Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Här är Sveriges sju underverk – katastrofalt felbygge tar sig in på listan

31 maj, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, isskulptur i Ishotellet i Jukkasjärvi
Ales stenar? Öresundsbron? Ishotellet i Jukkasjärvi? Buden var många när svenska folket röstade om landets främsta byggnadsverk. Men endast sju kvalade in på listan. Här får du alla namnen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikens sju underverk känner du kanske till. En klassisk lista med byggnadsverk som ansågs vara något alldeles extra för drygt 2000 år sedan.

Endast pyramiderna i Giza finns kvar.

Med tiden har det uppstått moderna listor som gett nya bud på konstruktioner som förtjänar att kallas underverk.

Se också: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror påBrand logo
Se också: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

Nu har vi fått en svensk variant. Även om denna blågula lista inte kan tävla med varken Kinesiska muren eller Machu Picchu så finns det en hel del svensk ingenjörskonst – såväl äldre som ny – att vara stolt över.

Annons

I en ny Sifo-undersökning (se faktaruta) korar svenskarna vårt lands sju främsta byggnadsverk.

Dessa är Sveriges sju underverk

1. Visby ringmur

Visby ringmur med svenska flaggor.

Listan toppas av ringmuren i Visby på Gotland. Nästan var tredje (31 procent) av de svarande anser att den niohundra år gamla muren ska ligga längst upp.

2. Göta kanal

En av Göta kanals 58 slussar, denna finns i Motala.

Silverplatsen intas av Göta kanal. Var fjärde svarande (25 procent) anser att sluss-bygget som drog igång år 1810 förtjänar att vara med på listan.

Annons

Kanalen som förbinder Östersjön med Vänern – för att därifrån fortsätta ut i Kattegatt via Trollhättan kanal – är ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna.

3. Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi.

Det spektakulära ishotellet utanför Kiruna kniper tredjeplatsen med nära en fjärdedel (24 procent) av rösterna.

Ishotellet byggdes till en början upp inför varje vintersäsong men har sedan 2017 erbjudit året-runt-boende. Varje år lockar hotellet både inhemska och internationella gäster som är sugna på en kylslagen övernattning.

Annons

4. Kungliga slottet i Stockholm

Stockholms slott i kvällsbelysning

Kungliga slottet, eller Stockholms slott, är ett av Europas största. Den majestätiska byggnaden utgör kungen och drottningens officiella residens.

Slottet, med sina 600 rum, är byggt i barockstil av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre och är gestaltat som ett romerskt palats.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel. Bakom undersökningen står Göta kanal.

5. Regalskeppet Vasa

Vasaskeppet bärgades i april 1961.

Vi är många som har besökt museet i Stockholm som bärs upp av blott en attraktion: Regalskeppet Vasa. Men det räcker gott och väl. Innan pandemin besöktes Vasamuseet årligen av 1,5 miljoner människor.

Annons

Dock kan den kritiska – med rätta - ifrågasätta om Vasa ska anses vara ett underverk. Skeppet var något av en katastrof. Detta felbygge, som Vasamuseet kallar det på sin sajt, flöt endast i en kvart innan fartyget började sjunka.

6. Uppsala Domkyrka

Uppsala domkyrka.

Den magnifika gotiska kyrkan i Uppsala kvalar in på listans sjätte plats. Den började att byggas på 1270-talet och invigdes år 1435.

Under flera hundra år har domkyrkan besökts av miljontals människor. Årligen tänds 125 000 ljus i ljusträden.

Annons

7. Öresundsbron

Öresundsbron förbinder Danmark med Sverige.

Den sista platsen intas av listans nyaste byggnadsverk. Den 1 juli år 2000 invigdes Öresundsbron som knöt samman Sverige med resten av kontinenten. Med pyloner som sträcker sig 204 meter över havet har bron blivit ett av Sveriges mest karaktäristiska landmärken.

Men smakar det så kostar det. Öresundsbron kostade 56 miljarder kronor att bygga vilket var fyra gånger mer än beräknat.

Antikens sju underverk

Babylons murar

Skulptören Fidias Zeusstaty i templet i Olympia

Kolossen på Rhodos

Babylons hängande trädgårdar

Pyramiderna vid Giza

Mausolejon i Halikarnassos (ett gravmonument)

Artemistemplet i Efesos

Källa: Nationalencyklopedin

Annons

Se också: Röda dagar 2022 - maximera din ledighet

Annons