Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Susanne vann utmärkelsen Mitt stora stöd: ”Har betytt så mycket”

09 aug, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns familjen Svedenås i Tullinge tillsammans med barnsjuksköterskan Susanne Ericsson. Till höger syns Susanne Ericsson.

Susanne Ericsson har under hela sitt yrkesliv jobbat med att hjälpa sjuka barn. I sitt jobb som barnsjuksköterska har hon stöttat familjer som gått igenom tuffa perioder och för sina insatser vann hon förra året utmärkelsen Mitt stora stöd.
– Det har betytt så mycket. Mycket mer än man hade kunnat tro, säger Susanne.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge finns en liten enhet som inte består av mer än två personer, men som har gjort större skillnad för sjuka barn och deras familjer än man kan föreställa sig. Det lilla teamet kör runt i ett stort område i de södra delarna av region Stockholm, och erbjuder hemsjukvård till barn som har svårt att ta sig till sjukhuset eller som inte är i behov av vård dygnet runt.

Susanne Ericsson jobbar som barnsjuksköterska och mottog utmärkelsen Mitt stora stöd 2020.
Susanne Ericsson.

– Ungefär 80 procent av barnen som kommer till vår enhet har tidigare varit friska och hamnar hos oss efter ett besök på akuten. De övriga 20 procenten är kroniskt sjuka. De kanske lider av någon neurologisk sjukdom till exempel och de stannar kvar hos oss under många, många år, säger Susanne Ericsson.

Annons

Under hela sitt yrkesliv, som numera uppgår i imponerande 45 år, har hon jobbat som barnsjuksköterska. År 2002 var hon med och startade det mobila teamet i Huddinge och sedan dess har hon jobbat med att träffa barn som behöver hemsjukvård.

Susanne fick utmärkelsen Mitt stora stöd

För sitt stora engagemang för de barn hon möter i sitt arbete fick hon i november 2020 ta emot utmärkelsen Mitt stora stöd, som delas ut av stiftelsen Min stora dag. ”Utmärkelsen delas ut till någon som på ett osjälviskt, omtänksamt och positivt sätt stöttar ett barn eller en ung person med en allvarlig sjukdom eller diagnos”, kan man läsa på organisationens hemsida. När Susanne fick veta att hon blivit nominerad till utmärkelsen blev hon glad – men mest av allt förvånad.

Se också: Nicolas, 4, överlevde tack vare ett annat barns hjärta

Nicolas, 4, överlevde tack vare ett annat barns hjärtaBrand logo
Nicolas, 4, överlevde tack vare ett annat barns hjärta

– Jag hade aldrig trott att det var möjligt. Som sjuksköterska vinner man inga priser, man bara gör sitt jobb. Att någon säger att de har tänkt på en på det sättet och uppskattar det man gör räckte för mig. Att bli nominerad var en vinst i sig.

Annons

Har hjälpt Sebastian och hans familj

Den som nominerade Susanne till Mitt stora stöd är Caroline Svedenås i Tullinge. Hennes son Sebastian har i dag hunnit fylla 15. Han kan varken gå, sitta, stå eller äta själv. Till följd av syrebrist under förlossningen drabbades han av en grav CP-skada. Han har en allvarlig form av epilepsi och en måttlig utvecklingsstörning. Han fick en minst sagt tuff start i livet.

– Allting var kaos där i början. Vi försökte bara få Sebastian att överleva och var inne på sjukhus minst en vecka per månad. Och där någonstans kom Susanne in i vårt liv. Hon hjälpte oss bland annat med en spruta kortison som Sebastian fick varje dag mot sina kramper, säger Caroline.

Caroline Svedenås, Lovisa Svedenås, Mattias Svedenås och Sebastian Svedenås tillsammans med barnsjuksköterskan Susanne Ericsson.
Familjen Svedenås – mamma Caroline, barnen Lovisa och Sebastian och pappa Mattias – tillsammans med Susanne Ericsson.

Räddade livet på Sebastian

Sebastian hade ofta problem med andningen, samlade på sig mycket slem i lungorna och drabbades av flera lunginflammationer. Caroline och hennes man Mattias kämpade för att lära sig allt nytt i den okända värld de hade slungats in i som förstagångsföräldrar till ett multihandikappat barn. Vid ett tillfälle räddade Susanne bokstavligt talat Sebastians liv.

Annons

– Vi fick en avlösare som kom hem till oss och var med Sebastian några timmar om dagen. En dag var vi iväg och handlade och jag passade på att ringa till Susanne och säga att Sebastian varit lite slö de senaste dagarna. Hon åkte direkt till oss och när vi kom hem mötte vi henne i dörren. Hon sprang ut med Sebastian och ropade att hon hade ringt efter ambulans. Det visade sig att precis när hon steg innanför dörren hade Sebastian slutat andas. Hade hon inte kommit då och gett honom första hjälpen hade vi inte haft Sebban i dag. Jag kommer aldrig att kunna återgälda det hon gjorde den dagen.

Vill känna sig nöjd varje arbetsdag

Caroline berättar att Susanne alltid har svarat, lyssnat och kommit till undsättning när hon ringt henne – ”oavsett om det har varit sent på kvällen eller julafton”. För Susanne finns det inte på kartan att neka en familj i behov av hjälp.

– Jag vill gå hem nöjd varje dag från jobbet. Jag vill känna att jag har gjort så mycket jag kan för de som behöver mig. Annars känner jag mig missnöjd med mig själv. Det hade känts hemskt att säga till någon att nu är det efter min arbetstid, nu kan jag inte svara i telefon eller åka iväg. Kan jag så gör jag. Och kan jag inte så kan jag inte, men jag försöker, säger Susanne.

Susanne Ericsson har funnits i Sebastian Svedenås liv ända sedan han var nyfödd.

Utmärkelsen har betytt mycket

Men att hon skulle vinna en utmärkelse för sitt arbete och engagemang hade hon aldrig kunnat föreställa sig. Så när det stod klart att hon hade vunnit och hon fick ta emot utmärkelsen på ”World kindness day” i november förra året kunde hon knappt förstå att det verkligen hände.

Annons

– Det kändes helt fantastiskt när jag fick veta att jag vunnit. Det var helt overkligt, men jag blev förstås jätteglad och väldigt förvånad. Det är en bekräftelse på att man nog har uppnått något. Jag kan fortfarande inte förstå att en jury har suttit och läst nomineringen och tyckt att jag skulle vinna. Det finns ju så många människor som gör så mycket bra.

Vad har den här utmärkelse betytt för dig?

– Det har betytt så mycket. Mycket mer än man hade kunnat tro. Inte utmärkelsen i sig så mycket som själva nomineringen, det är den som verkligen värmer i hjärtat. Den gör mig så glad.

Sebastian Svedenås tillsammans med mamma Caroline Svedenås och barnsjuksköterskan Susanne Ericsson.
Caroline Svedenås säger att Susanne Ericsson har varit en oumbärlig hjälp för sonen Sebastian och resten av familjen.

Vann en resa till Medelhavet

Förutom den stora äran fick Susanne också motta ett diplom och, inte minst, en veckolång vistelse vid Medelhavet dit hon planerar att ta med sin sambo så snart coronapandemin tillåter. För Caroline finns det ingen som är mer värd utmärkelsen än just Susanne.

Annons

– Hon har betytt allt för vår familj. Allt. Jag hade aldrig klarat av att ta hand om mitt barn utan henne. Jag hade antagligen inte heller haft något barn om det inte vore för henne, han hade nog inte överlevt den där gången om hon inte hade kommit. Jag tror aldrig att jag har hört ordet nej från henne. Hon har alltid tagit vår oro på allvar. Och hon har hjälpt så många barn och familjer, inte bara oss såklart.

Då öppnas nomineringen till Mitt stora stöd

Till hösten ska en ny vinnare av Mitt stora stöd utses. Nomineringar tas emot från den 9 augusti och fram till den 5 september. Caroline tycker att fler borde ta chansen att visa människor i sin närhet lite extra uppskattning.

– Man är normalt ganska dålig på att tala om för folk vad de betyder för en, men här har man chansen. Att se hur glad Susanne blev över att få uppskattning för allt arbete hon gör var fantastiskt. Det kändes bra för mig att få visa omvärlden vad Susanne betyder för oss, säger hon.

Annons

Det här är Min Stora Dag och Mitt Stora Stöd

  • Stiftelsen Min Stora Dag arbetar för att barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få ett avbrott i sin många gånger tuffa tillvaro. I år får cirka 8 000 barn vara med om en Stor Dag.
  • Min Stora Dags vision är att alla de 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en Stor Dag.
  • Min Stora Dag får inga statliga eller kommunala bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.
  • Utmärkelsen Mitt Stora Stöd delas ut till en person som på ett osjälviskt vis stöttar och hjälper barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar eller diagnoser i vardagen. Det kan vara en förälder, ett syskon, en granne eller en person som jobbar inom vården.
  • Varje år på ”World kindness day”, den 13 november, delas utmärkelsen ut.
  • 2021 års nomineringsperiod startar den 9 augusti och pågår fram till den 5 september.
  • Årets jury, som utser den slutliga vinnaren, består av: Tobbe Blom, trollkarl och programledare, Susanne Lindén, chefredaktör på Aller media, Gry Forssell, programledare, Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Ving och Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.
  • Mer information om Mitt Stora Stöd hittar du på hemsidan: https://minstoradag.org/for-barn-och-unga/mitt-stora-stod/
TV: Se 5 positiva saker med att bli äldreBrand logo
TV: Se 5 positiva saker med att bli äldre
Annons