Då kommer skattepengarna 2020 – alla viktiga datum

En kvinna deklarerar digitalt och får tillbaka skattepengarna tidigt 2020.

Foto: Shutterstock/TT

Det är möjligt att få sin skatteåterbäring redan under våren 2020 – men det gäller att deklarera i tid. Här finns alla viktiga datum för skatteåterbäringen 2020.

Skatteåterbäring 2020

Många som räknar med att få tillbaka pengar på sin skatt ser gärna att pengarna trillar in tidigt. Om du inte har några ändringar att göra på din deklaration – och deklarerar digitalt – så kan du få in pengarna på kontot redan i april 2020.

I år räknar skatteverket med ett rekord i antalet svenskar som får sin skatteåterbäring redan i april. Detta beror på att skatteverket i fjol förenklade villkoren för tidig återbetalning. Redan under 2019 fick två miljoner skattepengarna tidigt – och i år kan siffran bli så hög som 3,5 miljoner.

Hjälp din mamma att komma igång med mobilt BankID

– Vi förenklade villkoren förra året så att fler skulle kunna få en tidig skatteåterbäring. Då mer än fördubblades antalet till drygt två miljoner som fick tillbaka pengar i april. I år ser vi att ännu fler skulle kunna få det, säger deklarationsexpert Anna Sjöberg i ett pressmeddelande.

När kan man börja deklarera 2020?

Deklarationen öppnar den 17 mars på skatteverket.se. Om du skaffat en digital brevlåda innan den 27 februari så kommer du få din deklaration skickad dit. För dig som ännu inte deklarerar digitalt så kommer pappersdeklarationen under perioden 13 mars - 15 april.

Så här får du skattepengarna tidigt och då kommer skatteåterbäringen 2020

Om du vill få din skatteåterbäring redan i april så måste du ha godkänt din deklaration digital utan några ändringar eller tillägg senast den 31 mars 2020.

– Fundera i lugn och ro på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Exempelvis kan det vara så att du har rätt till avdrag för resor till och från jobbet, det kan du kolla i vår beräkningshjälp på skatteverket.se, säger Johan Schauman.

Om du uppfyller dessa kraven kommer pengarna att komma in på ditt konto under vecka 15, mellan den 7 - 9 april 2020.

Sista dagen att deklarera

Är du en av alla som väntar in i det sista med att deklarera? Då ska du lägga detta på minnet: Den sista dagen att deklarera 2020 är den 4 maj. Om du fått anstånd är den sista dagen du kan deklarera den 18 maj.

Experten: Därför är det säkrare att deklarera digitalt

Deklaration 2020: Viktiga datum

  • 27 februari: Sista dag för att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.
  • 4-11 mars: Deklarationer skickas till digitala brevlådor
  • 13 mars - 15 april: Pappersdeklarationer lämnas i brevlådan.
  • 17 mars: Deklarationen öppnar
  • 31 mars: Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan ändringar och tillägg för att få skatteåterbäringen redan i april.
  • Vecka 15, 7 - 9 april: Pengarna betalas ut till de som godkänt deklarationen digitalt utan ändringar och tillägg.
  • 4 maj: Sista dagen att deklarera
  • 18 maj: Sista dagen att deklarera med anstånd
  • Vecka 24, 9 - 12 juni: Pengarna betalas ut (till de som deklarerat senast den 4 maj 2020).

Källa: Skatteverket.se