Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Gynupproret rundar 1100 underskrifter – "Stolt över engagemanget"

14 feb, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, Susanne Lindén, chefredaktör och ansvarig utgivare för Allers, Allas, Hemmets veckotidning och Året runt, till höger, en gynekolog-stol.
Kvinnovården i Sverige fungerar inte. Det står klart sedan Aller media publicerat ett 20-tal artiklar om ämnet. Nu har också över 1100 personer skrivit under en namninsamling som ska lämnas över till ansvarig minister. "Ju mer vi grävde om den bristande kvinnosjukvården, desto mer upprörda blev vi", säger Susanne Lindén, chefredaktör för Allers, Allas, Hemmets veckotidning och Året runt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 2 februari publicerades den första artikeln i Aller medias granskning av gynvården i Sverige.

Totalt har det blivit ett 20-tal artiklar och rörligt material med berättelser från kvinnor som delat med sig av sina erfarenheter.

Se också: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."Brand logo
Se också: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."

Publikationerna har visat att var fjärde kvinna ger upp sina försök att boka en tid hos en gynekolog och antalet klagomål på kvinnosjukvården har dubblerats de senaste tio åren.

Fredrika berättade att vården inte tog hennes endometrios på allvar och hon tvingades söka vård i Rumänien. Samma sak hände Annika som också vände sig utomlands. Johanna fick höra att hon inbillade sig.

Annons

Asal fick höra att hon var för ung för att drabbas av livmoderhalscancer. Isabel misstänkte att hon hade just den cancerformen, men fick vänta i flera månader innan det fanns tid hos en gynekolog.

Även personal inifrån har vittnat om att det saknas personal inom gyn-vården och även frågat sig vara alla öronmärkta miljoner till kvinnovården tagit vägen.

I samband med granskningen har Aller media också startat en namninsamling för att få till en förändring. Underskrifterna har strömmat in och på tio dagar passerades 1100. Nya namn tillkommer varje dag.

– Jag blir stolt över att vi drog igång granskningen, det stora engagemanget och att så många skrivit under visar tydligt att det är en viktig fråga som behöver uppmärksammas, säger Susanne Lindén, chefredaktör och ansvarig utgivare för Allers, Allas, Hemmets veckotidning och Året runt.

Annons

Därför startade granskningen

Aller media drivs av mottot att "alla kvinnor har en berättelse". Men också att kvinnor ofta delar liknande erfarenheter. Det som är ett problem för en person, kan även vara det för andra. Det visade sig vara helt rätt tänkt.

– Det hela startade faktiskt på redaktionen, när vår egen personal upptäckte att det var svårt att få tid till en gynekolog. Samtidigt hörde många kvinnor av sig om liknande problem. Då bestämde vi oss för att gräva djupare. Ju mer vi grävde om den bristande kvinnosjukvården, desto mer upprörda blev vi.

Vad har granskningen avslöjat, enligt dig?

– Att det finns stora strukturella problem och brister inom kvinnosjukvården. Att det ser väldigt olika ut i olika delar av vårt land och att det är tragiskt att se hur många kvinnor som drabbats hårt för att de inte fått rätt vård i rätt tid.

Annons

Är det något i granskningen som överraskat dig?

– Att detta verkar vara ett bortglömt problem som ingen riktigt verkar vilja ta i.

Den 15 mars avslutas insamlingen av underskrifter i gynupproret. Dessa ska sedan lämnas över till ansvarig minister. Susanne Lindén är tydlig med vad hon vill ska ske framöver: En förändring.

– Vi kvinnor ska inte behöva bli nedprioriterade i vården, vi ska inte behöva kämpa för att få hjälp. Vi ska inte behöva känna oss diskriminerade på grund av kön, ekonomi eller var vi bor. Alla kvinnor ska ha rätt till vård – i rätt tid, av specialistläkare!

Se också: Ulrika hade cysta på tio kilo i magen – fick rådet att ta en promenadBrand logo
Se också: Ulrika hade cysta på tio kilo i magen – fick rådet att ta en promenad
Annons