Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Fåfängan fällde fruktade knarkkungen "El Chapo"

06 sep, 2022 
Ola Brising
El Chapo
Knarkbaronen El Chapo. Fruktad mördare och lokal hjälte
Knarkkungen El Chapo kunde inte motstå lockelsen i att bli intervjuad av en hollywood-stjärna. Sean Penns intervju kan ha lett polisen till honom
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När El Chapo dömdes trodde myndigheterna att han låg bakom 1000 mord och tjänade miljarder på knark. Ändå sågs han som en levande legend hemma i Mexiko.

Den 12 februari 2019 fälldes en av vår tids mest jagade brottslingar – mannen USA:s finansdepartement har kallat den mäktigaste narkotikahandlaren i världen, den mexikanske ledaren för Sinaloakartellen, Joaquin ”El Chapo” Guzmán, 61 – på samtliga tio åtalspunkter för bland annat mord, narkotikahandel och utpressning, i en domstol i New York. Påföljden blev livstids fängelse plus 30 år. Ett straff han avtjänar på det så kallade "Supermax"-fängelset i Colorado där rymningsstatistiken är noll.

El Chapos fru Emma
Hans unga fru Emma på väg in till rättegången i Brooklyn, januari 2019.

Robin Hood-figur i Mexiko

Men lika hänsynslös och grym som han varit mot sina offer, lika älskad är han hemma i mexikanska delstaten Sinaloa. För trots att El Chapo mördat vilt och gjort sig en förmögenhet på att sälja kokain, så har han sett till att lag och ordning rått i hans hembygd och delat ut allmosor till fattiga. Stora delar av lokalbefolkningen vid Mexikos Stillahavskust ser honom mer som en frihets-kämpe och Robin Hood-figur.

Annons

Joaquin föddes i Badiraguato, Sinaloa, den 4 april 1957. Pappan var en våldsam knarkkurir och redan i de tidiga tonåren rymde Joaquin hemifrån. Han försörjde sig på att odla och sälja marijuana, blev springpojke och torped åt maffian, jobbade hårt för att skaffa sig ett namn, steg i graderna och startade den egna Sinaloakartellen 1989.

El Chapo 1993
Kort men brutal och livsfarlig. El Chapo har mycket på sitt samvete.

Detta var samtidigt som Meddelinkartellen i Colombia tappade makt och inflytande och El Chapo var inte sen att fylla det hål som uppstod i kokainhandeln från Sydamerika. Han smugglade in pulvret till USA genom att gräva tunnlar under gränsen, men även i chiliflaskor och brandsläckare. Förutom kokain smugglade han stora mängder marijuana, heroin och metamfetamin. Smeknamnet El Chapo betyder ”den kortväxte”, han är bara 164 cm lång. Men vad han saknar i längd har Joaquin kompenserat för i grymhet. För även som ledare av kartellen var han ofta direkt delaktig i våldsdåden, hämndaktionerna och gängkrigen. El Chapo har anklagats för att vara skyldig till över 1000 knarkrelaterade mord i Mexiko. Han startade även ett antal våldsamma gäng som Los Chachos, Los Texas och Los Negros, alla vars uppgift var att skydda hans imperium från myndigheterna och polisen.

Annons

Styrde från fängelset

Efter en eldstrid på Guadalajaras flygplats mellan Tijuanakartellen och Sinaloakartellen 1993, då kardinalen Juan Jesús Posadas Ocampo råkade hamna i skottlinjen och dödades, sattes dock stor press på mexikanska myndigheter att hitta Guzmán. Han greps i juni 1993 i Guatemala och dömdes till 20 års fängelse för vapeninnehav, mordet på Posadas samt narkotikahandel.

El Chapo som ölflaska
Ökänd berottsling och något av en ikon i Mexiko.

Men El Chapo kunde fortsätta styra kartellen från fängelset. Kanske inspirerades han av Pablo Escobar, för precis som hans colombianske föregångare såg El Chapo till att muta vakter och fängelsechefer. Han levde som en kung på kåken och tilläts beställa allt från sprit till prostituerade. Det har pratats om att han beställde in flickor så unga som 13 år gamla, vilka bjöds alternativt tvingades i rikliga mängder med kokain för att de skulle bli så avtrubbade att de inte gjorde motstånd då han förgrep sig på dem.El Chapo trivdes i fängelset, men kände slutligen att det var dags att visa ännu en gång att han var en handlingens man, stod helt över lagen och kunde göra vad han ville även i det vanliga samhället. Det var dags att sätta skräck i en ny generation av poliser och gängmedlemmar i de konkurrerande kartellerna. Så 2001 rymde han från högsäkerhetsfängelset Puente Grande utanför Guadalajara med hjälp av fängelsepersonal, gömd i en tvättvagn.

Annons

Knarkbaronen hade sitt drömhus högt uppe i bergen i La Tuna, Sinaloa, varifrån han styrde sitt knarkimperium. Den enorma hårt bevakade fastigheten har fått smeknamnet El Cielo (himlen) av lokalbefolkningen. El Chapo var efterlyst, men kunde med hjälp av mutor och sinnrika flyktvägar i långa perioder leva ett tillbakalutat lyxliv i sitt örnnäste.

Världens 701:e rikaste person

Trots att den mexikanska regeringen startade ett krig mot narkotikakartellerna 2006 rörde han sig obehindrat och fritt runt om i landet. Han har varit gift tre gånger, har minst nio och kanske upp till 13 barn, och hade sitt sista stora lyxiga bröllop med sin nuvarande fru skönhetsdrottningen Emma Coronel Aispuro, 29, 2007. Emma var bara 17 år gammal då hon giftes bort med El Chapo och till bröllopet kom både lokalpolitiker och polischefer för att fira brudparet.Allt detta var så klart möjligt eftersom El Chapo tjänade enorma pengar. Han var bland annat känd för sin diamantutsmyckade pistol och en AK-47 Kalasjnikov förgylld i guld. 2009 drog han in 24 miljarder kronor till sin organisation på knarkhandeln och hade en egen förmögenhet på över 8 miljarder. Något som gjorde att tidningen Forbes listade honom som världens 701:a rikaste person.

Annons

Samtidigt hade Joaquin blivit den person i hela världen USA:s regering helst av alla ville bakom lås och bom. 2012 frös man alla hans familjemedlemmars amerikanska tillgångar. Efter påtryckningar greps El Chapo i februari 2014 på ett hotell i badorten Mazatlán. Under stormningen av hotellet sköts ett antal kartellmedlemmar ihjäl, men själv klarade han sig oskadd och fängslades. USA krävde att få honom utlämnad, men den mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto, 52, lovade istället amerikanerna att El Chapo aldrig skulle kunna fly från fängelset igen med orden:

– Det som hände senast kommer inte att upprepas.

Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-taletBrand logo
Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-talet

Utbrytarkung

Detta skulle visa sig vara ett osedvanligt korkat löfte. Det dröjde bara 18 månader innan Joaquin rymde igen. Den här gången hade hans söner med kartellens resurser sett till att bygga en två kilometer lång gång in under högsäkerhetsfängelset El Altiplano, i närheten av staden Toluca, och upp till hans cell. Det möjliggjordes genom man smugglat in en bra GPS till Joaquin för att avgöra cellens exakta läge.

Annons

På bilderna från videoövervakningen ser man hur El Chapo böjer sig ner bakom ett skåp och bara försvinner. Från cellen klättrade han ner i ett hål. Någon meter nedanför fanns en rymlig tunnel där en av hans bröder väntade på en motorcykel på räls. El Chapo hoppade på och kördes rakt ut i friheten.

El Chapo rymde från högsäkerhetsfängelset i Mexiko
El Chapo flydde genom en tunnel i fängelsets duschrum.

Men den här gången klarade sig inte Joaquin mer än ett drygt halvår innan polisen grep honom igen och kanske föll han offer för sin egen fåfänga. För den kända mexikanska telenovella-skådisen Kate del Castillo hade redan 2012 skrivit på Twitter att hon trodde El Chapo skulle kunna göra mer gott för Mexiko än regeringen. Joaquin blev starstruck och tog kontakt med henne. De träffades och började umgås innan han åkte in i fängelset 2014. Kontakten återupptogs även efter rymingen 2015. Huruvida Kate var hans älskarinna eller ej råder det delade meningar om, men en som fått nys om att de hade kontakt var Hollywoodstjärnan Sean Penn. Han tog kontakt med Kate och frågade henne om hon kunde ordna en intervju med El Chapo åt The Rolling Stone Magazine.

Kate del Castillo, skådespelare och vän med El Chapo
Skådisen Kate Del Castillo förmedlade kontakten med Sean Penn.

Det var ett erbjudande som den fåfänge Joaquin inte kunde motstå. Att bli intervjuad av en Hollywood-bad boy till en prestigefylld tidning var som att en dröm gick i uppfyllelse. Ett hemligt möte arrangerades och genomfördes, och en del tyder på att det var tack vare detta myndigheterna ännu en gång hittade El Chapo. Den 8 januari 2016 kunde man återigen gripa honom efter en våldsam skottlossning i staden Los Mochis. Ironiskt nog skedde gripandet dagen innan Sean Penns intervju publicerades.

El Chapo grips
Joaquin ”El Chapo” Guzmán grips i Mexiko den 8 januari 2016.

El Chapo återfördes till samma fängelse han rymt från sist och började genast planera nästa rymning. Men den här gången fick han inte tid till det, för han överfördes snart till ett nytt fängelse och i januari 2017 utlämnades han till USA. Rättegången hölls i Brooklyn, New York, och påbörjades i november 2018. I den hördes 56 olika vittnen, många av dem avhoppare från Sinaloakartellen. Frun Emma var på plats och bad om tillstånd att få ge honom en kram i rättssalen, men det avslogs. Domaren noterade i sitt beslut att han kunde känna ”sympati” men att även en kram mellan makarna kunde utsätta domstolen för en säkerhetsrisk särskilt vid en tidpunkt då Joaquins Guzmans ”flyktmotiv” kan förväntas vara ”extra starka”.

Annons

Trots grymheten i hans brott har El Chapo fortfarande hög status i byarna runt hans hemtrakter i Sinaloa. I varje gathörn går det att köpa statyetter av honom, kepsar och t-shirts med hans bild och namn på. Det människorna där önskar mest av allt är att El Chapo ska fly från fängelset, komma hem och se till att det blir lite ordning igen.

– Han är en levande legend, som Al Capone, Lucky Luciano, Tony Soprano eller Scarface. Han är som en person i en tv-serie, men han lever, han är på riktigt, säger Adrian Carbera som bor i Sinaloas huvudstad Culiacan, till New York Times.

Sinaloakartellen då? Den är långt ifrån avsomnad. Efter El Chapos gripande styrs den istället av några av hans äldre söner.

Supermaxfängelset i Colorado
Han kommer sitta i ett amerikanskt Supermax-fängelse kallat "Klippiga bergens Alcatraz"
Annons