Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Lista och förklaring till de vanligaste sociala medierna

11 aug, 2020
author Johanna Svan
Johanna Svan
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Kvinna sitter vid datorn med telefonen i handen och surfar.
Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Twitter, Skype, Linkedin... Vad räknas egentligen som sociala medier? Och hur fungerar de? Vi hjälper dig och reder ut begreppen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sociala medier är som ett jättestort knytkalas på internet. Det som skiljer sociala medier från traditionella dito är att det är du, och inte journalister, som tillsammans med andra användare över hela världen, skapar innehållet.

Du väljer dessutom precis vad du vill bidra med i form av text, ljud och bild. Man kan jämföra de olika sociala medievarianterna vid picknickfiltar där ett företag bidrar med filten, och du som gäst väljer vilken, eller vilka, filtar du vill sitta på och vilka du vill bjuda in att sitta på filten tillsammans med dig.

Vilken mat, eller digitalt innehåll, som du bidrar med är också helt upp till dig. Du kan mycket väl vara en ”snyltgäst” och vara passiv och ändå känna dig inkluderad.

Facebook är det vanligaste sociala mediet i Sverige och 2018 hade hela 76 procent av befolkningen valt att ansluta sig till just detta stora knytkalas. Och inte undra på, med så många gäster på filten är Facebook ett enkelt och smidigt sätt att hålla kontakten med vänner och familj och du kan dessutom själv välja alla godbitar du vill ha på din tallrik!

Lista över sociala medier i Sverige:

Facebook

Den absolut största picknickfilten bland sociala medier står Facebook för – 76 procent av internetanvändarna i Sverige är redan anslutna och 53 procent av oss använder Facebook varje dag.

Facebook grundades 2004 och var ursprungligen tänkt som ett digitalt nätverk för studenter vid Harvarduniversitetet i USA. Det växte dock snabbt till att omfatta även andra universitet och öppna desdärefter för allmänheten. Facebook hade i juni 2017 er än 2 miljarder aktiva användare.

För att kunna använda Facebook behöver du en personlig profil för att delta i gemenskapen; du behöver helt enkelt paxa en plats på picknickfilten.

Annons

När du har en profil kan du koppla dig till ("bli vän med") andra användare, skicka meddelanden, lägga upp bilder, filmer och ansluta dig till olika intressegrupper.

Grupper på Facebook kan vara både för ett specialintresse där du kanske inte är "vän" med alla i gruppen. Men det kan också vara små grupper med vänkretsen där man exempelvis planerar en kräftskiva eller resa ihop.

Du kan även bjuda in till kalas på Facebook genom att skapa ett "event" och bjuda in de du vill ska komma på kalaset. Då kan de inbjudna svara direkt i eventet om de kan komma eller inte. Smidigt va?!

Du får även upp vad de som du blivit vän med, deras bilder, filmer, texter eller länkar till artiklar utanför Facebook. På Facebook kan du även följa företag som du är extra intresserad av för att få tips om exempelvis produkter (IKEA) eller resor (Solresor). Och mycket mycket mer!

På Facebook och i Facebook-appen finns även Facebook Messenger där du kan skriva och ringa till dina vänner både via mobiltelefonen och datorn.

Allt är gratis, förutom det du betalar för din internetuppkoppling.

Instagram

Världens näst största digitala picknickfilt heter Instagram och är ett socialt nätverk där du enbart kan dela med dig av bilder och korta filmer.

Instagram lanserades 2010 och av alla internetanvändare i Sverige är i dag över hälften, 60 procent, anslutna. 2012 köpte Facebook upp Instagram för otroliga 1 miljard amerikanska dollar (motsvarande nästan 10 miljarder svenska kronor!).

Precis som på Facebook behöver du en personlig profil för att kunna delta på Instagram, men du behöver inte nödvändigtvis känna alla som du följer.

Flest följare i världen hade 2017 den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Selena Gomez (över 130 miljoner), följt av fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo (116 miljoner).

Annons

Instagram finns bara som app, det vill säga ett litet program i din smarta telefon. Du behöver alltså en smart telefon för att kunna ladda ner Instagramappen som är helt gratis.

Förutom att dela med dig, kan du göra enklare redigering av dina bilder och filmer, samt följa så kallade hashtags. Hashtags är Instagrams sätt att katalogisera bilder inom olika ämnen, exempelvis #digitant eller #blommor. Man kan även "tagga" platsen där bilden är tagen så att följarna och vännerna ser der.

YouTube

Youtube är en videogemenskap, det vill säga en webbplats med videoklipp som laddas upp av dess användare, med tillhörande diskussioner och sociala medier-funktioner. Webbplatsen öppnades den 14 februari 2005.

Många använder YouTube bara för att titta på filmer från andra användare, kolla in instruktionsvideos, se trailers för nya filmer, hitta träningsprogram som passar och mycket, mycket mer.

På YouTube finns i stort sett allt!

Vill du kunna kommentera, själv ladda upp filmer och prenumerera (följa) YouTube-kanaler du gillar behöver du antingen skapa ett YouTube-konto eller ett Google-konto.

YouTube finns både via datorn eller som en app i din smarta telefon. Och allt är gratis om du inte väljer att ha ett premium-konto. Då slipper du reklamen.

Skype

Skype är ett program som du laddar ner till din dator eller mobiltelefon för att kunna ringa till andra användare som också har programmet. 2017 hade Skype över 300 miljoner användare i månaden världsomspännande.

I Sverige används Skype av ungefär 48 procent av alla internetanvändare. Företaget grundades 2003 av en svensk entreprenör, Niklas Zennström, och hans danske kollega Janus Friis. Skandinaverna sålde dock Skype 2009 och i dag ägs det av datorjätten Microsoft.

Annons

Fördelarna är många, att använda standardfunktionerna i Skype, som telefonsamtal, chatt, grupp och videosamtal, är gratis förutom det du betalar för din internetuppkoppling. Det kostar alltså inte mer att ringa hem till grannen via Skype, än vad det kostar att ringa till en vän på andra sidan jord klotet – inte undra på att det gamla telefonnätet snart är ett minne blott!

Snapchat

Svårt att få tag på barnbarnen? Det är på Snap chat du hittar dem!

Snapchat är en mobilapp som lanserades 2011 av två studenter vid Stanforduniversitetet i USA och uppgavs 2015 ha över 100 miljoner aktiva användare. I Sverige var det ungefär en tredjedel, 38 procent, av internetanslutna svenskar som använde Snap chat 2018.

Mest populär är appen bland de yngre, otroliga 95 procent av alla mellan 12 och 15 år använde Snapchat samma år.

Det här är definitivt ungdomarnas forum, efter 25 års ålder avtar intresset bland användarna och bland dem som är 35 år och äldre är det i princip obefintligt.

På Snapchat delar du med dig av bilder och filmer till vänner som du kopplat din personliga profil till.

På Snapchat kan du rita i bilderna, lägga tecknade bilder i dem eller ge dig själv olika utseende med filter och masker.

Till skillnad mot andra sociala medier är Snapchat mycket flyktigt. Den som skickar en bild väljer hur länge mottagaren kan se den, mellan 1 och 10 sekunder, därefter försvinner den från skärmen.

Linkedin

Linkedin är picknickfilten där det bara pratas jobb! Här kan du knyta kontakt med gamla kolleger, se dig om efter ett nytt jobb eller kanske till och med bli hittad av någon som vill anställa dig!

Det sociala mediet Linkedin finns både som webbversion på din dator och som app i telefonen och har funnits sedan 2003 och har över 300 miljoner användare över hela världen. I dag ägs Linkedin av Microsoft och i Sverige använder en tredjedel av internetanvändarna tjänsten.

Annons

Du behöver en personlig profil där du delar med dig av ett kortfattat CV med information om utbildning, arbetslivserfarenhet och andra kvalifikationer du tycker stärker din yrkesprofil. Därefter kan du bjuda in kontakter och börja nätverka.

Tjänsten Linkedin är gratis om du inte väljer ett premium-abonnemang.

TikTok

TikTok är i allra högsta graden den nya flugan, både i Sverige och internationellt! Lite förenklat så är TikTok en app som tillhör sociala medier, precis som Facebook och Instagram. Ursprungligen lanserades TikTok i Kina 2016 och i dag en av de appar som växer snabbast i hela världen med över 500 miljoner användare i ungefär 150 länder.

Det som särskiljer TikTok är att användarna kan skapa sina egna musikvideor på bara 15 sekunder för att därefter dela den med andra.

Enligt undersökningen Svenskarna och internet använde nästan en tredjedel, 27 procent, av svenska ungdomar mellan 11 och 19 år Tiktok förra året. Populärast verkar appen vara bland flickor; 37 procent i åldersgruppen använde den men motsvarande siffra bland pojkarna var bara 17 procent.

Twitter

Det engelska namnet på denna så kallade mikroblogg beskriver bra vad det sociala mediet gör. På svenska betyder twitter ”kvittra” och det är precis vad man gör genom att skicka ut korta textmeddelanden (max 140 tecken). Andra användare kan då svara på det du skrivit och en diskussion kan ta form.

Twitter grundades 2006 och hade tio år senare, 2016, över 300 miljoner användare varav nästan alla använder tjänsten från mobilen. I Sverige använde 2018 drygt 22 procent av internet användarna tjänsten.

Du behöver en personlig profil och kan genom den följa andra användare som du tycker är intressanta, det behöver inte nödvändigtvis vara personer som du känner.

Twitter är mycket populärt bland företag, artister och organisationer som snabbt vill kommunicera med sina fans. USA:s förre president, Barack Obama, fick stor uppmärksamhet under valet 2008 då han ”twittrade” friskt för att nå sina väljare. Nuvarande amerikanske president en Donald Trump är också en flitig användare.

Annons

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla".

Digitant-böckerna hjälper dig!

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta.

Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna

Annons