Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kolmården stänger delfinariet – därför tar djurparken beslutet

10 mar, 2022 
Lukas Ernryd
Delfinerna på Kolmården kommer att fasas ut.
De tolv flasknosade delfinerna på Kolmården måste söka sig ett nytt hem. Bakgrunden är ett beslut om att bevara hotade arter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kolmården är i färd med att stänga delfinariet som just nu huserar tolv delfiner. Djurparken har redan påbörjat arbetet med att hitta ett nytt hem för dem.

– I första hand vill vi försöka hålla ihop dem, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården till SVT Nyheter Öst.

Se också: Kolla in elefantungen Chindis lek

Elefantungen Chindis lekBrand logo
Elefantungen Chindis lek

Att avveckla delfinerna grundar sig i ett beslut som togs för fyra år sedan. Då bestämde sig djurparken att göra en större satsning på hotade djurarter.

En kort tid därefter tog Kolmården emot fem nya arter, och framöver kommer ännu fler att anlända. I detta arbete, som beskrivs som omfattande, behövs ett större fokus, berättar Christine Karmfalk.

Annons

Kolmårdens djurchef, Linda Berggren, håller med och utvecklar resonemanget för SVT Nyheter Öst.

– Djurparkens uppdrag är att bedriva avelsarbete av arter som är hotade. Det kan vi göra i en större utsträckning om vi fokuserar just på hotade arter. Och flasknosdelfinen, hur mycket vi än tycker om den, är inte hotad i dagsläget.

Omplacering tar flera år

Vad som ska ske med bassängerna i delfinariet är inte bestämt ännu. Först ska alla delfinerna få ett nytt hem. Det är ett arbete som kan ta flera år.

Tre av delfinerna på Kolmården är äldre, det vill säga kring 40 år. Resten är mellan 3 och 25 år, två av dessa måste skiljas från flocken, då de är snart könsmogna hanar.

Pudu, ett sydamerikanskt hjortdjur, samt nordafrikansk struts är exempel på hotade arter som Kolmården gärna ser kommer till djurparken. Mycket hänger på vad som sker i andra djurparker i Europa.

– Vi har en dialog med de som är koordinatorer i den europeiska djurparksföreningen. De brukar säga till när djur behöver en plats, säger Christine Karmfalk till SVT Nyheter.

Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

8 kändisar som verkligen älskar sina husdjurBrand logo
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur
Annons