Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Gangsterbruden Linda Calvey kallades Svarta änkan

14 mar, 2022 
Anette Bülow
Linda Calvey kallades svarta änkan
Rån, mord och massor av pengar. Det var vardagen för Linda Calvey. Hon har levt gangsterliv och suttit i fängelse – men ångrar ingenting.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Linda Calvey kallades the Black widow, Svarta änkan, eftersom männen hon var tillsammans med antingen dog eller hamnade i fängelse. Hon var ökänd och omskriven – en tuff gangsterbrud som rånade banker och dömdes för mord. Nu är hon över 70 år, mormor och farmor, och lever ett ganska ordinärt liv långt från den kriminella världen, men visst minns hon den mytomspunna eran då Londons East End styrdes av yrkeskriminella som hon var nära bekant med.

Linda föddes 1948 i Ilford och växte upp i Stepney, långt från bovar och banditer, med två hederliga föräldrar. Pappan var smed och mamman sålde peruker. Hon beskriver själv barndomshemmet som kärleksfullt och tryggt. Det var inte förrän hon blev kär i en bankrånare som hon tog de första stegen på brottets bana. Mickey Calvey var charmig, spännande och avgudade henne. Lindas mamma sa att hon förstod varför dottern fallit för charmknutten som lovade guld och gröna skogar. Fast till en början ville Linda inte riktigt erkänna för sig själv att alla fina presenter hon fick var stöldgods.

– Jag var 19 år och lätt att imponera på. Jag tyckte bara att allt var underbart. När han kom hem med pengar och sa att jag kunde köpa vad jag ville brydde jag mig inte om var pengarna kom ifrån, säger Linda som snart blev mamma till barnen Neil och Melanie.

Annons

Gillade gangsterlivet

Visst innebar kontakterna med den undre världen rån, vapen och kroppar som försvann men Linda som hade blonderat håret och gillade att klä sig moderiktigt fokuserade på den glamorösa sidan av gangsterlivet med nattklubbsbesök, pengar och status. Linda var stamgäst på den legendariska puben The Needle Gun där hon drack favoritdrinken vodka med lime och sodavatten. Det ryktades att man hittade pengar under golvet när byggnaden renoverades sedan puben stängts.

– Det skulle inte förvåna mig om det är sant, det hängde en massa skumma typer på The Needle Gun.

Hemma vid köksbordet planerade Mickey och hans kumpaner väpnade rån. Linda gjorde te och smörgåsar medan hon lyssnade och lärde.

Men det var först när Mickey 1978 sköts till döds av polisen vid ett rån som hon själv blev aktiv brottsling.

Annons

– Det började med att jag följde med och höll utkik, sedan körde jag flyktbilen och blev mer och mer inblandad och rånade banker. Jag hade barn att försörja. Jag gillade det livet, men jag är inte någon ond människa, har Linda sagt. När hon ser tillbaka har hon dock svårt att förstå att hon gjorde det hon gjorde:

– Jag fick nog hjärnsläpp ett tag. När jag ser tillbaka undrar jag hur jag kunde begå de här rånen. Det känns märkligt att tänka tillbaka på det nu. Jag säger inte att det var posttraumatisk stress, men det var något som hände med mig som gjorde att hjärnan inte fungerade som den skulle. Jag tänkte bara att nu ska jag göra det här.

Bröderna Reggie och Ronnie Kray var ökända gangsters i 60-talets London
Bröderna Reggie och Ronnie Kray var ökända gangsters i 60-talets London. Enligt Linda Calvey friade Reggie till henne men fick nobben.
Se också: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Se också: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"

Barnen fick snart reda på att deras mamma rånade banker. Linda berättade det för dem när dottern Melanie, 13 år, hade hittat en massa pengar under hennes säng och i hemlighet begett sig till en leksaksaffär och handlat för en förmögenhet. Barnen bara fnittrade när hon berättade och Linda kände sig säker på att de inte skulle tjalla på sin egen mamma. Linda blev sedan tillsammans med en annan kriminell man, Ronnie Cook, och livet på brottets bana fortsatte. Innan dess ska två riktiga storfräsare i Londons undre värld ha friat till henne – Reggie Kray och Mad Frankie Fraser, men båda fick nej.

Annons

– Vi fortsatte med bankrån. Jag har gjort fruktansvärda saker, en del är så hemskt att jag inte själv kan fatta det.

Gifte sig i fängelset

När Ronnie åkte fast och hamnade i fängelse sökte Linda tröst hos hans kriminella kompisar. Hon var både otrogen och spenderade pengar från Ronnies rånbyten. När det sedan var dags för honom att lämna fängelset i december 1990 var hon livrädd att han skulle få reda på vad hon gjort och hämnas.

Danny Reece och Linda Calvey gifte sig när de satt i fängelse.
Linda gifte sig med Danny Reece när båda satt i fängelse dömda för mord.

Vad som därefter hände har Linda och rättsväsendet olika uppfattning om. Var det så att hon lejde sin nye älskare Danny Reece att mörda Ronnie för 10 000 pund, men när han fegade ur själv tog pistolen och sköt ihjäl Ronnie när de kommit hem från fängelset? Linda förnekar mordet som hon sedan dömdes till 18 års fängelse för. Det var, enligt henne, Danny som höll i pistolen. Han dömdes också för mordet och när båda satt i fängelse gifte de sig, äktenskapet slutade dock med skilsmässa.

Annons

– Jag gjorde det inte och domen var inte rätt, men jag inser ju att det var min livsstil som gjorde att jag hamnade i fängelse för det mordet och det var fruktansvärt.

Linda Calvey och George Caesar
Tredje maken George Ceasar träffade Linda på permission från fängelset.

Efter hon avtjänat sitt straff gifte sig Linda med George Ceasar, som hon hade träffat under en permission. I tidningarna spekulerades det i hur den välbeställde företagaren med 13-rumsvilla och röd Rolls Royce vågade gifta sig med Svarta änkan. Riskerade han inte att hon mördade honom och tog pengarna? Det förälskade paret slog ifrån sig, George sa att han litade på Linda och han ville inte ens ha något äktenskapsförord.

Annons

– Männen jag var tillsammans med dog för att de var gangstrar. De dör eller hamnar i fängelse. Sånt är livet. Det är inte mitt fel.

George avled i cancer 2015, men det blev ändå rubriker i tidningarna om Svarta änkan. 2019 kom boken The Black Widow där Linda Calvey berättar sin historia om det kriminella livets baksida och hoppas att bli rentvådd från mordet på Ronnie Cook.

– Jag vill inte skönmåla något. Det är inte glamoröst, det är inte underbart. Det är fruktansvärt. När du håller på med det tycker du att det är fantastiskt, men det finns en annan sida. Det heter att brott inte lönar sig och det stämmer i 95 procent av fallen.

Annons