Bombmannen höll en hel stad i skräck: "Önskar jag vore ledsen men det är jag inte"

Bomb i Austin

Foto: TT

Smällen hördes över stora delar av Austin. En bomb hade briserat vid ett bostadshus i staden och en person dog. Polisen letade febrilt efter motiv och gärningsman när en ny bomb exploderade ...

Tidigt på morgonen 2 mars 2018 plockade Anthony Stephan House upp ett paket som levererats till hans trapp. Explosionen som följde hördes över stora delar av staden. 39-årige Anthony, pappa till en 8-årig dotter, var bortom räddning.
– Det såg ut som något man ser i en krigsfilm, berättade grannen Sean Philips för en lokal tv-kanal.

Explosionen förbryllade och myndigheterna sökte febrilt efter hotbilder, terroraktivitet eller någon sorts förklaring – när en ny explosion plötsligt inträffade, den 12 mars. 17-årige Draylen Mason dödades när han öppnade ett paket som lämnats på farstutrappan. Hans mamma skadades i explosionen.Nu hade polisen två misstänkta mord att lösa och en möjlig koppling. Offren var båda afroamerikaner och det visade sig att Houses styvfar varit bekant med 17-åringens farfar. Båda var prominenta medlemmar av den lokala kyrkan.

Skolattackerna – varningstecknen vi måste se i tid

Ett samband

Det var ingen kristallklar koppling men ändå ett samband. Eftersom båda offren var afroamerikaner kunde man inte utesluta ett rasistiskt motiv.

Bara timmar efter att Draylen Mason öppnat det dödliga paketet så sprängdes ytterligare en bomb i Austin. Den här gången skadades en 75-årig kvinna allvarligt när ett paket, som lämnats hos henne, exploderade. Kvinnan var av latinamerikansk börd. Minoritet men inte afroamerikan. Kanske var det inget rasistiskt motiv bakom ändå?

Austins polischef Brian Manley svävade på målet.

– Vi säger inte att det rör sig om terrorism eller hatbrott men vi kan inte heller utesluta det.

Brian Manley, polischef i Austin under bombattackerna

Brian Manley vid ännu en presskonferens efter ännu en explosion.

Foto: TT

Enligt experter var bomberna hemmagjorda och konstruerade av material som var enkla att skaffa och därmed svåra att spåra. Samtidigt hade en prioriteringsfråga uppstått. Den stora South By Southwest-festivalen, som årligen lockar hundratusentals besökare, skulle dra igång. Jakten på bombmannen eller möjligen bombarna gick vidare samtidigt som stora delar av polisstyrkan hade besökarnas trygghet att jobba med.

Fjärde bomben

Bomberna var det allmänna samtalsämnet och många var rädda. Men hittills hade de explosiva paketen lämnats i de östra delarna av Austin. För boende i andra delar av staden kunde det innebära en viss känsla av trygghet.En känsla som skulle visa sig falsk.

Den 18 mars gick två unga män med sina cyklar längs en väg i sydvästra Austin när en fjärde bomb briserade. Männen var vita, området medelklass och den här gången hade bombaren bytt tillvägagångssätt. Bomben var riggad att utlösas med en snubbeltråd som fästs över vägen. Offren, 22 och 23 år gamla, överlevde men rädslan för nya attentat växte. Nu var det inte bara begränsat till paket, någon etnicitet eller ens något speciellt område i Austin.

Under tiden hade polisen utfäst en rejäl belöning för tips som kunde avslöja bombaren. Och tipsen strömmade in.Men utredningen stod fortfarande och stampade när ännu en bomb exploderade den 21 mars. Den här gången på ett FedEx-kontor i Schertz, en förort till San Antonio, en timme sydväst om Austin.Paketet, som exploderade på ett rullband i sorteringen, skadade en av de anställda. Men den här gången var skadorna lindriga.

Misstänkt bombman på övervakningsfilm i Austin

En man i peruk lämnade in ett misstänkt paket till FedEx-kontoret. Bilderna gav väsentlig information.

Foto: TT

Se också: Nytt på Netflix i maj & juni
1:42

Efter reklamen: Se också: Nytt på Netflix i maj & juni

(1:42)

Misstänkt paket

Några timmar senare upptäcktes ett annat misstänkt paket med Austin-adress i sorteringen på FedEx-kontoret vid Austin-Bergstrom International Airport.

Nu visste man var paketen lämnats in och kunde få in övervakningsbilder från det kontoret. På bilderna syns en man i peruk, keps och handskar lämna in de explosiva paketen. Så långt är bombaren anonym.

Men andra övervakningsbilder från samma tillfälle på parkeringen utanför visar hans bil, en Röd Ford ranger, 2002. Arbetshandskarna i rosa gummi leder till byggvarukedjan Home Depot. Med hjälp av vittnesuppgifter, kvitton och övervakningsbilder från Home Depot och information från bilregistret kan utredarna zooma in bevakningen ytterligare.

Mark Conditt, bombman i Austin

Mark Conditt var 23 år, ostraffad. Något av en enstöring men artig och korrekt.

Foto: TT

Slutet på jakten

Sökarljuset riktas mot Mark Conditt, 23. En ostraffad man från Pflugerville, en liten stad nordöst om Austin.

Jakten slutar med att polisens insatsstyrka hejdar Conditts bil nära Round Rock, en annan förort till Austin. Innan poliserna kan gripa 23-åringen utlöser han en bomb. Han dör i ett dike vid motorvägen.

När myndigheter och media sveper in i Conditts hemstad för att säkra bevis och fler eventuella bomber så är det ett helt oförstående samhälle som möter dem. I huset som Conditt delat med två andra finns material till fler bomber. På datorn säkrar man surfhistorik som antyder att Conditt tänkte placera ut fler. Men det finns inget i hans förflutna som berättar något om bakgrunden eller hans motiv.

Mark Conditt är uppvuxen i en troende familj och fått hemundervisning. Han har gått två år på Austin Community College men lämnade skolan utan examen. När han dör är han arbetslös. I augusti 2017 fick han sparken från det företag där han jobbade med försäljning och ekonomi.

Enligt arbetsgivaren var Conditt introvert och tog inte jobbet på tillräckligt mycket allvar. Familj, grannar och vänner berättar om en ung man som var lite av en enstöring men alltid artig och korrekt. Conditts få vänner från skoltiden berättar om bestämda åsikter men inte i någon riktning som skulle tala för något extremt politiskt engagemang.

Mark Conditts hem

Den misstänktes bostad spärrades av.

Foto: TT

Förgiftningar från Sokrates till Dr Death

Spelade in en video

Senare hittar polisen en 25 minuter lång video som Conditt spelat in i en beslagtagen telefon. Innehållet är fortfarande okänt förutom delar som läckt. I de kända delarna beskriver Conditt sig själv som psykopat och berättar hur han konstruerat bomberna.

Det finns ingen ånger i meddelandet.”Jag önskar att jag vore ledsen men det är jag inte” säger han i filmen. Men något motiv finns inte i videon och det är än i dag, drygt två år senare, oklart.

Med andra liknande dåd, som till exempel bomberna vid Boston Marathon (2013) och Oklahoma City (1995), fanns det åtminstone en förvriden agenda bakom. Med UNA-bombaren Ted Kaczynski något sorts generellt hat mot samhället.

Mark Anthony Conditt höll en hel stad i skräck i 19 dagar, mördade två och skadade flera. Ingen vet varför.