Basketstjärnan hittades mördad-avgörande detaljer i exfruns bok

Lorenzen Wright, NBA-stjärna som mördades i Memphis.

Basketstjärnan Lorenzen Wright under sin tid i Cleveland Cavaliers.

Foto: TT

Sporthjälten Lorenzen Wright sköts till döds i hemstaden Memphis. Ett mord som väckte förstämning bland familj och fans och huvudbry hos polisen. Det skulle dröja år innan sanningen kom fram. Och den var chockerande.

Lorenzen Wright föddes 1975 och växte upp i Oxford, Mississippi. Pappa Herb hade varit en framgångsrik spelare i sina dagar och sonen följde i hans spår. Men medan Herb bara hade fått sniffa på den yppersta eliten skulle Lorenzen nå hela vägen. Lorenzen var stjärna i skollagen, på college och University of Memphis. Där fick NBA-lagen upp ögonen för honom och lyfte upp ynglingen i eliten. På vägen mot stjärnorna stod vackra flickvännen och sedermera hustrun Sherra vid hans sida. Hon var den fem år äldre dottern till en av Lorenzens ungdomstränare och paret fick sex barn tillsammans.

– Jag skulle säga att barnen var det som betydde mest för honom i världen. De kom alltid först, berättar vännen Michael Gipson.

Sherra och Lorenzen Wright

Lorenzen hade inte slagit igenom när han träffade Sherra. Men genombrottet låg om hörnet.

Foto: TT

Religiösa revisorn John List mördade familjen "Alla har kommit till himlen nu"

Lorenzen och Sherra var förkrossade när deras sjunde barn, en dotter, dog i plötsligt spädbarnsdöd. Lorenzen hedrade minnet av dottern genom att instifta ett stipendium i hennes namn. Under basketkarriären hann Lorenzen spela med en rad NBA-lag som Los Angeles Clippers och Cleveland Cavalieres och "hemmalaget" Memphis Grizzlies. Som hemmaspelare från stan blev Lorenzen mäkta populär. Och han njöt av uppmärksamheten från fans och autografjägare.

– Han omfamnade det. Var inte självisk eller så. Om någon ville ha en autograf eller ta en bild så ställde han upp. Han var väldigt ödmjuk, säger Michael Gipson.

NBA-karriären varade i 13 år och var lönsam. Lorenzen Wright spelade in drygt 55 miljoner dollar under sin tid på basketplanen i USA:s högsta liga.

Lorenzen Wright. NBA-stjärna med fyra av sina sex barn.

Lorenzen med fyra av sex barn.

Foto: TT

"Han gav till vem som helst"

Men det skulle också visa sig att han och familjen levt på stor fot. När Lorenzen la skorna på hyllan så fanns det inte mycket pengar kvar, enligt Marc Perrusquia, undersökande reporter på Memphistidningen The Commercial Appeal. Förutom dyra bostäder och vanor hade Lorenzen varit generös mot vänner och bekanta i behov. Och det hade kostat honom.

– Problemet är att han var en sån som gav. Han gav till vem som helst som sträckte ut handen, berättar Gispon.

Att folk tigger pengar är en aspekt av kändisskapet. Möjligheten till utomäktenskapliga affärer är en annan. Och det skulle visa sig att familjemannen Lorenzen lockats i den fällan också. Han hade haft en rad affärer med andra kvinnor som sårade hans fru djupt och som skakade den allmänna bilden av familjelyckan.

Sherra och Lorenzen Wright

Äktenskapet var skakigare än vad bilderna utåt förmedlade.

Foto: TT

Paret gick skilda vägar. Lorenzen bosatte sig i Atlanta där han avslutat karriären. Där satt han pank och längtade efter sina barn. Enligt vännen Michael Gipson funderade Lorenzen på att lappa ihop förhållandet med Sherra för att få träffa barnen igen.

Kroppen låg oupptäckt i nio dagar

Men ödet ville annat. Lorenzen skulle bli brutalt ihjälskjuten i juli 2010 när han gjorde ett besök i Memphis för att bland annat vara med på sin dotters dansuppvisning . Larmsamtalet om att vittnen hört en skjutning finns med i rättshandlingarna. Det går till och med att höra skotten, ett tiotal, i bakgrunden. Men den som larmade uppgav ingen adress och på något sätt föll larmsamtalet mellan stolarna efter några misslyckade försök att spåra samtalet. Först nio dagar senare blev larmet om skottlossningen ordentligt utrett. Då kunde samtalet spåras till en avlägset belägen glänta i Memphis. Där fann polisen kvarlevorna efter den före detta NBA-stjärna Lorenzen Wright.

Men dröjsmålet skulle kosta utredningen dyrt. Kroppen hade legat ute i nio dagar när temperaturerna legat över 35 grader dagligen. Samtidigt hade spåren efter mördaren kallnat väsentligt.

Lorenzen Wright döda kropp hittades här i en glänta i Memphis.

När polisen sent omsider spårade larmsamtalet hittade man Lorentzens döda kropp i en glänta.

Foto: TT

Man visste var att Lorenzen skjutits med två olika vapen av olika kaliber. Sherra berättade att Lorenzen varit förbi henne kvällen han försvann med en låda droger i sällskap med en man som hon inte visste vem det var.

Hon nämnde att Lorenzen sagt att han skulle ”sälja något för 115 000 dollar”.

Enligt rykten var Lorenzen indragen i skumma affärer med knarkhandlare. Uppgifter som dock verkade vara bara rykten.

Lorenzens mamma Deborah var den som plågades mest av ovissheten. Hon kunde inte få några svar om vad som hänt hennes son.

Och det skulle dröja med svar. Fallet kallnade och hamnade längre ner i högen med olösta mord. En ironi eftersom Memphis drabbats av remarkabelt få mord 2010. Bara 93 stycken. Så få personer hade inte mördats sedan 1971.

Sherras bok 99 procent sann

Fem år efter mordet gav Sherra Wright ut en bok som till det yttre föreföll handla om hennes liv med Lorenzen. En roman med titeln ”Mr Tell me Anything”.

Den där Mr Tell Me Anything var också en framgångsrik basketspelare från Memphis som gått hela vägen till NBA. Den fiktive baskespelaren hade också en rad utomäktenskapliga affärer med kvinnor som ”Honey Blonde” och ”Ride or Dig Chic”. Det finns också blodiga skildringar av hur författarjaget misshandlar makens älskarinnor och hur hon slår honom.

Marc Perrusquia, reportern på Memphistidningen The Commercial Appeal, träffade Sherra för att fråga om skildringarna i boken. Om de stämde med verkligheten?

Sherra bekräftade. Men på frågan om hon hade någonting med Lorenzens försvinnande och mord och göra var Sherra mer glidande. Hon sa att hon först och främst var mamma och maka och påpekade dessutom att hon var aktiv i kyrkan.

Sherra lämnade också ny information om vad hon sagt i de tidigaste förhören. Lorenzen hade inte haft en låda med droger med sig den sista kvällen. Det var bara en låda av något slag. Och den där okände mannen som var med hade hon inte ens sett.

Sherra bekräftade att boken var till ”99 procent sann”. Och i så fall fanns det även skildringar av hur Sherra blivit misshandlad av sin man. Reportern konstaterade att det åtminstone finns ett motiv mellan raderna.

Under de år som gått sedan mordet hade Sherra hunnit både kvittera ut och sätta sprätt på livförsäkringen på över en miljon dollar. Men något gripande hade inte gjorts. Och nu kom fler uppgifter från Wendy Wilson som varit assistent åt Lorenzen. Hon berättade att Sherra varit fly förbannad på sin man vid mer än ett tillfälle. Mer än förbannad.

Sherra hade uttalat hot som assistenten spelat in. Inspelningar som både den undersökande journalisten Marc Perrusquia och polisen fått ta del av. Wendy Wilson hade uppmärksammat polisen på de inspelade hoten när Lorenzen mördades. Samtidigt hade grannar sett Sherra bränna något i sin trädgård precis efter mordet. Mitt i sommaren.

Polisen hittade vapnet som dödade Lorenzen Wright i en sjö

FBI fick tips om att dyka efter mordvapnet i en sjö.

Foto: TT

Se också: Mordbränderna som skakade Sverige
2:20

Efter reklamen: Se också: Mordbränderna som skakade Sverige

(2:20)

Slå på ljud

Något gripande hade, som sagts, inte gjorts. Men plötsligt fick utredningen ett genombrott efter dykningar i en sjö nära Walnut, Mississippi som FBI fått tips om. Här, på botten, kunde dykarna bärga ett av vapnen som Lorenzen skjutits ihjäl med. Vapnet kunde spåras till en Billy Ray Turner och från honom gick det en märkligt rakt linje tillbaka till den förbittrade hustrun Sherra.

Billy Ray hade varit verksam i samma kyrka som henne och hans trädgårdsföretag tog dessutom hand om Sherras gräsmatta. Var tipset kom ifrån är ännu oklart men fyndet och kopplingarna gjorde att polisen agerade snabbt. Hösten 2017 greps Billy Ray misstänkt för mordet och Sherra greps för mord och stämpling till mord.

Billy Ray Turner kände Sherra genom kyrkan och klippte hennes gräsmatta.

Billy Ray Turner kände Sherra genom kyrkan och klippte hennes gräsmatta.

Foto: TT

Skånska mord - Nils avrättades efter mordet på hustrun

Hon hade vid det laget hunnit flytta till Kalifornien där hon både gift och skilt sig från en polis. När hon greps var hon gift med sin tredje man. En skivproducent.

Enligt polisen hade Sherra försökt mörda Lorenzen flera gånger innan det slutligen lyckades.

Men både Billy Ray och Sherra nekade till anklagelserna. Åtminstone inledningsvis. 2019 ändrade hon sig och erkände sig skyldig till att ha medverkat till mordet. Ett erkännande som gav henne 30 år i fängelse.

Billy Ray Turner, som redan satt i fängelse för andra brott, fick inte sin dom förrän i mars 2022. Då dömdes han till livstids fängelse för mord, försök till mord och stämpling till mord.

Sherra Wright sitter i fängelse för mordet på sin exman. Basketstjärnan Lorenzen Wright.

Sherra Wright dömdes till 30 års fängelse för sin del i mordet på pappan till hennes sex barn.

Foto: TT

I maj 2022 hölls en förhandling om villkorlig frigivning för Sherra Wright. Två av hennes barn talade i hennes favör. Lorenzen mamma Deborah talade emot. Deborah menade att Sherra förtjänade att sitta strafftiden ut.

Lorenzen Wrights mamma Deborah, till höger, under rättegången efter mordet på sonen.

Lorenzens mamma Deborah, till höger, motsatte sig strafflindring för tidigare svärdottern.

Foto: TT

Nämnden avslog Sherras begäran med hänvisning till brottets allvar.

Sherra Wright kan ansöka om frigivning igen i maj 2027. Tills dess avtjänar hon sin dom i Nashville. Det har ännu inte blivit någon uppföljare till boken ”Mr Tell me Anything”. Ännu.