Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Äventyraren Nick har cyklat 600 mil på elcykel: ”Att resa är som att andas för mig”

06 mar, 2023 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Äventyraren Nick Sanders cyklar, han har på sig en blå dunväst och svart cykelhjälm.
I 40 år har äventyraren Nick Sanders antingen cyklat eller åkt motorcykel över hela världen.
I cykel- och mc-kretsar är walesaren och äventyraren Nick Sanders en superkändis med flera världsrekord på två hjul. Nu har han, 64 år gammal, satt ännu ett rekord som den förste i världen att cykla 6000 kilometer genom Europa på elcykel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I 40 år har walesaren och äventyraren Nick Sanders antingen cyklat eller åkt motorcykel över hela världen. Han har cyklat jorden runt två gånger och den senaste gången tog han Guiness världsrekord för att ha klarat det på 79 dagar. Ett annat världsrekord slogs när han körde motorcykel jorden runt på 19 dagar 2005.

Se också: Äventyraren Aron Anderson: "Mod en muskel man måste träna"Brand logo
Se också: Äventyraren Aron Anderson: "Mod en muskel man måste träna"

Nu, 64 år fyllda, kan han lägga ännu ett rekord till sin digra lista – en 6000 kilometer lång resa på elcykel från Nordkap i Norge till Tarifa i södra Spanien under hösten 2022. Det innebär att han för första gången i livet rullade på svensk mark med sin Yamaha Wabash RT, en terrängcykel med ett automatiserat drivsystem som känner av uppförsbackar eller motvind.

Annons

– Jag cyklade genom Sverige under tio fantastiska dagar. Det som gjorde mest intryck var de enorma skogsområdena. Jag tror aldrig jag har sett så mycket skog!

Närmare naturen

Elcykel är ett nytt fordon för Nick Sanders som ligger helt rätt i tiden eftersom det är ett miljövänligt sätt att färdas. Han menar att alla kan cykla på en elcykel eftersom den inte kräver lika mycket styrka som en vanlig hoj. En viktig anledning till att han ville korsa Europa på just elcykel är att han behövde en ny utmaning.

– Jag har gjort ”allt” på motorcykel. Åkt jorden runt åtta gånger och besökt hundra länder … så det här äventyret på elcykel kändes rätt av många skäl!

Nick Sanders har på sig en svart cykelhjälm, i Nordkap, Norge.
– Lyckligtvis har jag en fru som förstår mig och som stöttar mig helhjärtat. Annars hade det aldrig gått, säger Nick. Här på Nordkap, Norge.

När han efter sex veckor har nått Spanien och bara är en veckas cykling från Tarifa, Spaniens sydligaste spets, kan han konstatera att den här resan har varit en av hans allra bästa.

Annons

– Elcykeln har tagit mig till ställen som jag bara hade kunnat ta mig till gående till fots. Jag har tillbringat långa perioder helt i ensamhet eftersom jag har valt att åka bortom de stora farlederna. Det har gjort att jag har kommit nära naturen på ett sätt man inte gör på motorcykel, säger han.

Blev förföljd

Han berättar att han oftast övernattar på någon ödslig plats i vildmarken, eftersom sannolikheten att någon illasinnad person ska hitta honom där är liten. Men han har råkat illa ut några gånger.

– När jag korsade Afrika på cykel 1983 så brukade jag stanna och äta i byar och gav mig sedan ut i bushen för att campa där. Byborna är rädda för mörker och håller sig därför hemma. Men vid ett tillfälle blev jag förföljd av ett gäng män på en pick-up och tvingades gömma mig i det höga gräset. De hade machete-knivar och om de hade hittat mig så hade de förmodligen dödat mig…

De hade machete-knivar och om de hade hittat mig så hade de förmodligen dödat mig…

Nick Sanders sitter på en sten bredvid sin svarta motorcykel, i öknen i Mexiko.
En paus från sadeln i Mexiko.

Annars är alla möten med lokalbor bland det bästa han vet. Han får många frågor och möts ofta av nyfikenhet, beundran och häpnad, nästan som om han kom från en annan planet.

Annons

– Visst, mitt liv är väldigt annorlunda på så vis att jag är äventyrare och ständigt på resande fot. Men samtidigt … jag räddar ju inte människors liv eller världen. Jag är en helt vanlig man som gör något som vem som helst skulle kunna göra om de bara bestämde sig.

Världsrekord på cykel

Nej, Nick Sanders tycker inte att det han gör är så himla märkvärdigt. Han inspireras av människor som besitter stora kunskaper och som gärna delar med sig av dem. I sin tur försöker Nick Sanders inspirera andra att förbättra sina liv och våga mer. Vidare älskar han att läsa och beundrar författare som kan levandegöra händelser eller känslor.

– Jag önskar att jag själv hade den förmågan, men jag misslyckas ofta där. Riktiga hjältar tycker jag också att personer som har valt att dra ner på sitt resande och sin konsumtion är. De är mycket modigare än jag!

Det är klart att man undrar hur det kommer sig att Nick Sanders blev en av världens mest erfarna äventyrare. Det är ett unikt livsval och kräver driv, fysisk och mental styrka och en vilja av stål. Ett optimistiskt sinnelag och en god social förmåga är säkerligen också viktiga egenskaper för den som möter världen på två hjul. Och Nick tycks vara en synnerligen sympatisk och ödmjuk person.

Han visste tidigt i livet att resor och äventyr var hans grej – något annat alternativ har aldrig funnits.

Annons

– Många undrar hur jag orkar. Men faktum är att resa är som att andas för mig. Ingen stress alls och helt naturligt. Det är som att jag alltid var menad att ägna mig åt just detta, säger han.

I sin självbiografi The extraordinary life of an ordinary man, beskriver han hur cykeln blev hans sätt att fly vardagen. Hans mamma var alkoholist och genom att hoppa upp på cykeln och trampa i väg slapp han konfronteras med den röriga hemmamiljön.

Som 23-åring, 1981, gav han sig ut på sitt första äventyr, utan sponsorer eller pengar. Det öppnade upp för en framtid av äventyr som han tidigare bara hade drömt om och några år senare tog han sitt första världsrekord när han cyklade jorden runt på 80 dagar. Tio år senare, 1992, hoppade han upp på en motorcykel – och det tog inte lång tid förrän han även blev den snabbaste människan jorden runt på motorcykel.

Haft motgångar

Under sina 40 år på hjul har han naturligtvis haft en och annan motgång. Men varje gång har han vänt den till sin fördel. Som den gången då han skulle korsa hela Amerika på motorcykel – alltså från norra Alaska ändå ner till Eldslandet i södra Chile. Det tidigare rekordet låg på drygt 21 dagar och för att slå det måste han hitta andra, mindre vägar som förkortade resan.

Annons

– Med bara 300 kilometer kvar fastnade en rem från mitt bagage i hjulet, så jag fick stanna för att ta loss det. Det tog mig en timme, det var vinter och fruktansvärt kallt. Jag hade fortfarande fyra timmar till godo för att kunna slå rekordet. Men när jag kom fram till gränsen nära Magellansundet, så hade de stängt … om jag hade kommit 50 minuter tidigare hade jag kommit igenom. Otroligt frustrerande!

Men att vara näst snabbast var inget han ville acceptera. Så han ringde sin fru och frågade vad hon rådde honom till.

– Hon sa åt mig att vända och åka tillbaka samma väg till Alaska. På så viss blev det ändå ett rekord. Snabbast Alaska-Eldslandet tur och retur. Jag reste 50 000 kilometer i sammanlagt 44 dagar!

En person cyklar på en väg, runt omkring syns olivlundar i Spanien.
Olivlundar i Spanien.

Att vara hustru till Nick Sanders måste vara …speciellt? Nick skrattar till när han får frågan.

Vi har bara ett liv och den dag jag dör vill jag känna att varje minut har varit betydelsefull.

– Jag är ju alltid på väg till nästa äventyr, oavsett om jag är hemma eller någon annanstans. Lyckligtvis har jag en fru som förstår mig och som stöttar mig helhjärtat. Annars hade det aldrig gått. Hon är övertygad om att jag inspirerar andra … och ja, det är möjligt att hon har rätt. Jag är naturligtvis medveten om farligheten i det jag gör och om min egen dödlighet. Men vi har bara ett liv och den dag jag dör vill jag känna att varje minut har varit betydelsefull.

Annons

Långa perioder hemifrån

När han inte är på resande fot tillbringar han tid på sin gård i Wales. Tillsammans med sin fru anordnar han årligen Machfestivalen, en motorcykelsammankomst med tivoli, uppträdandet och roliga aktiviteter. Han har även gett ut 17 böcker och gjort filmer om sina äventyr. I vinter släpper han ytterligare en film och planerar att komma till Stockholm i mars för att visa den. 2019 fick han en medalj av drottning Elizabeth och blev därmed medlem i den brittiska imperieorden.

Nick Sanders, han ler och har på sig en gul t-shirt.
– Det handlar lika mycket om själva resan som målet, säger Nick.

Nick Sanders har tre, numera vuxna, barn. Ironiskt nog är ingen av dem intresserad av att resa eller av motorcyklar – kanske är det en direkt konsekvens av faderns äventyrliga livsstil. Han medger att hans livsstil har gått ut över barnen. Under en period ville de knappt umgås med honom. De tyckte att han hade förstört deras barndom genom att inte finnas där i vardagen.

Annons

– Jag har levt ungefär som en sjöman, med långa perioder hemifrån, och det är så jag har försörjt min familj. I dag har barnen en större förståelse för mitt yrkesval och vi har en fin relation. När allt kommer omkring är ingen familj perfekt och så här var det för oss.

Kommer han någonsin att sluta färdas på två hjul? 64 år gammal är han knappast någon ungdom längre …

– Fysiskt känner jag mig mycket yngre än 64. Jag brukar citera Keith Richards i Rolling Stones, som sa ”släpp inte in gamlingen” och det är något jag tänker på varje dag. Jag kommer att fortsätta att åka jorden runt på två hjul i minst 20 år till, säger Nick Sanders och lägger till att det känns extra kul att göra det på elcykel eftersom den gör det enklare att utforska nya platser samtidigt som man njuter av varje sekund av resan.

– Det handlar lika mycket om själva resan som målet. Möjligen kommer jag i framtiden att cykla i lite långsammare takt. Men sluta? Nej, aldrig!

Detta är Nick

  • Namn: Nick Sanders.
  • Ålder: 64.
  • Familj: Fru och tre vuxna barn.
  • Bor: På en gård i Wales.
  • Gör: Äventyrare och globetrotter på cykel, motorcykel och elcykel med en rad världsrekord.
Annons