blott ett år efter att Maya tagit sitt liv, tog Salme livet av sig i sin lägenhet i Gamla stan.

Walter har skrivit en bok så folk ska förstå

Bella kommer in i köket. Hon lägger sitt huvud i Walters knä och tittar upp på honom med stora ögon, som om hon kan lukta sig till att husse pratar om något svårt.
– Det är lätt att fokus hamnar på vår osannolika tragedi, säger Walter som valt att skriva en bok om döttrarna av en enda anledning: Åstadkomma debatt och förändring.

– Folk måste förstå vilka brister vi har inom psykiatrin. Hur illa unga kan bemötas i dag. Maya mötte ett sådan bristande engagemang och nonchalans, säger Walter.

Walter sitter i vardagsrummet med hunden Bella
Walter sitter i vardagsrummet med Bella som vill vara nära.

Han upplevde att Maya fick ett helt annat mottagande den gången hon hoppat från deras lägenhet och behandlades för fysiska skador.

– Människor som är psykiska sjuka får inte alls samma omvårdad som människor som är fysiskt sjuka, ändå skördar det betydligt fler unga människors liv. Det är den vanligaste dödsorsaken bland unga, säger Walter som nu hoppas att boken ska få människor att förstå familjens situation – den vanmakt som de levde i. Ett skyddsnät som inte fanns.

Här finns hjälp för dig som mår psykiskt dåligt

Bris – för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande medmänniska – Ring telefonnummer 08-702 16 80 eller chatta via hemsidan.

Jourhavande kompis – En chatt för barn och unga upp till 25 år.

Mind självmordslinje – Telefonnummer 901 01 eller chatta . Hit kan du vända dig även som närstående.

Är du närstående? Våga fråga, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista och går att påverka, men behöver träffa någon från psykiatrin omgående. Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Annons