Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Inget kött för Helsingfors gäster – men svenska kungen får en gräddfil

05 nov, 2021 
AvLukas Ernryd
Till vänster, Kung Carl Gustaf XVI, till höger, viltkött på en tallrik.
Helsingfors stad har beslutat att sluta servera kött vid offentliga evenemang, men öppnar upp för undantag: Om den svenska kungen kommer besök.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Helsingfors stad beslutade nyligen att inte servera kött eller mjölkprodukter vid offentliga arrangemang. Den nya policyn gäller från och med årsskiftet och är en del av stadens satsning för klimatet. Även engångsbestick och engångsförpackningar är numera bannlyst.

Framöver gäller säsongsodlade grönsaker och lokalt fångad fisk.

Sedan dess har debatten rasat på olika håll. Vissa jublar, andra tycker att Helsingfors stad endast bedriver symbolpolitik.

Särskilt är många upprörda över undantaget som också finns.

Se också: 5 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Då kan ändå kött serveras

Kött kan vara på menyn om staden tar emot särskilt prominenta gäster. Besök av andra borgmästare eller personer i liknande befattning, är ett exempel. Då anses motiverade skäl att gälla för ett undantag.

Annons

I dagarna kommenterade Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen (Samlingspartiet) beslutet. Han skulle egentligen ge information om den kommande budgeten, men journalister hade även frågor om undantaget som finns för icke-köttpolicyn.

– Meningen har inte varit att borgmästare ska ha några särskilda rättigheter, utan att ett undantag ska göras vid behov, om det anses bra, säger Vartiainen till den finska tidningen Iltalehti.

Enligt Vartiainen är det bra att om staden har kvar möjligheten att frångå köttförbudet i vissa fall. Ett exempel som nämns är om renskötare är på besök. Ett annat är om Carl XVI Gustaf skulle vara inbjuden till en middag.

– Om Sveriges kung kommer på besök ska inhemskt vilt kunna serveras. Eller någon annan grupp för vilken det vore naturligt att erbjuda kött, säger han till Iltalehti.

Kungahuset avböjer kommentar

Dagens nyheter ringde upp hovet för att få en kommentar. Presschefen Margareta Thorgren berättade att kungen inte har ett inplanerat besök i Helsingfors den närmsta tiden. I övrigt kan hon inte kommentera frågan.

– Hovet kan inte ha synpunkter på finsk livsmedelspolitik, säger Margareta Thorgren.

Se också: Kungen om Sveriges corona-strategi

Kungen: "Vi har misslyckats"Brand logo
Kungen: "Vi har misslyckats"
Annons