Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Mordet på Khashoggi - Änkan Hatice vill ställa kronprinsen till svars

24 mar, 2021 
henrik högström
Dissidenten Jamal Khashoggi mördades på saudiska konsulatet i Istanbul
Jamal Khashoggi.
Fästmön stod utanför och väntade men Jamal Khashoggi kom aldrig ut från det konsulatet. Nu kämpar hon för att den saudiska kronprinsen ska fällas till ansvar för styckmordet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 2 oktober 2018 går Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Jamal ska hämta nödvändiga handlingar på att han är skild så att han kan gifta om sig med turkiska fästmön Hatice Cengiz. Hatice berättar att Jamal är stressad och nedstämd över att behöva besöka konsulatet. Och det kan ha anledning att vara.

Övervakningsbilder från saudiska konsulatet i Istanbul där Jamal Khashoggi går in.
Jamal Khashoggi går in på konsulatet för att hämta dokument i oktober 2018.

Khashoggi är journalist. Fram till för bara några år sedan sedan var han väl ansedd och betrodd av regimen i Saudiarabien. Men Jamal Khashoggi har brutit det bandet. Flyttat till USA och blivit medarbetare i Washington Post. Från den positionen har han formulerat mycket kritik mot styret i Riyadh, bristen på mänskliga rättigheter, och kanske framför allt mot kronprins Mohammed Bin Salman. En man som han i text jämförde med Validimir Putin.

Annons

”Jag har lämnat mitt hem, min familj, mitt jobb för att göra min stämma hörd. Att göra något annat vore att förråda de som försmäktar i fängelse. Det är så många som är tvingade till tystnad men jag kan prata” förklarade Khashoggi flytten.

Fästmön väntar utanför

Så det går att förstå att han är nervös. Innan han går in, vid tiotiden på förmiddagen, lämnar han sin telefon till Hatice. Han säger att om något skulle hända honom så ska hon ringa Turkiets president Erdogan. Hans fästmö väntar utanför och förblir där hela dagen. För Jamal Khashoggi kommer inte ut igen. Dagen efter svarar Saudiarabiska myndigheter att han varit där, gjort sina ärenden men att han lämnat efteråt.

– Han är vare sig på konsulatet eller omhändertagen av saudiska myndigheter, heter det.

Demonstrationer efter Jamal Khashoggis försvinnande
Jamal Khashoggis öde fortsätter att uppröra.

Fästmön undrar vad han blivit av, turkiska myndigheter undrar och snart undrar hela världen. Filmer från säkerhetskameror utanför bekräftar att ingen Jamal Khashoggi lämnat byggnaden. Det har dock varit viss trafik av diplomatbilar som åkt in och ut. Det är uppenbart att allt inte står rätt till. Och med tanke på Khashoggis ställning som obekväm journalist så ligger det nära till hans att rikta misstankarna mot Saudiarabien.

Annons

Förklaringen - dödades i slagsmål

Ett par veckor efter försvinnandet kommer också ett erkännande. Jo, Jamal Khashoggi har dödats inne på konsulatet i ett slagsmål. Våldsmännen har dock agerat på egen hand och skall ställas inför rätta. Senare kan turkiska myndigheter identifiera 15 saudier som man tror varit involverade i Khashoggis död.

Männen är regeringstjänstemän och säkerhetspoliser. Flera av dem har flugit till Istanbul från Riyadh samma dag som Jamal Khashoggi försvann och flugit i retur senare samma dag. En av dem, Salah Muhammed A Tubaigy chef för Saudiarabiens rättsmedicinska råd, ska ha haft en bensåg i bagaget.

Misstänkt saudisk dödspatrull på flygplats innan mordet på Jamal Khashoggi
Övervakningsbilder från Istanbuls flygplats visar hur identifierade saudier knutna till kungahuset anländer samma dag som Khashoggi försvinner.

Den saudiska versionen om att Khashoggi dödats i ett slagsmål får ett skeptiskt mottagande. Speciellt sedan det dykt upp inspelningar inifrån konsulatet som berättar något helt annat. Här är de influgna saudierna en dödspatrull som tar livet av Khashoggi genom att han drogas och får en plastpåse trädd över huvudet.

Annons

”Jag kvävs ta bort påsen”, säger Khashoggi på ljudfilen rapporterar Al Jazeera.

Uppgifterna kommer från en journalist på turkiska tidningen Daily Sabah som kan berätta ännu fler detaljer. Bland annat hur dödspatrullen klätt golven i plast innan attacken. När Khashoggi kvävts till döds ska hans kropp ha styckats. Hypotesen är att kroppsdelarna tagit om hand med kemikalier efteråt. Allt som allt ska själva attacken ha tagit ungefär en kvart.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

"Säg till din chef"

En i i patrullen ska även ha hörts ringa till en överordnad och säga ungefär att ”säg till din chef att jobbet är gjort”. En omständighet som rimmade illa med det tidigare påståendet att patrullen agerade på egen hand. Det är inget bevis men en omständighet som kunde peka på att kronprins Mohammed Bin Salman haft mer än ett finger med i spelet. Det var åtminstone så flera amerikanska underrättelseofficerare tolkade samtalet.

Annons

– Den typen av samtal är så nära du kommer en rykande pistol. Det är ganska graverande bevis, kommenterade den tidigare CIA-officeren Bruce O. Riedel i New York Times.

Jamal Khashoggi på övervakningsbilder från Istanbul
Före och efter. Jamal Khashoggi på övervakningsbilder när han går in på konsulatet. Senare går en annan man ut i liknande kläder.

Brittiska advokaten Helena Kennedy ingår i FN:s utredargrupp som får lyssna på materialet. Skakande lyssning på många plan.

– Det finns ett ögonblick där du kan höra hur Khashoggi går från att vara någon som är en självsäker person, till att känna rädsla, stigande ångest, stigande skräck - till någon som vet att döden är nära, säger Helena Kennedy.

Annons

– Det finns något verkligen skrämmande i hur hans röst förändras. Grymheten i det går att höra på inspelningarna.

Mohammed bin Salman, MBS, kronprins i Saudiarabien godkände operation i Istanbul enligt amerikansk säkerhetstjänst.
Mohammed bin Salman har fått god PR för sin vilja att modernisera landet. Historien om den mördade journalisten har dock fläckat anseendet.

Har moderniserat landet

Mordet på Khashoggi är redan från början storpolitik. Att fästmön som väntat utanför vill ha rättvisa är en sak. Relationen mellan USA och Saudiarabien är en annan. Under Trumps presidentskap är Saudiaraben USAs främsta allierade i arabvärlden. Att någon tolkar ”din chef” som kronprinsen räcker inte för att USA ska dra åt tumskruvarna. Och den unge kronprinsen är ett kapitel för sig. Mohammed bin Salman, eller MBS som han också kallas, är i princip ledare för ett rike som exporterar mest olja i världen.

Annons

MBS har fått god PR i väst för moderniseringar i en konservativ miljö. Som till exempel att låta kvinnor köra bil och vara åskådare vid idrottsevenemang. Dessutom får saudierna gå på bio igen efter ett 35 år långt förbud. Vilka filmer som får visas kommer dock att kontrolleras noga. Men samtidigt med offensiva satsningar på kulturlivet har kronprinsen också gått in med stridande förband i Jemen tillsammans med flera allierade. Ett krig som inneburit en humanitär katastrof för befolkningen i Jemen.

Dödspatrull med kopplingar till hovet

Kritikerna, däribland den mördade Jamal Khashoggi, hävdar att oliktänkande riskerar att fängslas i Saudiarabien. De hävdar också att kronprinsens säkerhetsstyrkor håller koll på kritiker även utomlands och inte väjer för att tysta de rösterna. I februari 2021 slår amerikanska underrättelsetjänsten i en rapport fast att mordet på Khashoggi skedde med kronprinsens godkännande. Bland annat därför att flera av medlemmarna i dödspatrullen kommer från kronprinsens egen livvaktsstyrka eller på något sätt är knutna till hovet. Människor lojala mot kronan som knappast skulle agera på eget bevåg, enligt rapporten.

Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz kämpar för att han ska få rättvisa
Hatice Cengiz har kämpat för att få reda på sanningen om vad som hände hennes fästman Jamal Khashoggi sedan han försvann.

I mars 2021 inleddes rättegången i Istanbul mot sammanlagt 26 personer misstänka för inblandning i Khashoggis död. Hans fästmö, Hatice Cengiz, försökte förgäves få med prins Mohammed bin Salman på den listan.

– Det är nödvändigt att kronprinsen, som beordrade det brutala mordet på en oskyldig person, får sitt straff. Om han undgår straff så kommer det att försätta oss alla i fara och för evigt vara en skamfläck för mänskligheten.

Jamal Khashoggis öde skildras även i bioaktuella dokumentären ”The dissident”

Källor: New York Times, The Guardian, BBC, Expressen

Annons