"Annas" son rekryterades som barnsoldat i IS

Barnsoldat i IS

Foto: Polisen

Den duktiga fotbollstjejen radikaliserades och lämnade Halmstad. Under tiden i Syrien dog maken och två söner i strid. Nu åtalas hon misstänkt för att ha låtit den yngre sonen tränas till barnsoldat i terrororganisationen IS.
– Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Den duktiga fotbollstjejen radikaliserades och lämnade Halmstad. Under tiden i Syrien dog maken och två söner i strid. Nu åtalas hon misstänkt för att ha låtit den yngre sonen tränas till barnsoldat i terrororganisationen IS.

– Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Barnsoldat i IS

"Annas" son rengör sitt automatvapen i hemmet i Syrien.

Foto: Polisen

Åtalet mot Halmstadskvinnan, som vi kan kalla Anna, är unikt. Det är första gången som någon åtalas i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

Många västerlänningar lockades till Syrien när drömmarna om en islamisk stat såg ut att ligga inom räckhåll. Terrorganisationen IS kunde till och med rekrytera stridsvilliga män från orter som Örebro, Göteborg och Malmö.

Anna är en av kvinnorna som följde strömmen dit och tog sina barn med sig. Ett vägval som inte var självklart.

400 personer har legat döda hemma en lång tid – kartläggning visar tragiska siffror

Kristen bakgrund-fotbollsspelare

Anna, som idag är i 50-årsåldern, växte upp i Halmstad i en kristen familj som flytt hit från Mellanöstern. Hon utmärkte sig på fotbollsplan och i idrott.

– När vi gick i gymnasiet kändes hon lite som en rastlös sökare, men diskuterade aldrig religion eller sådant. Hon festade kanske inte lika mycket som en del av oss andra, men det berodde nog mest på att hon satsade så hårt på att spela fotboll, berättar en från hennes gymnasieklass för Hallandsposten.

Under 90-talet träffar Anna en man som är verksam i Halmstads muslimska värld. Tidigare har hon varit inne på buddhismen men nu blir hon muslim och radikaliseras, enligt Säpo. Paret träffar andra likasinnade i Lund bland annat och fördjupar sig i religionen. Fotbollstjejen, som spelade i shorts, har börjat täcka håret och bära heltäckande kläder. Hon är strikt i sin tolkning av läran, berättar tidigare bekanta från Lund. Lite fyrkantig.

Blev lurad till Syrien

2011 emigrerar familjen, som vid det laget fått fem barn, till Storbritannien. Mannen är även här verksam i en moské som kopplas till våldsbejakande islamism. 2013 flyttar de vidare till det krigshärjade Syrien. Då är barnen mellan 5 och 14 år gamla.

"Han hade lurat mig dit, jag visste inte vi skulle dit”, har Anna uppgett i senare förhör.

Hennes man är med i IS och dör i striderna vid en flygbas samma år. Även den äldsta sonen strider för IS. I chattar med anhöriga skickar han bilder där han till exempel poserar med vapen vid nerskjutna stridsplan eller bredvid sin bil. Han förklarar också varför han måste strida för alla muslimer i sin pappas spår. ”Det går inte att vi sitter i Sverige, åter pizza och chillar med kompisar. Det går inte. Man måste tänka på vårt folk. Våra muslimer”

IS-soldater vid nedskjutet plan

"Annas" äldsta son (t.h) dog i strid när han var 18. Då var han gift och hade barn.

Foto: Polisen

Sonen ber också den anhöriga att skicka bilder från Sverige så att han kan visa sina ”bröder” hur det ser ut på stranden till exempel. Han dör hösten 2016 under strider i Raqqa. Då är han 18 år.

Se också: Regeringen inför skärpta Coronarestriktioner

0:49

Efter reklamen: Regeringen inför skärpta coronarestriktioner – detta gäller

(0:49)

Bilder från chattar

Åtalet gäller den yngre brodern. Enligt åklagaren har mamman låtit honom gå i träning hos IS från det att han var 12 år. Som tränad soldat ska han även ha deltagit i strider. I bevisningen finns bland annat dokument från sjukhus som amerikansk militär säkrat på plats i Syrien där pojken omnämns som IS-soldat. Det finns även bilder på pojken från Syrien där han bär uniformsliknande kläder och är beväpnad. På en av bilderna sitter en pojke och rengör ett automatgevär, en kalasjnikov, framför ett yngre barn i hemmiljön. Det är den yngre brodern som rengör vapnet, enligt åtalet.

På en annan, fruktansvärd bild, syns han på Al-Naimtorget i Raqqa. Ett torg där IS utropade Raqqa som huvudstad i kalifatet och där man manifesterade sin styrka. Bland annat genom offentliga avrättningar där halshuggna kroppar lämnades kvar på staketet som en påminnelse. På bilden bär pojken uniform och har ett vapen i handen och står bredvid en äldre kille som också ser ut som en soldat. Båda ler mot kameran.

I förhör föreslår mamman att han kanske är där för att köpa glass. Förhörsledaren undrar om hon tycker att det låter rimligt med tanke på hur han är klädd.

– Nä.

Nekar till brott

Mamman nekar till att pojken deltagit i något träningsläger. Hon hävdar att pojken, bland annat, sett på film med sina syskon hemma och umgåtts med kompisar på internetkaféer när han varit borta från hemmet. Har pojken varit borta har han sovit över hos sina äldre syskon eller hos bekanta.

Att han varit med i strider känner hon inte till.

– Nej, han gick hemifrån och kom tillbaka ren. Alltså hade han stridit så borde ju han komma hem smutsig i alla fall, säger hon i förhör.

Även den yngre brodern är död. Han dog i september 2017 och blev 16 år.

Under tiden i Syrien hann Anna gifta om sig. Två av Halmstadsparets döttrar gifte sig och fick barn i Syrien.

När kalifatet föll hamnade Anna och barnen i Al-Hol lägret.

Miljardärsdottern rånade banker med sina kidnappare
Al-Hol-lägret i Syrien

"Anna" och barnen bodde i Al-Hol-lägret innan de tog sig till Sverige. Några av de vuxna barnen är kvar i Syrien.

Foto: TT

I december 2020 tog Anna sig till Sverige via Turkiet. Där greps hon av Säpo misstänkt för krigsbrott. De barn hon hade med sig tvångsomhändertogs. Förvaltningsrätten motiverade beslutet med att det fanns risk att kvinnan fortfarande sympatiserar med IS och att hon vill ta tillbaka barnen dit, skriver Hallandsposten.

Anna har varit på fri fot under utredningen. Åklagaren menar att det finns bevisning på att hon varit medveten om att sonen utbildats till och fungerat som barnsoldat för IS. Det framgår bland annat i chattar med anhöriga och i dokumentation som FBI säkrat i Syrien.

Kvinnan hävdar själv att hennes make ”lurat” ner henne till Syrien.

”Ju mer jag är här desto mer förstår jag vilket liv jag levt, vilket hemskt liv jag gav dem, som jag aldrig vill leva igen”, säger hon i samtal med socialtjänsten.

Enligt utredningen har kvinnan dock inte slagit larm om situationen till vare sig släktingar eller svenska myndigheter. Trots att hon haft tillgång till telefon och internet.

"Annas" försvarare Mikael Westerlund menar att mammans möjlighet att påverka sonen varit begränsad.

– När det gäller rekryteringen av barnsoldat är det en bevisfråga huruvida hon har varit med och rekryterat honom. Vi gör gällande att hon har haft ett ganska begränsat inflytande över sina barn och sin situation, säger han till TT.

Svenska IS-resenärer

Under åren när IS-terror var som störst reste mängder med västerlänningar dit för att delta i striderna. Bland annat svenskar. Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS, skriver TT.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor. Efter att IS besegrats har flera av resenärerna återvänt till Sverige. Enligt säkerhetspolisen kan de fortfarande utgöra ett hot och mottagandet har blivit en viktig fråga.

Säkerhetspolisen bevakar personerna utifrån hot för terrorism samt utreder misstankar om terroristbrott. Säkerhetspolisen informerar polisen. Polismyndigheten utreder misstankar om annan brottslighet, såsom brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, men även annan misstänkt brottslighet. När information om barn eller familjer som har återvänt från IS-kontrollerade områden kommer till Säkerhetspolisens och polisens kännedom ska de göra en orosanmälan till socialtjänsten för en bedömning av barns behov av stöd och skydd.

Källa: TT