Hjälp din mamma att komma igång med mobilt BankID

Malin Perlheden och kvinna med smartphone.

Vill du hjälpa din mamma att bli mer digital? Här finns hjälp att få!

Foto: Shutterstock/TT

Vill du hjälpa din mamma att bli mer digital? Med hjälp av Malin Perlhedens bok Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen får hon en guidning i allt från mobilt BankID till hur hon skapar en egen mailadress.

Under flera år jobbade jag i Danmark som ligger bara en halvtimmes tågresa från Malmö där jag bor. Tusentals svenskar pendlar på samma sätt varje dag och, förutom vissa utmaningar med att förstå det ibland lite grötiga språket, fungerar det alldeles utmärkt att arbeta i ett land och bo i ett annat så här. Inte heller ekonomiskt är det några konstigheter; kopplingen mellan bankerna i våra nordiska länder är välfungerande så i praktiken var det heller inga problem att ha sin inkomst i ett land och sitt ekonomiska liv i ett annat.

Förutom en gång om året, vill säga. När det var dags för ”Årsopgørelsen”, den danska motsvarigheten till vår svenska inkomstdeklaration. För inte bara skulle man harva sig igenom mängder av punkter med mer eller mindre obegripliga skatteavdrag på danska, det hela skulle dessutom godkännas med så kallat ”NemID”, den danska versionen av vårt mobila BankID, Internets motsvarighet till det gamla hederliga ID-kortet.

Jag glömmer aldrig första gången som jag fick fram koden och undrade om jag verkligen hade förstått allt och gjort rätt där jag satt framför skärmen. Jag hade tur, en välvillig kollega förbarmade sig över mig och skrev ner tydliga instruktioner som jag kunde följa till punkt och pricka.

Så hjälper du äldre anhöriga att hålla kontakt med nära och kära

Många känner oro

Förra året deklarerade över 6 miljoner svenskar digitalt, men 1,5 miljoner väljer fortfarande att deklarera på papper, ett alternativ som faktiskt är sämre både för en själv och för miljön. Framför allt är det de äldre generationerna som väljer att hålla sig till pappersblanketterna och förklaringen hänger delvis ihop med Mobilt BankID. Om man har passerat 76 år är det mer sannolikt att man inte har laddat ner det lilla hjälpmedlet som gör det möjligt att säkert identifiera sig på nätet. Faktiskt är det bara 23% i den här åldersgruppen som har ett Mobilt BankID, enligt en undersökning som Internetstiftelsen har gjort.

Men det är inte bara begränsad tillgång till tekniken som stoppar så många från att göra sin deklaration via nätet. Många känner sig oroliga för att bli lurade och om man, liksom jag gjorde, sitter där som nybörjare och är osäker på tekniken har jag full förståelse för att man ryggar lite och hellre håller sig till det välkända.

Läkarbesök i mobilen – så här gör du steg-för-steg

Men här kommer också in ett visst mått av orättvisa för den som inte vågat ta steget göra sin deklaration med hjälp av ett mobilt BankID ännu. För så klart vill man ju få sin skatteåterbäring tillbaka så snart det bara går och har man inte gjort några ändringar eller tillägg och godkänner sin deklaration senast den 2 april kan man få pengarna redan i april Lite extrapengar innan påsk sitter ju inte fel!

Men, det kräver också att man godkänner sin deklaration, just det, med mobilt BankID – via nätet. Den som deklarerar på papper kan med lite otur behöva vänta på sina slantar ända till i augusti.

Våga ladda ner BankID

Den digitala tjänst som flest svenskar menar att de inte kan vara utan är just mobilt BankID och inte undra på det. Den elektroniska legitimationen öppnar fler dörrar än till Skatteverket och är mycket behändig när det handlar om att komma i kontakt med myndigheter och företag på nätet. Så jag vill slå ett slag för att våga sig på att ladda ner BankID och deklarera och sköta andra ärenden via nätet.

Digitant-Malin: ”Min mamma hade älskat Instagram”

Mobilt BankID ägs av banker och de har ett högt säkerhetstänk som du dessutom kan höja lite extra för egen del genom att vara lite påläst! Ha till exempel för vana att aldrig låna ut några koder till någon, inte ens till dina vänner eller familj och ring till banken omedelbart om du blir det misstänksam att något inte står rätt till. Rapportera alltid bedrägeriförsök och om håll dig uppdaterad! Som med de flesta rädslor här i världen är det första steget alltid det svåraste.

Jag har precis fyllt 40 och när jag tittar tillbaka på de fyra första decennierna av mitt liv har i alla fall jag själv varit med om betydligt läskigare saker än att logga in på danska ”Skat” för att redogöra för mitt inkomstår. Lycka till!

Malin Perlheden

Malin Perlheden är journalist med inriktning på digital publicering och har över tio års erfarenhet av att jobba mot kvinnor på nätet. Malin har via sitt arbete på Aller media, en av Sveriges ledande aktörer inom populärpress för kvinnor sett problematiken som äldre upplever på nätet. I hennes bok Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen får läsaren lära sig alltifrån hur man kommer igång med e-post, till att skaffa mobilt BankID och vad man kan lita på i Google.

Beställ ditt exemplar av Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen här (reklamlänk från Aller media shop)

10 säkra tecken på att du är en äkta digitant