Chico Forti – han ville hitta mördaren, dömdes själv för mord

Chico Forti i fängelse

Skärmavbild/CBS

Chico Forti sökte sanningen om mordet på Gianni Versace och hittade kopplingar till maffian. Nu sitter dokumentärfilmaren själv dömd för mord. Vad var det som hände?

Chico Forti, chockades som många andra av nyheten om mordet på Gianni Versace den 15 juli 1997. När polisen pekade ut seriemördaren Andrew Cunanan, som tagit livet av sig på en husbåt efter mordet, tyckte Chico det lät för lätt.

Det ryktades att maffian låg bakom mordet och Chico fick tips om att Cunanan inte var mördaren. Tv-producenten bestämde sig för att göra en dokumentär om fallet. Född och uppvuxen i Trento i Italien låg kopplingen till maffian inte långt borta för Chico. Versace var ju från södra Italien där Ndrangheta-maffian var minst lika stark som statsapparaten.

Även i Miami fanns det gott om skumma typer på 90-talet. Det var en krigszon för knarkligor och vissa bankers största inkomst var att tvätta kokainpengar. En stor del av dessa uppges ha gått till att smörja politiker, åklagare och poliser för att hålla kriminella utanför lås och bom. Staden var vacker och kosmopolitisk, men under ytan fanns en varböld av kriminalitet, droger, prostitution och ett påstått korrupt rättsväsende.

Versace rörde sig mellan båda världarna. Hans fester besöktes av stjärnor som Elton John, prinsessan Diana, Stallone och Madonna, men även ljusskygga celebriteter som Griselda Marco, kokainsmugglare och Pablo Escobars kvinnliga konkurrent i Miami.

Modeskaparen Gianni Versace mördades

Gianni Versace mördades utanför sitt hem i Miami 1997.

Foto: TT

Konstförfalskaren som svindlade Hermann Göring

Dömd bedragare

Chico själv var en vindsurfare som tävlat på elitnivå under 80-talet. Han vann sedan en gameshow i italiensk tv. För pengarna flyttade han till Miami 1992 för att förverkliga den amerikanska drömmen och blev förmögen på att producera extremsportserien Hang Loose för tv-kanalen ESPN. Han träffade sin stora kärlek, gifte sig, fick två döttrar och köpte en lägenhet på fashionabla Williams Island.

Av en slump bodde han i samma gated community som tysken Tomas Knott, som sa att han var tennistränare. Då han berättat för Tomas om sin dokumentär om Versacemordet blev Tomas genast nyfiken och ville hjälpa till, mest för att han förstod att Chico hade en tjock plånbok. I rättegångsprotokoll, förhör och intervjuer med Chico Forti målas historien upp på ett liknande sätt, enligt kriminolog Roberta Bruzzone:

– Till Chicos förvåning gav Tomas Knott honom tillträde till husbåten där Andrew Cunanan mördats. Han erbjöd även foton från polisutredningen genom kontakter hos Miamipolisen. Tomas presenterade Chico för Gary Schiaffo, en krimmare som haft en framträdande roll i utredningen av Versacemordet. Gary berättade hemliga detaljer för Chico om mordet mot hög ersättning. I maskopi med Tomas sålde han värdelös information från mordutredningen.

Vindsurfaren Chico Forti

Chicos framgångar som surfare bäddade för en karriär i USA.

Skärmavbild/CBS

Sex och droger

I hemstaden Nürnberg var Tomas Knott en känd och dömd bedragare. Han flög runt och strödde pengar kring sig när ”affärerna” gick bra. Bland annat under besök hos den engelske playboyen Tony Pike, som drev Pike’s Hotel på Ibiza.

Tony Pike och hans hotell hade blivit världskända då Wham gjort videon till låten Club Tropicana där. Tony själv hade en statistroll som mustaschprydd bartender. Kändisarna flockades där. Julio Iglesias, Freddy Mercury, Jon Bon Jovi och Grace Jones var några av Tonys vänner, och värden hjälpte gärna till med både sex och droger.

Då polisen skulle förhöra Tony om kokainsmuggling och bedrägerier uppges Julio Iglesias, hans gode vän, ha bjudit polischefen på middag och sedan lades målet ner.

Tony Pike och George Michael

Tony Pike och George Michael i Whams video till Hotel Tropicana.

skärmavbild/CBS

Tomas Knott och Tony Pike hade samma aptit på livet. Tomas hjälpte Tony med kreditkortsbedrägerier, och med att sälja värdelösa andelar av hans hotell till hugade investerare som aldrig fick några aktier eller pengar tillbaka. Så när Tomas förstod att Chico Forti var rik ringde han genast Tony. Då Tomas och Tony tidigare flera gånger sålt Pike’s Hotel på falska premisser tänkte Tomas göra det igen till Chico.

Så Tomas fick Chico att betala flygbiljetter för Tony och hans son Dale till Florida. De kunde hjälpa Chico med Versacefilmen sa Tomas, och Chico kunde samtidigt köpa in sig i Tonys hotell billigt. Chico ville få sin film klar och gjorde det mesta Tomas sa. Han satt ju på både husbåten, Gary Schiaffo och andra kontakter i Versacemordet. Chico tyckte också att det var intressant att köpa in sig i hotellet.

Något på spåren

Tony Pike med sonen Dale

Tony Pike med sonen Dale som hittades mördad på en strand på Viginia Key den 15 februari 1998.

Skärmavbild/CBS

Men allt gick inte enligt Tomas planer. Tony hade blivit sjuk i aids och smått dement och då Dale hörde att Tomas var inblandad i pappans nya affärer blev han arg. Han ansåg att Tomas lurat Tony på pengar tidigare och ville hindra det från att hända igen. Och han märkte att Tomas plockat ut närmare 750 000 kronor från pappans konto via ett kreditkort. Tomas lyckades ändå övertala Dale. Han skulle lösa alla problem om han bara kom till Florida. Dale skulle få pengarna Tomas stulit. De skulle lämna problemen de haft bakom sig.

Samtidigt hade Chico spelat in piloten på dokumentären om Versacemordet. Gary Schiaffo och Tomas Knott medverkade båda. Tomas var till och med kameraman. Men då Chico upptäckte att han inte ägde husbåten Cunanan hittats på, vilket Tomas påstått, kom han med bortförklaringar. Chico upptäckte att Tomas tyska vänner hade samröre med kriminella. Vad han inte visste var att Tomas var dömd för Tysklands då största bedrägeri någonsin och var i USA med falskt pass och visum.

Chico insåg att husbåten Andrew Cunanan hittas död på stod skriven på en tysk känd kriminell och blev både intresserad och rädd. Intresserad för att han trodde sig vara något stort på spåren, rädd då han jobbade med några som kunde varit inblandade i mordet, på en film om samma mord. Enligt Chicos källor fanns det kopplingar mellan tyska kriminella och italiensk maffia bakom mordet på Versace. Andrew Cunanan var bara redskapet för att avlossa skotten. Chicos källor beskrev även hur Miamipolisen tog mutor av både italienska och colombianska maffian.

Andrew Cunanan, utpekad som Gianni Versaces mördare

Andrew Cunanan sköt sig 1997. Då var han misstänkt för flera mord. Bland annat på Gianni Versace.

Foto: TT

Sista livstecknet

Italienska tv-bolaget RAI blev naturligtvis intresserade av dokumentären. Chico bjöds till Italien, sedan även till Frankrike, för att visa delar av sin film i tv och svara på frågor. Han berättade både om maffians inblandning och hur korrupt polisen i Miami var.

Då han kom hem var stämningen en helt annan än när han åkte. Den 15 februari 1998 svarade Gary Schiaffo inte på Chicos samtal. Tony Pike som skulle träffa Chico i Florida bokade om sin resa och Tomas Knott betedde sig underligt. Men Dale Pike var på väg till Miami. Tomas bad Chico hämta honom på flygplatsen då han själv hade en middagsbjudning. Chico själv berättar:

– Dale ville bara festa när jag mötte honom och berättade att han tillbringat natten på ett horhus med sin pappa.

Chico erbjöd Dale att följa med och hälsa på hans familj, men Dale ville stanna vid en bensinmack och ringa ett samtal först. Efter samtalet ändrade han sig. Chico släppte av honom vid restaurangen Rusty Pelican. Han skulle festa med Tomas och de andra tyskarna, sedan höra av sig igen. Enligt Chico mötte en latino med en vit Lexus Dale utanför Rusty Pelican. Då Chico såg honom i backspegeln är det sista livstecknet på Dale.

Se också: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet
1:24

Efter reklamen: Se också: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet

(1:24)

Till New York

Då han lämnat Dale åkte Chico vidare till flygplatsen Fort Lauderdale norr om Miami där han skulle hämta sin styvfar. Han var försenad, fick dåligt samvete och ringde sin fru på vägen, ljög och sa att han inte alls träffat Dale, utan var försenad av andra orsaker.

Av någon anledning ville Tony Pike, som bokat av resan till Miami, nu möta Chico i New York. Chico tyckte det vore bättre att träffa far och son i Miami, men Tomas sa åt honom att åka till New York. Då kunde Chico samtidigt träffa Tonys Ibizavänner som kunde hjälpa honom med Versacefilmen.

Så han flög till New York, men då han anlände till Plaza Hotel där mötet skulle ske var Tony inte där. Varken hans personal på Ibiza, Tomas eller någon annan visste var han befann sig. Samtidigt fick Chico veta via telefon att Dale hittats mördad på en strand bara några kilometer från där Chico lämnat av honom i Miami. Han blev rädd, ringde sin poliskontakt i Miami, Gary Schiaffo, och bad honom försöka få tag på Tony och berätta om sonens död.

Häktad för mord

Nu ljög Gary för Chico. Han sa att även Tony blivit mördad, sa till honom att gå till polisen och prata med en Mr Almondo så fort han kom tillbaka till Miami. Almondo var en nära vän och tidigare kollega.

Gary ringde genast upp Almondo och sa att Chico var den italienske filmare som pratat i europeisk tv om hur korrupt Miamipolisen var. Han var den siste som sett Dale i livet, hade kopplingar till maffian och därför med största sannolikhet den som mördat Dale. Så fort han klev in på polisstationen blev Chico häktad för mordet på Dale.

Rättegången inleddes 2000 med nästan samma åklagarteam och poliser som hade skött utredningen kring Versacemordet. Samma team som Chico kritiserat i sin dokumentär. Gary Schiaffo informerade samtliga inblandade om att Chico kallat dem "korrupta och inkompetenta", påstod också att Chico var medlem i italienska maffian. Konstigt nog blev dessutom Gary kallad som huvudvittne för att vittna mot Chico.

Livstids fängelse

Fast starka krafter försökte mörklägga kopplingar till maffian kunde man inte dölja att Tomas och tyska maffian fanns med i alla avgörande moment vid både Versacemordet och mordet på Dale Pike. De hade redan pekats ut av poliser och andra kriminella som delaktiga i Versacemordet. Även om man ville fälla Chico kunde man inte bortse från att Tomas sannolikt hade mördat Dale.

Men innan rättegången började förhandlade Tomas fram en så kallad ”plea bargain” med åklagaren. Om han vittnade mot Chico, påstod att han var skyldig till mordet på Dale, så slapp Tomas sona sina brott i USA. I stället skulle han utvisas till Tyskland.

Chicos version av händelserna är en sak, åklagarens en annan. Enligt den versionen hade Dale Pike fått reda på att hans pappa Tony skrivit över sitt hotell på Ibiza på Chico. Eftersom pappan var förvirrad av sjukdom fattade sonen misstankar och flög genast till Miami för att tala med Chico om saken. Det skulle alltså vara motivet bakom.

Det fanns inga vittnen till skotten på stranden, men Chicos mobil kunde knytas till området vid den tiden. I Chicos bil fann utredarna sand som en expert kunde knyta till just den strand där Dale hittades död. Under rättegången fastslogs att Chico inte var mördaren. Ändå fick han livstids fängelse. Juryn ansåg honom trots bristfälliga bevis skyldig till medhjälp.

Förgiftningar från Sokrates till Dr Death

Falska bevis

Sanden som placerar Chico på strande där Dale Pike hittades mördad.

Sanden som placerar Chico på strande där Dale Pike hittades mördad.

Skärmavbild/CBS

Chicos fall har aldrig varit någon bomb i USA. I Italien är det däremot en annan femma. Här menar somliga att det i det närmaste rör sig om ett justitiemord. I december 2020 meddelade amerikanska guvernören i Florida att Chico kan överföras till Italien för att avtjäna resten av sitt straff där. Åklagarkammaren uttalade stor besvikelse över beslutet.

– Bevisen mot Chico Forti var så starka att tolv jurymedlemmar valde att bortse från hans uppdiktade förklaringar i hans iver att rikta misstankarna mot någon annan än sig själv för mordet på Dale Pike, skriver den i ett uttalande rapporterar Miami Herald.

Italienska protester mot Chico Fortis dom

Sanden som placerar Chico på strande där Dale Pike hittades mördad.

Foto: TT