Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Allt du vill veta om Onlyfans – men inte vågar googla

23 aug, 2023 
Angelica Jaako Billenman
Nyligen avslöjades det att krönikören och feministen Linda Skugge har ett konto på Onlyfans, och Pernilla Wahlgren anklagar Skugge för dubbelmoral. Men vad är Onlyfans och vad är bakgrunden till bråket?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De allra flesta förknippar Onlyfans med explicit innehåll för vuxna, en betalsajt för porr. Men faktum är att plattformen inte är skapad för det ändamålet, även om de allra flesta innehållsskaparna använder den till det i dag.

Se också: Onlyfans - allt om den omdiskuterade sajtenBrand logo
Se också: Onlyfans - allt om den omdiskuterade sajten

Det finns också kreatörer på Onlyfans som sysslar med träning och mat, medan andra lägger upp musik. Men de är få.

Onlyfans grundades av brittiska entreprenören Timothy Stokely, 40. Plattformen lanserades officiellt i september 2016. Tanken från början var att innehållsskapare inom olika områden skulle kunna dela exklusivt innehåll med sina fans till en månadsavgift.

Annons

Det skulle ge kreatörerna en mer pålitlig inkomst än mer konventionella sociala medie-plattformar där intäkterna oftast kommer från annonser och samarbeten. En plattform utan mellanhänder med andra ord.

2018 såldes 75 procent av Onlyfans till den ukrainsk-amerikanske affärsmannen Leonid Radvinskij, 41, som blivit mångmiljonär inom nätporrindustrin. Då hade redan flera innehålls-skapare från vuxenunderhållnings-industrin hittat till plattformen. I dag är det många som associerar namnet Onlyfans till just porr.

Förutom en månadsavgift som innehålls-skaparen bestämmer själv kan användare också välja att dricksa de dem följer. På så sätt kan de också få tillgång till ännu mer exklusivt material.

Kontoägaren får 80 procent av sina intäkter medan Onlyfans tar 20 procent. Enligt Business insider har ägaren Leonid Radvinskij tjänat över 5,5 miljarder kronor på Onlyfans.

Annons

Vilka svenska kändisar finns på Onlyfans?

Efter avslöjandet med att krönikören Linda Skugge har ett konto på Onlyfans, är det förmodligen fler kändisar som använder plattformen i det tysta. Här är stjärnorna som däremot är öppna med sina profiler:

Paulina ”Paow” Danielsson

För 30 amerikanska dollar per månad (ca 330 kronor) får man följa Paradise hotel-profilen Paulina ”Paow” Danielsson, 29, som på Onlyfans kallar sig Kattpaow.

Förra året avslöjade hon vad hon tjänade per månad på plattformen. På en lönespecifikation hon visade upp stod det 40 228 dollar, det vill säga nästan en halv miljon svenska kronor.

Hon har funnits på Onlyfans sedan början av 2021.

”Det gjorde att jag började tjäna bättre med pengar, vilket kändes skönt och blev en otrolig frihet”, skrev hon på sin blogg då.

Josefin Ottosson

Paulina Danielssons forne bästis, influencern och youtubern Josefin Ottosson, 22, har också en profil på sajten. Paow och Josefin Ottosson har dessutom tidigare spelat in exklusivt Onlyfans-material tillsammans. Men vänskapen har gått i kras. I Nyheter24:s podd Sanning & konsekvens har Paow sagt att hon inte tror att vänskapen går att reparera. Hon vill dock inte delge lyssnarna om vad bråket handlar om.

Annons

Josefin Ottosson använder sitt riktiga namn på Onlyfans och för att följa henne får man betala 25 dollar i månaden, det vill säga cirka 270 kronor i dagens kurs.

Förra året avslöjade Josefin Ottosson för Aftonbladet att hon tjänar mellan 200 000 och 250 000 kronor på Onlyfans, men att det var mer lättförtjänta pengar i början av hennes karriär på sajten.

Eweline Stenberg

Eweline Stenberg, 29, kanske inte klingar bekant i allas öron, men hennes make, Bert-skådisen Martin ”Klimpen” Iliou, 45, är desto kändare. Tillsammans gör de sexfilmer som Eweline lägger upp på sin Onlyfans-sida under användar-namnet Misseweline.

Det kostar knappt 13 dollar i månaden att följa Eweline, det vill säga cirka 140 kronor.

Natasha Crown

Natasha Crown, 29, är en svensk glamourmodell som bland annat har synts i det amerikanska tv-programmet Botched, om skönhetsingrepp som gått fel. Natascha är känd för sin berömda bak och hon strävar efter att få världens största rumpa. Hon har gjort flertalet brazilian but lifts, där fett tas från andra delar av kroppen för att sprutas in i rumpan. Det är också en av världens farligaste skönhetsingrepp.

Annons

På Onlyfans marknadsför hon sig med att ha sajtens största rumpa. För att få se den måste användaren betala strax under fem dollar per månad, det vill säga 50 kronor.

Mirka Norrström

2010 gjorde Mirka Norrström, 51, entré i realityprogrammet Familjen Annorlunda på TV4. Då var hon en gift niobarnmamma, men ganska snart utökade hon och maken Peter Norrström barnaskaran till 13.

För sju år sedan gick paret skilda vägar och Mirka har sedan dess öppenhjärtigt delat med sig av sin vardag på sina sociala mediekanaler där hon kallar sig för Trettonbarnsmamman.

Förra året stod det klart att hon även skaffat en profil på Onlyfans, där hon går under smeknamnet Missmirka, och är öppen med hur många barn hon har.

I en frågestund på Instagram tidigare i år berättade hon att hon, till skillnad från Paow, inte tjänar så mycket på sitt exklusiva innehåll.

Annons

”Efter skatter och så vidare är betalda så inte så mycket”, skriver hon.

Hon menar att hon inte gör porr, utan delar en ”lite lagom sexig” sida av sig själv, har hon skrivit i ett meddelande till Hänt. För sajten berättar hon också att hon planerar att fortsätta göra material för Onlyfans för att ”det är skoj”.

För att följa Mirka Norrström på Onlyfans får du betala 18 dollar, det vill säga cirka 180 kronor.

Linda Skugge

Och så till Linda Skugge.

1999 gav Linda Skugge ut den feministiska antalogin Fittstim tillsammans med medredaktören Belinda Olsson. Fittstim innehåller en rad feministiska texter, skrivna av prominenta kvinnor. Linda Skugge blev på något sätt ansiktet utåt för feminismen i Sverige.

Tre år senare kritiserade hon Pernilla Wahlgren för att hon valde att vika ut sig i tidningen Café, när Pernilla utsågs till Sveriges sexigaste kvinna.

Annons

– Hon hetsade. Hon skrev krönikor om att det var vidrigt. Och hur kunde jag göra så här. Att jag som trebarnsmamma inte borde göra det här. Jag förstörde ju för feminismen och jag fläkte ut min kropp. Det var så fula ord, minns Pernilla, vilket hon har berättat i sin podd Wahlgren & Wistam, som hon har med kompisen Sofia Wistam.

Nyligen stod det klart att Linda Skugge har ett konto på Onlyfans, där hon kallar sig för Ladylazarus. Där delar hon explicita bilder och filmer till sina prenumeranter.

– Det är hundra procent dubbelmoral, slår Pernilla fast i sin podd.

Men Linda Skugge slår tillbaka i en krönika för Expressen.

Under rubriken ”Onlyfans räddade bokstavligen mitt liv” förklarar hon att plattformen bland annat finansierar hennes träning som hon behöver för att slippa ha ont. Linda Skugge har Addisons sjukdom som gör att hon lider av brist på hormonet kortisol.

Annons

”Den enda gången jag inte har ont precis överallt i hela kroppen är när jag gymmar och joggar så därför tränar jag två gånger om dan”, skriver hon.

Men intäkterna från Onlyfans gjorde också att hon kunde bo kvar i sin bostad, ”plötsligt var träningen och boendet finansierat”, slår hon fast.

Med den säljande slogan ”Tattoed punk milf” på Onlyfans och mot en avgift av 15 dollar i månaden (cirka 160 kronor) får man exklusivt innehåll från Linda Skugge.

Vilka Hollywood-kändisar finns på Onlyfans?

Det finns även ännu mer välkända ansikten på plattformen.

Rap-tjejerna Iggy Azalea, 33, och Cardi B, 30, är två som drar in mångmiljonbelopp på sajten varje månad. Enligt Iggy Azalea anser hon sig inte längre ha rätten till sin kropp och att hon därför lika gärna kan vika ut sig.

– Skivbolagen har tjänat så mycket pengar på min kropp, och jag fick den minsta biten av kakan, av min kropp, mitt arbete och mina idéer, har hon förklarat i modellen Emily Ratajkowskis podcast High low with Emrata.

Annons

Även forna Atomic Kitten-medlemmen Kerry Katona, 42, och skådespelerskan Bella Thorne, 25, använder Onlyfans.

Några som lämnat plattformen är rapparen Tyga, 33, och realityprofilen Blac Chyna, 35. Tyga valde att starta den konkurrerande sajten Myystar, där han bara tar 10 procent av intäkterna gentemot Onlyfans 20 procent. Blac Chyna tröttnade helt enkelt, med orden:

– Jag vet att jag är värd mycket mer än så.

Annons