Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Brott som lösts tack vare sociala medier – 4 märkliga fall

22 jan, 2021 
Henrik Högström
En illustration av Facebook och en bild på någon som åkt fast för brott som upptäcktes på sociala medier.
Sociala medier kan hjälpa gamla vänner hitta varandra. Det kan också vara ett verktyg för att avslöja otrohet, stöld och rattfylla till exempel. Här är några exempel på användare som råkat i trubbel efter inlägg på sociala medier.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Försvunnen” make hittades tack vare TikTok

En kvinna i indiska Viluppuram övergavs av sin man 2016. Mannen anmäldes försvunnen hos myndigheterna och syntes inte till förrän tre år senare. Då var det en släkting till kvinnan som såg mannen fladdra förbi en i ett klipp på TikTok tillsammans med en transkvinna.

Släktingen larmade polis som lyckades spåra kvinnan på bilden genom en organisation för transpersoner. Det visade sig att mannen fanns i en stad 20 mil bort från hustrun. Efter vad BBC beskriver som rådgivning återförenades det äkta paret igen 2019.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Misstänkt rattfyllerist hånade polisen på Facebook

De flesta polisenheter har någon form av synlighet på sociala medier. Ett sätt att vara nära den allmänhet de tjänar. Närvaron kan också ge upphov till både kritik och tråkningar. Det kan polisen i Redford, Michigan vittna om. De berättade hösten 2017 om lokala vägar som skulle stängas av i en Facebook live-sändning. En kommentator började göra sig lustig och skrev att om de stängde av vägen så skulle han stänga ner polisstationen.

Annons

Kommentatorn kom även med förtäckta hot och polisen kollade upp vem som fanns på andra sidan tangentbordet. Det visade sig vara en 21-åring vid namn Michael Zaydel. En man som var efterlyst för rattfylla och för att ha lämnat en olycksplats bland annat. Poliserna tog fasta på informationen och uppmanade Zaydel att inställa sig på stationen. Zaydel svarade i form av en utmaning.

”Om nästa inlägg ni postar når tusen delningar kommer jag inställa mig med ett dussin donuts. Och det är ett löfte”.

Polisens nästa inlägg fick rejäl spinn. Efter en timme var den uppe i tusen delningar över hela världen. Redfordpolisen delade en triumfatorisk bild på Facebook och väntade på svar. Men Zaydel stod vid sitt ord och hade bakverken med sig. Utmaningen gav honom 39 dagar i fängelse, enligt Fox.

Direktsände fylleslag på Periscope – körde bil

En kvinna i Florida valde 2017 att dela med sig av en helkväll i krogsvängen på Periscope. En app där man kan livesända. Hennes följare kunde hänga med när kvinnan sänkte drinkar på flera barer innan hon gick ut och satte sig i bilen. Hon kommenterade själv under tiden:

Annons

”Får se om jag åker dit för rattfylla”.

Några tittare reagerade direkt och larmade polis som kunde spåra ekipaget. Kvinnan fick blåsa på platsen och accepterade brottsrubriceringen utan knot, rapporterar USA Today.

Rånmisstänkt poserade med pengar på Facebook

2015 i Ohio blev poliser uppmärksammade på Facebook-bilder där en tatuerad man i keps försöker äta upp en tjock sedelbunt. På en annan bild håller han bunten som en inbillad telefon mot örat. Oklart varför men mannen på bilden, John Mogan, är i alla fall glad som en speleman.

Och poliserna hade kanske inte sett bilden om det inte var så att John var misstänkt för ett rån några veckor tidigare. Mogan var, för övrigt, nyligen frigiven efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för just rån. Sedelbuntarna rimmade dåligt med hans magra inkomst och polisen fann för gott att gripa honom och flickvännen (som också figurerat på bilderna) misstänkta för rånet.

Så varför då lägga upp Joakim Von Anka bilder på nätet? Ingen vet men Dale Parish från det lokala sheriffkontoret gav sig på en gissning, enligt CNN.

– Bra beslutsfattande är inte hans starkaste gren.

Annons