Digitant-Malins bästa tips för att hitta kärleken via nätet

Kollage av Malin Perlheden och en telefon med en dejtingapp.

Malin Perlheden ger sina bästa tips.

Malin Perlheden, författare till Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant: Nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet, ger sina bästa tips för hur du träffar kärleken via nätet.

Träffade du din partner på lokal, på jobbet eller kanske genom gemensamma vänner? De förr så vanliga sätten att möta en käresta har drastiskt förändrats. I dag är det nätet som är den vanligaste samlingspunkten för den som är på jakt efter kärleken.

Fenomenet nätdejting är i sig inget nytt det är bara hur distributionen sker som har fått en ny form. Kontaktannonser har funnits i tryckt format i tidningar i över hundra år, men med digitaliseringen har förutsättningarna i jakten förändrats till att bli både snabbare och mer lättillgänglig.

Dejting kan ge dig ett rikare socialt liv

Experten: Därför är det säkrare att deklarera digitalt

Nu är det möjligt att ta kontakt med potentiella partners direkt via annonsen och vi behöver inte längre vänta vid brevlådan för att få svar. Digitaliseringens baksida är förstås att vi inte längre är lika bra på att söka kontakt ute i samhället, något som bland annat beskrivits i boken Together alone (på svenska ung Ensamma tillsammans) av den amerikanska författaren Sherry Turkle. Antalet ensamhushåll i Sverige är fler än någonsin tidigare och den sorgliga verkligheten är att var tredje kvinna över 77 år har problem med ångest och depression, något som ofta kopplas ihop med social isolering.

Nätdejting är ett snabbt och enkelt sätt att bättra på sina chanser att träffa kärleken och få ett rikare socialt liv. Det spelar ingen roll hur gammal du är, det finns samlingsplatser för alla! En av de största dejtingsajterna i Sverige är Mötesplatsen som har 140 000 aktiva singlar i nätverket. De senaste fem åren har den absolut största ökningen bland medlemmarna skett bland de som passerat pensionsålder.

– Det finns till och med singlar som närmar sig hundra år, berättar Emma Edespong som är marknadsansvarig på Mötesplatsen.

Första dejten – träffas på en offentlig plats

När du väl har kommit igång med nätdejtingen och känner dig redo att träffa personen du skriver med i verkliga livet är det bra om du undviker hemmiljö och väljer ett offentligt ställe, som ett café eller en restaurang, för er första träff. Detta underlättar också ofta det första samtalet enligt Emma Edespong.

– Med lite liv och rörelse omkring er blir det lättare att slappna av. Dessutom är det alltid säkrast att träffa en okänd person bland andra människor.

10 säkra tecken på att du är en äkta digitant

Visst kan man bli besviken på att personen inte var helt som man hade tänkt sig när man väl ses, men ge inte upp – kärleken väntar kanske på nästa träff!

– Det bästa sättet att bli bekväm med att dejta är just att dejta, så prova uppmanar Emma Edespong.

Tips för att lyckas med nätdejting

Det finns tyvärr inga garantier för att den du möter på nätet inte är en ful fisk, men det finns saker som du kan göra för att skydda dig själv.

Här är fem knep för att avslöja en bedragare på nätet:

  1. Han eller hon har väldigt bråttom. En bedragare visar ofta väldigt starka känslor tidigt i er korrespondens.
  2. Vill inte träffas. Alla kan vara upptagna, men få personer har så många ursäkter för att slippa ses i verkligheten som en bedragare!
  3. Är FÖR bra. Här kan det handla om alltifrån att profilbilden kan vara overkligt modellsnygg till att du får mejl om som är riktiga snyfthistorier som för dina tankar till dramafilmer.
  4. Ber dig om pengar. Att lura av dig pengar är oftast bedragarens mål. Om du får frågan bör du dra åt dig öronen direkt och anmäla profilen till dejtingsidan.
  5. Ljuger om sin adress. Misstänker du att personen du pratar med kanske inte alls bor där han eller hon påstår? Försök att vara lite listig i era samtal och fråga till exempel om tips på saker att göra i närheten av området. Om han eller hon inte kan svara direkt på frågan är det ganska troligt att det ligger en hund begraven.

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: