Night Stalkers mordorgier satte skräck i Kalifornien

Richard Ramirez, alias Night Stalker, visar i domstolen upp ett pentagram i sin handflata.

Den satanistiske seriemördaren Richard Ramirez, alias Night Stalker, visar i domstol upp ett pentagram i sin handflata.

Foto: TT

Överlevande berättade hur ondskan lyste ur hans ögon. Den bestialiske seriemördaren slog till om natten, torterade och våldtog. Ofta avrundade han blodbadet med en bit mat ur offrens kylskåp.

Ingen gick säker för Night Stalker, som Richard Ramirez kom att kallas i media när han satte skräck i Kalifornien under 1985. Kvinnor, män, unga, gamla – vem som helst kunde drabbas under hans nattliga mordorgier i trakterna i och kring Los Angeles. Ofta tog han offren bokstavligen på sängen, bröt sig in i deras hem när de låg och sov. Han förgrep sig sexuellt på allt från åldringar till små flickor och pojkar. Han använde skjutvapen, kniv och hammare såväl som däckjärn, hand- och tumfängsel när han torterade och dödade sina offer.

Peter Mangs satte skräck i Malmö

Den 17 mars 1985 kommer Maria Hernandez hem sent och öppnar garagedörren. Hon hör hur någon slår handen i ett biltak för att få hennes uppmärksamhet. Då hon vänder sig om ser hon en man med glasartad blick som siktar med ett vapen mot hennes ansikte. Maria håller upp händerna som skydd när han trycker av. Hon ramlar omkull, mannen föser undan hennes kropp och fortsätter in i lägenheten. Vad han inte vet är att kulan studsat mot nycklarna som Maria hållit i handen.

Hon flyr därifrån, men när hon sprungit en bit hör hon ytterligare ett skott. Orolig för sin rumskompis vänder hon tillbaka, men nu till framsidan av lägenheten. Hon tror att förövaren ska gå genom garaget och överraskas när han kommer ut genom framdörren. Han blir lika paff när han ser henne. Maria sträcker upp händerna och säger:

– Du har redan skjutit mig en gång, måste du verkligen skjuta mig igen?

Då sänker Ramirez istället vapnet och går lugnt från platsen.

Inne i bostaden är det blod överallt. Dayle Okazaki, 34, har inte kommit undan. Katt- och råttaleken har slutat i köket där hon skjutits ihjäl med ett skott i pannan. På brottsplatsen hittar polisen förövarens AC/DC-keps.

40 minuter senare får polisen larm om ännu ett mord ett par kilometer därifrån. Offret är en ung kvinna, som stoppats, blivit utdragen ur sin bil och lämnats att dö på gatan, skjuten i bröstet. Precis som i Okazaki-fallet med ett 22-kalibrigt vapen.

Skar ut och tog med ögonen

Tio dagar senare, den 27 mars, sker ett brutalt dubbelmord. Ramirez tar sig in via ett öppet badrumsfönster och avrättar mannen innan han våldför sig på kvinnan, ett mönster som han sedan ofta upprepar. 66-årige Vincent Zazzara skjuts i tinningen där han sover på soffan. Därefter ger sig Ramirez på 44-åriga Maxine. När polisen kommer till platsen ligger hon mördad i sängen, med flera knivskador ovanför vaginan. Hon har blivit våldtagen och förövaren har inte bara försvunnit med ett rånbyte bestående av smycken och föremål till ett värde av 40 000 dollar. Han har också skurit ut hennes ögon och tagit dem med sig. Ett skoavtryck som påträffas kommer att bli en viktig ledtråd.

Mordutredaren Gill Carillo var en av poliserna som gjorde att Night Stalker åkte fast.

Gil Carrillo gjorde sig ett namn under jakten på Night Stalker. Han var vid den tiden en förhållandevis ung och oerfaren mordutredare. Han kopplade även Night Stalker till en serie barnarov.

Foto: Netflix/Courtesy Everett Collection

Den vid den här vid tiden förhållandevis unge och oerfarne mordutredaren Gil Carrillo berättar i Netflix-dokumentären Night Stalker – The hunt for a serial killer om hur han först blir utskrattad och hånad av kollegor när han även kopplar Night Stalker till en serie barnarov – där offren kidnappats om natten och utsatts för sexövergrepp, för att sedan släppas. Brotten verkar så väsensskilda.

Anastasia Hronas var bara sex år när Night Stalker slog till. Halvsovande fördes hon ut genom ett fönster. I Netflix-dokumentären berättar hon om hur Ramirez tog henne till en plats där han förgrep sig på henne gång på gång till ett soundtrack av Madonna, bland annat Like a Virgin. Efter övergreppen släpptes hon nära en bensinmack, uppmanad att gå dit och söka hjälp.

Schackmördarens mål: Att bli Rysslands värsta mördare

Gil Carrillo fick rätt till slut, Night Stalker låg även bakom barnaroven. Och Gil kom så småningom att jobba tillsammans med den närmast legendariske mordutredaren Frank Salerno i den intensiva mördarjakten.

En lång rad brutala nattliga dåd sker under tiden mars-augusti. Initialt är man osäker på om det är samma gärningsman. Olika vapen och tillhyggen används. Offren är av olika kön, etnicitet, bakgrund och åldrar, ibland rånas bostaden, ibland inte, förövaren använder olika stulna bilar. Mördaren bär handskar och lämnar inga fingeravtryck.

Maria Hernandez har medverkat till att en första fantombild tagits fram. Andra överlevande offer kan också beskriva gärningsmannen. Han är lång, smal, svartklädd, med ondskefulla ögon och ruttna tänder.

Återkommande skoavtryck

Det karakteristiska skoavtrycket dyker upp på flera brottsplatser. Det handlar om en skomodell av märket Avia, som visar sig bara ha sålts i ett fåtal exemplar i hela landet i den aktuella storleken – 45,5. Ett identiskt avtryck hittas den 5 juli i bostaden där en 16-årig flicka angripits. Trots totalt en meter skärsår och skallfrakturer överlever hon.

Avtryck från skon har även hittats på den plats där ett av de kidnappade barnen släppts av.

Mordutredaren Frank Salerno möter media vid tiden för Night Stalkers härjningar.

Den närmast legendariske mordutredaren Frank Salerno syntes flitigt i media under mitten av 80-talet, när det begav sig.

Foto: Netflix/Courtesy Everett Collection

Det påträffas sedan hemma hos två systrar i 80-årsåldern. Systrarna hittas först två dagar efter att de attackerats. En av dem avlider – hon har tejpats med eltejp, utsatts för sexövergrepp och blivit slagen med en hammare. Den andra systern är mycket svårt skadad, men överlever. Night Stalker har med läppstift ritat ett pentagram, som av vissa ses som en satanistisk symbol, på väggen i systrarnas hem och på ett av offrens ben.

Vid en annan attack stöter Night Stalker på synnerligen oväntat motstånd. Trots att han skjuter både 38-årige Chris och 27-åriga Virginia Peterson i huvudet, klarar sig bägge två mirakulöst. Chris jagar till och med förövaren ut ur huset.

Slår till i San Francisco

Den 18 augusti slår Night Stalker till på ett helt annat håll i Kalifornien – i San Francisco. Han tar sig in i Peter och Barbara Pans hem. Peter, 66, dödas i sömnen. Sedan förgriper sig Ramirez sexuellt på Barbara, 62, innan han skjuter även henne i huvudet. På väggen i sovrummet skär han in ett pentagram och texten ”Jack the Knife”. Efter dådet gör han sig hemmastadd, äter av maten i kylskåpet, kräks över golvet, masturberar och får utlösning på mattan i vardagsrummet. När paret hittas har Barbara fortfarande puls och förs till sjukhus.

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga mördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare
2:07

Efter reklamen: Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

(2:07)

Slå på ljud

Mediehysterin är total och hela Kalifornien befinner sig i chock.

Efter det dådet återvänder Night Stalker till trakterna kring Los Angeles där han genomför en brutal attack på ett par i 30-årsåldern. Medan han misshandlar kvinnan tvingar han henne att svära på att hon älskar Satan. Innan han försvinner säger han till henne; ”Tell them Night Stalker was here”. Kvinnans fästman överlever trots flera skott i huvudet.

I slutet av augusti ringas mördaren in. Ett fingeravtryck har säkrats på backspegeln i en stulen bil. Enbart detta leder inte polisen någon vart, då systemet inte är datoriserat vid den här tiden, och man behöver ett namn på den misstänkte.

Avgörande tips

Ett tips från en kvinnlig uppringare blir avgörande. Hennes pappa är uteliggare och brukar hålla till vid Greyhound-busstationen i Los Angeles. Han har berättat för dottern om en Rick, som han bara känner till förnamnet, men som ska ha pratat om mord som han begått. Uteliggaren leder polisen vidare till en annan man som man sedan pressar efternamnet ur. När fingeravtrycket jämförs med olika Richard Ramirez i brottsregistret blir det napp, även om Richard tidigare bara tagits för småbrott.

Nu har polisen mördarens identitet och de vågar inte hålla på den, även om det kan innebära att Ramirez går under jorden. Allmänheten måste varnas.

Var han USA:s första seriemördare?

Polisen bevakar Greyhound-stationen, man befarar att han tänker fly från Los Angeles.

Rena lynchstämningen

Men det blir tvärtom. Ramirez är i själva verket på väg tillbaka till LA efter ett besök hos sin bror i Arizona, och han anar inget. När han kommer fram och möts av sitt eget ansikte på tidningarna förstasidor, får han panik och hoppar på en buss bort från stan. Men då han märker att han är igenkänd hoppar han av, springer ut på motorvägen och sedan vidare. Han försöker förgäves kapa en bil, men det slutar med att han blir förföljd av en mobb och slagen med järnrör. Rena lynchstämningen råder och Ramirez är närmast lättad när polisen dyker upp.

Även hela Kalifornien andas ut. Och folk jublar på gatorna.

Vid de förberedande domstolsförhandlingarna visar Ramirez upp handflatan som pryds av ett Pentagram, och säger ”Hell Satan!”.

Hjärtskärande vittnesmål

Det tar flera år innan han kan ställas inför rätta, och en serie hjärtskärande vittnesmål avlöser varandra. Som när en kvinna berättar om hur Ramirez förgrep sig på hennes åttaårige son efter att ha skjutit hennes man i huvudet.

Åklagaren gick aldrig vidare med barnaroven, detta för att skona de små från att behöva ta plats vittnesbåset. Han hade ju redan så att det räckte för dödsstraff.

I september 1989 fälls Richard Ramirez för 43 brott, varav 13 mord, fem mordförsök och elva våldtäkter. I november meddelas straffet, avrättning i gaskammare.

Richard Ramirez gör ett uttalande inför rätten:

– Jag behöver inte höra samhällets argument. Jag har hört dem förut och det är som det är. Ni förstår mig inte. Det är givet. Ni är inte kapabla till det. Jag är bortom era erfarenheter. Jag är bortom gott och ont.

Massor av groupies

Men vem var då Richard Ramirez, och hur blev han ett sådant monster?

Bild på Richard Ramirez från 2007, då han var 47 år gammal och satt i fängelse.

Richard Ramirez satt inspärrad i decennier och dog innan dödsstraffet hann verkställas.

Foto: Wikimedia commons

Han växte upp i El Paso i Texas med fyra äldre syskon. Vid två tillfällen som barn skadade han huvudet i olyckor och han led av epilepsi. Han såg upp till sin kusin Mike som var Vietnamveteran. Mike visade bilder och skröt om fångar som han våldtagit och mördat under kriget, vilket triggade sexuella fantasier hos Richard. När Mike sedan sköt sin egen fru var det inför den unge kusinen. Richards pappa hade också ett hett temperament och kunde gå till handgripligheter under uppfostran. 22 år gammal flyttade Richard till Kalifornien.

Efter dödsdomen satt Ramirez inspärrad på San Quentin i väntan på en avrättning som sköts upp i decennier på grund av överklaganden och nya anklagelser. Det råder knappast någon tvekan om att han gjort sig skyldig till fler mord än han dömdes för.

Ramirez fick drösvis med brev från sina många groupies, som även attraherades av hans ”rockstjärnelook”.

1996 gifte han sig i fängelset med Doreen Lioy. Hon bröt dock upp sedan dna år 2009 indikerat att han var skyldig till våldtäkt och mord på en nioårig flicka.

Richard Ramirez hann aldrig möta döden i gaskammaren. År 2013 avled han i cancer, 53 år gammal. Vid sin död var han förlovad med en 23-årig kvinna.

Källor: Netflix-dokumentärserien Night Stalker: The hunt for a serial killer, Wikipedia