Spanienresorna ställdes in – nu tillbringar Inger hela sommaren i husvagnen

Inger Axelsson visar upp sin husvagn på Torekov camping.

Foto: Minna Wallén-Widung

När Inger Axelsson och hennes man insåg att de inte skulle kunna resa till Spanien som de brukar till följd av coronapandemin, bestämde de sig för att istället bli husvagnsfantaster på allvar. Hela sommaren tänker de tillbringa på en campingplats i Torekov – och i husvagnen har de allt de behöver.Det är så härligt att vara ute i naturen, att bara stiga upp på morgonen och gå direkt till badet, säger Inger.

För Inger Axelsson, 73, och Gerry Svensson, 68, är de årliga resorna till Spanien en viktig del av livet. Att komma ner till värmen gör gott för kropp och själ, och det var från en sådan resa som paret kom hem till Svedala i februari 2020 – precis när coronapandemin med allvar slog till mot Sverige och resten av världen.

Inger Axelsson utanför sin husvagn på Torekov camping.

På campingplatsen i Torekov är stämningen god och social, och här trivs Inger Axelsson.

Foto: Minna Wallén-Widung

– Vi hade varit i solen en månad och blev helt chockade när vi kom hem. Vi förstod direkt att nu är det slut på resandet för ett tag, för vi kände på oss att det skulle bli ännu värre. Jag har en dotter som är sjuksköterska och hon hade förklarat en del för mig om det, säger Inger.

Väl på hemmaplan förändrades parets tillvaro, precis som för oss alla, i ett slag när samhället stängdes ner. Framför allt det sociala livet förändrades till det sämre. Inger och Gerry är aktiva människor som normalt dansar mogendans tre gånger i veckan.

– Det har varit vår motion och det är inom dansen vi har alla våra vänner. Så det har varit jobbigt att inte kunna gå dit. Men samtidigt är vi ju två så vi har alltid haft varandra, det är säkert ännu värre för de som lever ensamma.

Inger Axelsson utanför sin husvagn på Torekov camping.

Inger och hennes man Gerry köpte den nya husvagnen förra hösten och är mycket nöjda med den.

Foto: Minna Wallén-Widung

Jobbigt att inte få träffa barn och barnbarn

Det allra värsta under pandemin har ändå varit att inte kunna träffa barn och barnbarn som vanligt. Jul firade paret visserligen tillsammans med familjen – men via videolänk på ipaden. Under våren har Inger och Gerry fått sin första vaccinspruta och äntligen vågat börja träffa nära och kära igen.

Hur är det att semestra med husbil? Vi testar!
Inger Axelsson ligger i tv-soffan inne i husvagnen.

I den rymliga husvagnen finns alla bekvämligheter som tv och en skön soffa att slappa i.

Foto: Minna Wallén-Widung

– Vi hade nyligen vår första middag tillsammans med familjen. Då kom mitt trettonåriga barnbarn fram och sa ”nu äntligen får jag krama dig mormor”.

Se också: 7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar
1:39

Efter reklamen: 7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

(1:39)

Slå på ljud

Satsar på husvagnssemester – på allvar

Också de årliga resorna till Spanien har ställts in – totalt tre stycken sedan mars förra året. Även om det såklart känns tråkigt, har paret passat på att på allvar ta upp det gemensamma intresset för husvagnar och campingsemester istället. Nu har de bestämt sig för att bli så kallade långliggare och tillbringa hela sommaren på en och samma campingplats.

Inger Axelsson visar upp köksskåpen i husvagnen som rymmer allt man kan behöva.

Husvagnsköket är smart disponerat och trots att det är litet finns här allt Inger och Gerry kan tänkas behöva.

Foto: Minna Wallén-Widung

För ändamålet investerade de i en helt ny husvagn under hösten. Den är 7,5 meter lång och här finns allt man kan behöva – fullt utrustat kök, dusch, toalett, garderob och inte mindre än sex sovplatser. Dessutom har de köpt till ett förtält som ger dem ytterligare 21 kvadratmeter och där går det dessutom att lägga ett riktigt golv.

Trångbodd? 15 smarta prylar som sparar plats och skapar ordning och reda
Inger Axelsson sitter i en soffa som är placerad i förtältet till hennes husvagn.

Om man räknar ihop ytan i husvagnen och förtältet blir det ungefär 40 kvadratmeter, tror Inger.

Foto: Minna Wallén-Widung

– Vi har till och med satt upp ett litet växthus där vi ska odla sallad, potatis, kryddor och rädisor. Vi får se om det lyckas, jag har inte så gröna fingrar, säger Inger och skrattar.

Avslappnad stämning på campingen

Den första april parkerade paret husvagnen på en campingplats i Torekov. Här finns både vacker tallskog och närhet till hav och strand. Planen är att låta husvagnen stå kvar ända fram till den sista september. Inger har campat mycket i sitt liv och stortrivs redan med att vara långliggare. Hon uppskattar att ha alla bekvämligheter nära till hands, samtidigt som campinglivet kännetecknas av både enkelhet och frihet som är svårare att uppnå i tvåan hemma i Svedala.

Inger Axelsson ställer in några tomatplantor i sitt växthus som hon har på gården utanför husvagnen.

I det nyinköpta lilla växthuset planerar Inger att odla allt möjligt grönt och gott i sommar.

Foto: Minna Wallén-Widung

– Det är så härligt att vara ute i naturen, att bara stiga upp på morgonen och gå direkt till badet. Man slappnar av på ett annat sätt än hemma, där det alltid finns något att göra. Alla hälsar och är så trevliga, vi har redan lärt känna en massa nya människor som vi inte kände sedan tidigare.

Så mycket kostar det att vara långliggare

Inger ser fram emot en hel sommar i Torekov. Att ha en fast plats under så lång tid kostar paret ungefär 20 000 kronor – en rimlig summa, tycker Inger. På campingen finns allt de behöver och att bo länge på samma ställe ger dem också en fördel rent socialt. Även om vi fortfarande är mitt uppe i en pandemi, går det att umgås med andra eftersom man är så mycket utomhus. Och Inger tycker att det uppstår en speciell typ av gemenskap på en campingplats.

Inger Axelsson inne i sin husvagn.

Inne i husvagnen finns allt man kan behöva – sovrum, välutrustat kök, badrum och tv-hörna.

Foto: Minna Wallén-Widung

– Alla säger hej, man pratar en stund och tar ett glas vin eller grillar ihop. Behöver man åka iväg några dagar kan vi bara be grannen se till husvagnen, här litar alla på varandra. Och det är perfekt för barnfamiljer också – jag brukar säga att jag aldrig har sett ett annat ställe där barn har lika roligt. De är ute och leker hela dagarna och sitter inte med telefoner eller andra skärmar. Istället är de ute och springer och cyklar och stannar uppe sent. Och ingen blir irriterad över att det är mycket stoj, både barn och hundar hör till på en campingplats.

Här är kändisarna vi helst tar med på bilsemestern

Hoppas kunna resa snart igen

Nu ser Inger fram emot en lång och varm sommar i Torekov med mycket bad, grill, umgänge och påtande i jorden. Men hon hoppas att det ska bli möjligt att resa utomlands till hösten eller senast till vintern igen. Hon och Gerry har pratat om att testa något nytt resmål, som Madeira eller Grekland, lite längre fram. Allra högst upp på önskelistan står dock ännu en resa till Spanien.

En skylt med texten "Hemma bra med husvagn bäst" hänger i Inger Axelssons husvagn.

Foto: Minna Wallén-Widung

– Vi är bjudna på bröllop där i september och det hade vi väldigt gärna gått på om det är möjligt.

Fakta: Camping i Sverige

  • Svenskar älskar att campa. Under 2019 slogs övernattningsrekord på landets campingplatser – 16,7 miljoner övernattningar registrerades då, vilket innebar en ökning med fyra procent jämfört med året innan.
  • Den svenska campingturismen omsatte totalt cirka sju miljarder kronor 2019.
  • Husvagn är den populäraste boendeformen när vi campar – under 2019 bodde 67 procent av camparna i husvagn. 15 procent valde stuga, 13 procent husbil och fem procent tält.
  • I snitt stannade campinggästerna kvar på samma camping i 2,8 dygn.
  • Populäraste länet att övernatta i 2019 var Västra Götaland följt av Kalmar/Öland och Halland på en tredjeplats.

    Källa: SCR Svensk Camping