Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Supersmarta hacks när du reser – 13 oumbärliga tips som räddar semestern

07 apr, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, en kvinna tittar på en karta, till höger, en backpacker-väska som är redo för att tas på äventyr.
Plåta passet, packa ned ett örngott och lägg sladdar i ett glasögonfodral. Vi har samlat nätets bästa råd som gör din resa ut i världen lite enklare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med våren kommer reslusten som ett brev på posten.

Vi vill ut och uppleva saker igen.

Och numera är det faktiskt möjligt.

Pandemin hindrar oss inte längre från att resa till de flesta platserna i världen.

Men kanske är vi lite ringrostiga efter att suttit hemma under de två åren som covid-19 hållit sitt hjärngrepp kring oss.

Då kan det vara en bra idé att få några tips på vägen. Ni vet de där busenkla "hacksen" som får resan att gå som en dans.

Se också: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskanBrand logo
Se också: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

13 resehacks som minskar risken för missöden

1. Packa ner ett örngott

Japp, du läste rätt. Detta tips kommer från flygvärdinnan Kat Kamalani som jobbar som flygvärdinna på ett amerikanskt flygbolag. Via sin TikTok-sida berättar hon att örngottet kan vara en livlina om du lyckats packa en för tung väska inför hemfärden.

Annons

Varför det? Örngottet kan man fylla med kläder vilket förvandlar det hela till en kudde som kan tas med ombord på planet.

Hennes klipp har dock inte bara fått positiva reaktioner. En resenär skriver om olägenheten att sitt bredvid någon som packat ner sina smutskläder i ett kuddfodral. En annan, som rest med ett budgetflyg, testade tipset men blev tvingad av personalen att packa ner kudden i handbagaget.

2. Ta ett foto på parkeringsplatsen

Detta är inte raketkunskap, men heller inte något som alla gör. Ta en bild på platsen där du parkerade bilen. Försök få med omgivningen som visar var bilen står. Du kommer tacka dig själv när en jetlaggad och/eller avkopplad semesterhjärna ska minnas var du placerade ditt fordon.

3. Plåta även ditt pass

Foto och maila en kopia av ditt pass till dig själv. Det underlättar rejält dig om du blir av med passet under resans gång.

Annons

4. Undvik läckande flaskor

Trä en bit plastfolie över öppningen och skruva sedan på korken. Det minskar risken för läckage.

5. Rulla plaggen

Redan de gamla grekerna rullade ihop kläderna istället för att vika dem. Då maxar du platsen i resväskan. Du kan också lättare hitta skrymslen att peta ner kläderna där det går.

6. Sladdar i glasögonfodral

Packa laddsladden till mobilen i ett glasögonfodral. Risken för trassel minskar därmed markant. Och du vet alltid var du har den.

7. Smart med skorna

Försök minimera antalet skor på resan. Du kommer sannolikt inte använda alla ändå. Men fyll skorna som du tar med. Där finns ju hålrum som inte ska få gapa tomma.

8. Ha reservkläder i handbagaget

Packa ner ett ombyte underkläder i handbagaget ifall din resväska kommer bort. Man vill ju inte stå där som en vilsen Stig Helmer.

Annons

9. Ta med en tom flaska

Som alla vet är vätska inte tillåtet att ta genom säkerhetskontrollen. Hur ska man du göra med vatten? Köpa inne på flygplatsen? Nej tack. Kostnadsmedvetna resenärer kan ändå lösa detta på ett enkelt sätt. Packa ned en tom flaska och fyll den med vatten efter att du fått grönt ljus i säkerhetskontrollen.

10. Ta inte första bästa toalett

Terminalens första toalett är nästan alltid den mest använda. Det räcker att röra sig en bit bort från denna för att undvika köer.

11. Ät där flygvärdinnorna hänger

Man ska alltid ta rygg på de som vet. På flygplatsen vet personalen vilka restauranger som är bäst att äta på.

12. Lavendelolja och ögonbindel

Inget är skönare än att sova bort färden. Ytterligare ett tips från flygvärdinnan Kat Kamalani (se tips 1) är att använda lavendelolja för att få kroppen att komma ner i varv och ställa in sig på sömn. Glöm inte ögonbindeln för att minska ljuset.

13. Boka ytter- och innerplats

Om ni reser två personer, boka sätet längst in och längst ut på ett tre-säte. Den lediga platsen i mitten kommer inte bokas förrän planet är fullbokat. Då har ni lite härlig extraplats. Om någon kommer till platsen lär personen vilja byta plats med någon av er.

Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknenBrand logo
Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

Källa: Café, Res.se, TikTok.

Annons