Henrik Högström om skoldådet i Malmö: ”Hur ska man komma tillbaka efter detta?”

Blommor och brev utanför Malmö Latinskola efter skolattacken.

Foto: TT

Malmö har sorg. Att två lärare blir mördade på sin arbetsplats går inte att ta in. Har vi tagit tryggheten för given?

En lång man står och gråter framför Paulikyrkan. Han är inte ensam. Runt omkring står unga tjejer som försöker trösta. De gråter också. Mannen har förlorat två kolleger, tjejerna har förlorat två lärare. Någonstans gråter familjer som har förlorat en mamma, syster och dotter. Det är förfärligt.

Se videon: Skolattacken i Malmö – det här har hänt
1:40

Efter reklamen: Se videon: Skolattacken i Malmö – det här har hänt

(1:40)

För eleverna framför kyrkan har Latinskolan varit en plats där de kunnat vara sig själva. En varm, välkomnande och trygg plats trots den uppfordrande devisen "Herrens fruktan är vishetens begynnelse" på fasaden. Jag besökte skolan när min son skulle välja till gymnasiet. Det var folk som spelade teater, klippte film och såg ut som att de var lika kreativa vid garderoben. Det kändes som i Fame. Det var en sån skola som jag hade velat gå på. Jag blev såld men min son ville annat.

Alla är berörda

När nyheterna om attacken kom märker jag att det är många jag känner som har barn där. Min träningskompis berättar på sociala medier att hans dotter "XX hade gått hem tidigare, så hon är i säkerhet". En annan skriver att det lugnande samtalet från hans brorsdotter, som går på skolan, var det bästa han upplevt på länge.

Latinskolan dagen efter att två lärare mördats.

Latinskolan höll stängt men många kom dit för att sörja.

Foto: TT

Min fru, som är lärare, är skärrad och orolig. Malmö är inte stort. Alla känner någon som känner någon som känner någon berörd. Morgonen efter attacken har teorierna kring den gripne 18-åringen redan satt fart. En bekant har, precis som många andra, varit inne på den utpekade killens Instagramkonto för att fatta. För vi vill ju kunna begripa även det obegripliga. Det kanske finns några ledtrådar där.

– Det är så mycket rykten, säger en av eleverna utanför kyrkan.

Två lärare döda efter attack på Malmöskola- elev gripen misstänkt för mord

Både polischefen och utbildningschefen har uttryckt sin sorg och bestörtning över det inträffade. Sagt att skolan måste vara en trygg plats. En plats där ingen ska behöva vara rädd att utsättas för våld. Polis och skola tränar för just sådana här händelser. Eleverna ska låsa in sig och polisen ska ta sig dit och avbryta förloppet. På Latinskolan tog det bara tio minuter från larmet tills polisen var där.

Motivbilden kanske finns i de beslag som gjorts eller i förhören med den misstänkte mördaren. Kanske har det funnits varningssignaler tidigare precis som vid skoldåden i Eslöv och Kristianstad? Säpo ska utreda om det kan röra sig om ett hatbrott.

Kommer att ta tid att återerövra tryggheten

Saker som tidigare bara hände i USA eller på film händer här. I Trollhättan 2015 och i Malmö 2022. Med tre skolattacker i Skåne på mindre än ett år kommer det att bli svårt att återerövra tryggheten om det visar sig att varningssignaler fallit mellan stolarna. Då räcker det inte med ett väloljat maskineri som har rutiner för "pågående dödligt våld".

Det handlar alltså om två lärare som polisen misstänker har blivit mördade samtidigt som elever repeterar ett spex i en annan del av byggnaden. Lärarna har varit på sin arbetsplats och eleverna har varit på ett ställe där de ska få vara trygga och bli unga vuxna.

Skolattackerna i Skåne: Ville sprida sina åsikter-knivskar lärare

– Hur ska man kunna komma tillbaka efter detta, säger en av dem utanför kyrkan.

Samtidigt läggs blommor på Latinskolans trappa. På eftermiddagen hålls en tyst minut i Malmö. Två lärare kommer aldrig hem från jobbet igen.