Artikeln innehåller reklamlänkar

Inger, 68, är världsmästare i e-sport – nu lär hon seniorer att spela

Silver Snipes på en e-sport-tävling i Ukraina.

Inger Grotteblad (andra från vänster) och två av hennes lagmedlemmar träffar fans i Ukraina.

Foto: Privat.

Inger Grotteblad har alltid varit intresserad av den digitala världen. På 80-talet fick hennes två söner en dator men Inger var lika nyfiken som pojkarna så det blev en del spelande. Nu har Ingers spelintresse resulterat i att hon faktiskt är världsmästare i e-sport!

Efter att spelat datorspel med sina söner på en Commodore 64 väcktes ett intresse för Inger Grotteblad, 68 år, från Uppsala. Redan när hon och dåvarande maken köpte in sin första dator till sitt företag på 80-talet började Inger sköta bokföringen digitalt. Efter att köpt in en dator till ramlade hon över spelet Tetris.

Videon kunde inte hittas

– Jag blev manisk och spelade Tetris hela tiden. Till slut fick vi låsa in disketterna i ett kassaskåp, jag vet faktiskt inte var de blev av sen, haha.

Och Inger har alltid haft ett stort intresse för det digitala. Under en period jobbade hon på Uppsala nya tidning. Där fanns en dator som fyllde upp ett helt rum, minns hon.

– Vi kallade den för Norrsken. Och det var då jag började få nya infall att testa grejer, kolla statistik och sånt, förklarar Inger.

– När jag sedan fick jobb på TV4 fick jag en egen Mac. Det fanns en kille på redaktionen som var duktig på internet och där satt jag kvar på redaktionen på kvällarna och surfade på World Wide Web.

Började spela Counter-Strike för seniorer

Ingers arbetsliv fortsatte på den digitala vägen då hon i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet arbetade på Fyrishov, en anläggning med bad, idrott och event. När hon började där fanns det bara tre datorer, två i bokningen och en hos VD:n. Men snart hade Inger fått i uppdrag att skaffa datorer till alla och se till att de kom igång med det digitala. Hon var även projektledare när det skulle skaffas ett inpasseringssystem, med kort.

Nästa projekt var att skapa en hemsida och starta ett nytt bokningssystem för verksamheten

Så hjälper du äldre anhöriga att hålla kontakt med nära och kära

– Sedan slutade min digitala bana ett tag. Efter att jag gick i pension har jag jobbat lite som statist och skådespelare. Men i början av 2018 såg jag en annons där företaget Lenovo, som tillverkar PC-datorer, sökte kvinnor 60 + som pratade engelska och var intresserade av att spela Counter-Strike.

Företaget ville starta en grupp för seniorer. Så Inger sökte och fick som svar att de var intresserade av henne. De ville dock att hon skulle skicka en film där hon pratade engelska. Vilket passade bra eftersom hon just då befann sig i New York med sina barnbarn som hjälpte henne att spela in filmen.

– Det blev helt tokigt. Jag pratar även grekiska och lyckades blanda grekiska och engelska. Mitt barnbarn tyckte inte att jag kunde skicka in filmen men jag gjorde det ändå. Och tydligen föll de för min spontanitet så efter praktiska uttagningar blev jag, bland 130 sökande, en av de fem som blev utvalda att vara med i Silver Snipers.

Silver Snipers världsmästare

Silver Snipers är ett mixat lag med tre män och två kvinnor mellan 64 och 76 år. Det krävdes inga förkunskaper men de fick börja träna tillsammans två gånger i månaden och fick även datorer så att de kunde träna hemma.

Tillsammans med sin coach fick de sedan åka till Helsingfors och möta ett annat seniorlag, Grey Gunners. Och de vann! Därefter har det blivit många resor, bland annat till Moskva, Paris och Ukraina. I Paris, på ett stort datorevent, lyckades de till och med vinna mot ett lag med unga killar.

Och 2019 kom den hittills största triumfen. Under den så kallade Dreamhack-turneringen på Elmiamässan i Jönköping anordnades för första gången ett e-sport-VM i Counter Strike för äldre gamers.

Totalt var det fyra lag från Sverige, Tyskland, Finland och USA som mötte varandra. Svenska Silver Snipers tog sig till final och vann över det finska laget Grey Gunners, samma lag som de mötte i sin allra första tävling i Helsingfors.

Lär äldre att spela datorspel

Sedan Corona-pandemin startade har Inger suttit i självvald karantän. Vid tillfället för denna intervjun är hon uppe i 131 dagar.

Någon gång i mars började hon fundera på alla äldre som uppmanas att stanna hemma och kanske inte har så mycket umgänge. Så hon startade Facebookgruppen Gaming senior.

– Jag tycker synd om alla som är ensamma, det är ju så lätt att umgås och skapa vänner på nätet så man slipper känna sig ensam. Så jag tänkte att om jag har lärt mig att spela, varför kan jag inte lära ut till andra?

Slipp vara ensam och må bättre på köpet!

– Efter en radiointervju rasade det in förfrågningar till gruppen och just nu är vi 101 medlemmar. Både kvinnor och män.

Inger menar att hon fått flera nya vänner. Hon har lärt upp många som är nybörjare och även lärt medlemmar hur man spelar och kommunicerar med andra men har också upptäckt att det finns många som spelat innan men aldrig berättat det för någon och som inte skaffat vänner via spelandet.

– Man kan säga att de "kommit ut", haha.

Ungdomar hjälper seniorer med spelandet

Helt plötsligt fick Inger hjälp från oväntat håll.

En ung kille, Elias, kände någon som gått med i gruppen och han frågade om han fick hjälpa till att lära ut spelandet.

– Nu har vi ett par unga killar runt om i landet som hjälper till med Facebookgruppen. De lägger upp olika saker och hjälper till med allt möjligt. De är duktiga på det här och tycker också att det är kul att få hjälpa till!

Se också: Nyblivna pensionären Lena susar fram på skateboard i Helsingfors

Lena Salmi, 66, bytte cykel mot skateboard
Slå på ljud

Inger själv försöker lära sig att spela olika spel men erkänner att det kan ta en stund ibland och hon måste ofta koncentrera sig på Counter-Strike eftersom det är spelet hon tävlar i.

– Under sommaren är det lite lugnare och då spelar jag lite annat som quizar på Facebook och liknande men förhoppningen är att vi kan börja träna med vår coach igen till hösten.

Så spelar du online

För att kunna spela online behöver man en dator, hörlurar med mikrofon, och programmet Discord för att kunna kommunicera. Vissa spel kräver en hög prestanda från datorn men Inger brukar hjälpa de som vill komma igång att hitta passande spel för den utrustning man har.

– Vi gör det enkelt och tar det från början.

En bra uppkoppling är också nödvändigt.

Läkarbesök i mobilen – så här gör du steg-för-steg

– Tyvärr finns inte bredband överallt uppe i Norrland och då är det svårt att spela de lite mer komplicerade spelen, jag får ofta hör det från de som bor där, säger Inger.

När Inger spelar online kallar hon sig för "Trigger finger".

Var kommer det ifrån?

– Haha, det var egentligen en lek med orden och för att jag tyckte det var lite melodiskt, Inger triggar finger typ, lite uppkäftigt!

När man spelar kan man antigen söka upp folk man känner och spela mot dem eller spela mot folk man inte känner.

– Man kan spela så kallade "Dödsmatcher" Då är man upp till 20 personer och man kan "dö" men komma tillbaka. Då är det folk man inte känner, väldigt många från Ryssland upplever jag det som. Och de är ofta lite kaxiga och kan skriva fula saker. Då skjuter jag dem istället, haha.

Svenska laget världskändisar

Silver Snipers har blivit kända i hela världen sedan sitt intåg på e-sport-scenen. De har bland annat blivit intervjuade av BBC, CNN och den japanska tidningen The Yomiuri Shimbun.

Tyska tv-bolag har dessutom gjort dokumentärer om dem.

Det var Ingers Sambo, Robert, som introducerade Inger för internet för 25 år sedan. Men han tycker inte alls om att spela på nätet. En av hennes söner spelar lite. Bland de åtta barnbarnen finns fyra pojkar som däremot spelar en del.

– Jag har mött dem några gånger. Och faktiskt vunnit också. De är jättestolta över sin farmor.

Ingers fem tips för att börja spela över nätet!

Inger Grotteblad spelar Counter Strike.

1. Kolla i din bekantskapskrets om någon spelar online och vilka spel de spelar. Det är fler än du tror!

2. Du behöver, en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon som går att koppla upp mot internet. Ju större bildskärm, desto bättre är det för dina ögon.

3. Var inte rädd för tekniken. Du kan inte förstöra något! Om något blir fel är det bara att stänga av och starta igen.

4. Be om hjälp att komma igång. Barn eller barnbarn har många kunskaper. Annars kan du gå med i vår Facebook-grupp Gaming Senior och be oss om hjälp. Det kostar inget. Alla frågor välkomnas och ingen fråga upplevs som för enkel. Meningen är att alla ska behandlas utifrån den nivå som man befinner sig på.

5. Hitta ett enkelt spel till att börja med. Om du inte vet vad du ska välja, fråga oss i gruppen. Då växer du in i spelet och träffar nya vänner under vägen.

Lycka till och ha mycket skoj!

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Digitant-böckerna hjälper dig!

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta.

Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (länk till Adlibris)

Lyssna till Sommar i P1 när du vill – så här gör du!
Röstassistenten: En klok liten kudde som hjälper dig hemma!
Digitanttipset: Så tar du fina bilder med mobilen