Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Karin af Forselles sadlade om och blev seglare på heltid

06 jul, 2023 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Tjugoåtta år gammal valde Karin af Forselles bort en klassisk karriär inom PR för att satsa allt på seglingen. Det har hon aldrig ångrat. I dag är hon professionell seglare med eget företag som brinner för att få fler tjejer att börja segla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Toppjobbet inom PR var klappat och klart och karriären var utstakad. Men sommaren innan hon skulle börja sin nya tjänst fick hon jobb på en extremseglande charterbåt i Stockholms skärgård. Den sommaren förändrade allt. Efter lite funderande hoppade hon av PR-jobbet för att bli seglare på heltid.

Se också: Sandra bor i sin bil – var som helst i världenBrand logo
Se också: Sandra bor i sin bil – var som helst i världen

Karin af Forselles berättar om det osannolika och lite kvalfyllda karriärbytet som krävde mod för att ta steget ut i det okända.

– Innan jag hoppade på det där sommarjobbet visste jag knappt att man kunde ha segling som yrke. PR-personer finns det tusentals av, men heltidsseglare bara en handfull och nu är jag en av dem.

Karin har seglat världen över och har haft många fina naturupplevelser när hon har mött djur ute till havs, bland annat valar och delfiner.

Stort ansvar

När hon som 28-åring klev på den där charterbåten hade hon visserligen en del seglingserfarenhet i bagaget; hon är uppvuxen med segling och visste att hon älskade livet på sjön. Men det är en sak att amatörsegla för nöjes skull och en annan att ha ansvar för stora båtar, grupper och företagsevent med allt vad det innebär.

Annons

Som seglare behöver man vara tydlig i kommunikationen ombord och kunna tänka framåt. På en charterbåt behöver man dessutom vara socialt begåvad.

– Mitt jobb består till stor del av att ”se” varje gäst och leverera en trygg och trevlig upplevelse. Man behöver vara ödmjuk och tycka om att arbeta med människor, säger Karin, vars jobb främst handlar om att ta emot betalande gäster på sin 50-fot stora segelbåt Greta och föra ut dem i Stockholms skärgård på längre eller kortare turer.

Det kan handla om företagsevent eller teambuilding och seglatserna kan vara allt ifrån några timmar till en helg med övernattningar ute i skärgården. Gästerna består ofta av arbetskamrater på kickoff eller liknande, men genom åren har Karin även haft en del kändisar ombord.

– Jag behandlar alla gäster lika oavsett vem det är. Mitt mål är att alla ska ha en härlig dag med bra stämning och få bästa möjliga upplevelse av segling, säger Karin.

Annons

Seglar över Atlanten

Charterverksamheten är som mest aktiv från maj till oktober och med tyngdpunkt på vår och höst. Under vintermånaderna råder stiltje och då är det lite lugnare, även för Karin.

Vintern blir därför en tid för återhämtning, men hon kombinerar det med att transportsegla båtar åt kunder som vill ha hjälp att flytta sin båt från A till B. Det kan till exempel handla om att hjälpa någon att segla hem en båt till Sverige som de köpt utomlands.

Karin älskar frihetskänslan på havet!

Under sin tid i yrket har hon seglat stora båtar, så som en 60-fotstrimaran, och gjort transportseglingar av båtar upp till 100 fot över Atlanten, till och från Medelhavet och Karibien, samt skeppat otaliga charterseglingar på 50-fots segelbåtar. Och med 70 000 seglade sjömil i ryggen så det finns såklart en hel del historier att berätta.

Annons

– När det är hög sjö på Atlanten och en 100 fots yacht känns som en liten jolle på vågorna, då blir man ödmjuk. Det är svårt att förstå hur liten man känner sig på havet, trots att man befinner sig på en jättestor båt, säger Karin.

På dessa transportseglingar blir man ett tätt sammansvetsat gäng där alla gör vad de ska. Karin har aldrig råkat ut för livsfara ute på havet. Däremot har hon haft många fina naturupplevelser när hon har mött djur ute till havs.

– Att se valar på nära håll är en mäktig upplevelse, liksom havssköldpaddor och delfiner. Delfiner är sociala djur som kan följa efter båten länge, speciellt om man står i fören och tittar på dem, berättar Karin.

För henne är seglingen en livsstil och en kärlek till den ultimata friheten och oberoendet. För Karin är havet mer än en badplats eller en vacker utsikt. Det faktum att man med segelbåt självständigt kan förflytta sig var som helst i världen öppnar upp för oändliga äventyr och innebär en frihet som saknar motstycke. Båten blir ett litet självförsörjande mikrokosmos.

Annons

Men man får packa noga och om något saknas så är det bara att gilla läget – man kan ju inte springa till butiken om det saknas mjölk!

– På långseglingar saktar tiden ner. Allt man behöver finns ombord och ingen är på väg till affären, träningen, skolan eller jobbet. Orörd tid är i dag en valuta vi ska vara rädda om och att delta i en seglats är att befinna sig här och nu. På havet finns tid att umgås utan en massa måsten som pockar på ens uppmärksamhet, säger Karin.

Seglarhelg för tjejer

Karin brinner även för att fler kvinnor ska uppleva seglingens tjusning. Därför har hon nu dragit igång företaget ”Tjejsegling” som erbjuder seglarkurser för tjejer. Med bara kvinnor ombord blir stämningen väldigt avslappnad och alla ombord peppar och hjälper varandra.

I den miljön är det även lättare att våga ta för sig än om gruppen är mixad. Dessutom menar Karin också att segling rent praktiskt är en väldigt jämlik aktivitet, utan krav på någon större fysisk styrka.

Hanna Dynesius, Hanna Sigurdsson, Ulrika Horn, Karolina Rosenquist och Angelina Ljung fick grundkunskaper i segling av Karin under en helg.

– Det är inte så svårt att segla som många tror och på en helg lär man sig det mesta om seglingens grunder. Det låter förlegat men många kvinnor överlåter seglingen till sina män och följer bara med, vilket är synd. Det är också en säkerhetsfråga. Det är bra att alla ombord klarar vad som krävs om något händer, säger Karin.

Annons

Hon berättar att hon i sommar kommer att arrangera flera seglarhelger för tjejer i Stockholms skärgård. Hon tar då ombord max åtta kvinnor och man är ute fredag till söndag. Första natten lägger man till i en naturhamn och andra natten i Sandhamn, med en lite lyxigare inramning.

Under en helgkurs får man pröva på och lära sig allt, det är väldigt konkret och hands-on. Ombord finns bäddar och badrum så det är bekvämt och vi har allt vi behöver med oss, säger Karin och tillägger att man inte behöver ha någon erfarenhet av segling för att anmäla sig.

Tjejerna var ute på en helgkurs för att lära sig att segla och hade lagt till i en naturhamn för middag.

– Segling behöver varken vara dyrt eller svårt. Min första segelbåt kostade femtusen kronor och med den seglade jag och min bästa kompis längs hela Ostkusten. Visst, att hyra en båtplats kostar lite men om man får in en fot i en båtklubb så behöver det inte bli särskilt kostsamt, konstaterar Karin, som vill slå hål på myten om segling som en snobbig och dyr hobby.

Annons

– Visst finns det undantag, men generellt tycker jag att båtfolk är både trevliga och hjälpsamma mot varandra. Man hjälps åt och har en fin gemenskap, oavsett storlek på vilken båt man har.

De bästa platserna

Karin har två döttrar på sex och nio år som naturligtvis har varit mycket ute till sjöss sedan de föddes. Men med yngre barn är det inte främst själva seglingen som hägrar – utan att se båten mer som en sommarstuga vid vattnet.

– Med små barn får man tänka på att lägga mindre tid på segling och mer tid vid sandstränder och spännande klippor. På somrarna åker vi ofta till Gotland, då färdas vi nattetid när barnen sover. Sedan lägger vi till, stannar i hamn och upptäcker ön, säger Karin med ett leende.

Hon har seglat världen över och planerar att i framtiden ge sig ut på långsegling, när barnen är utflugna. Just nu nöjer hon sig med hamnar inom någorlunda räckhåll så att hon inte är borta från barnen alltför länge.

Annons

Karin har flera favorithamnar ute i världen och är särskilt förtjust i franska Karibien, som hon tycker är välordnat och charmigt. Här köper lokalborna sina baguetter varje morgon, precis som i Frankrike.

Annars är nog Lissabon hennes absoluta favoritställe att ta sig till med båt. Där finns en central marina i en vacker och levande stad där man har nära till allt. En fantastisk sak med att segla tycker hon är frihetskänslan och att man får en känsla för länder, kontinenter och avståndet dem emellan på ett sätt man inte får genom att resa med flyg eller titta på en karta.

Annons

– Det är fascinerande att segla hemifrån till Medelhavet för egen maskin i en takt som blir begriplig. På vägen passerar man Dovers vita klippor, rundar Frankrikes västra udde med sina stora fyrar, man korsar Biscayabukten och ser inte land på flera dagar. Att komma vattenvägen till ett nytt land, en ny stad, är häftigt. Dessutom är man alltid hemma, var man än befinner sig!

Fakta. Karin af Forselles.

  • Ålder: 44 år.
  • Familj: Sambo, bonusdotter och två döttrar från ett tidigare äktenskap.
  • Bor: På Värmdö.
  • Gör: Seglare som driver eget företag med chartersegling för alla och seglarkurser för tjejer. Gå in på www.tjejsegling.se.
Annons