Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Mordet på skönhetsmissen JonBenét Ramsey, 6 år, är fortfarande olöst

18 dec, 2020 
henrik högström
JonBenét Ramsey, som sedan mördades i sitt eget hem, deltar i skönhetstävling.
Mordet på den lilla skönhetsdrottningen har kallats för det ultimata kalla fallet. Ett tragiskt mord på ett barn som blivit en gissningslek för fåtöljdetektiver över hela världen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

JonBenét Ramsey var sex år julen 1996. Hon var uppvuxen i Atlanta men bodde med sin familj i Boulder Colorado. Mamma Patricia (Patsy), före detta skönhetsdrottning från West Virginia, pappa John, framgångsrik techföretagare, och några år äldre brodern Burke.

Patsy, som hade egen vana av branschen, anmälde dottern till flera skönhetstävlingar för barn. Och JonBenét charmade uppenbarligen bedömarna med sina blonda lockar, sina glittriga outfits och sitt vinnande leende. Redan vid sex års ålder hade hon fått vinnartiaran på sig flera gånger. Bland annat som Little Miss Colorado.

JonBenét, John, Patsy och Burke Ramsey under ett julfirande i Atlanta.
JonBenét, John, Patsy och Burke Ramsey under ett julfirande i Atlanta.

På julaftonskvällen hade familjen varit på middag hos vänner. När de kom hem bar John upp den sovande dottern till hennes säng och stoppade om henne.

Annons

Morgonen efter hittar de ett handskrivet brev i trappan. ”Mr Ramsey listen carefully!…” Enligt det tresidiga brevet har kidnappare, som uppger sig vara en utländsk fraktion, tagit JonBenét och vill ha 118 000 dollar för att återbörda henne till familjen. Brevet avslutas ”Victory S.B.T.C”.

Se också: Christinas dotter Marie mördades – ny teknik kan avslöja mördaren

Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördarenBrand logo
Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördaren

5.52 larmar de polis och anmäler dottern försvunnen. Senare hittas JonBenét död i ett rum i källaren. Flickan har ett täcke över sig men är bunden till händer och fötter och har tejp över munnen. Runt halsen finns en kabel virad med en pensel. Trots att rummet borde behandlas som en brottsplats och att polis är närvarande tillåts pappan lyfta upp sin dotter och flytta henne till vardagsrummet.

Automatic article from feed: Samhälle

JonBenét Ramsey hittades död i källaren

På utsidan letar poliser efter tecken på en inkräktare men hittar inga. Senare ska det komma fram att ett källarfönster varit trasigt och att det finns ett fotspår på en väska just nedanför. En möjlig inkräktare kanske tog den vägen ut?

Annons

Några dagar senare är den rättsmedicinska undersökningen klar. Kabeln runt halsen har antagligen vridits åt med målarpenseln. Ungefär som en garrotering. JonBenét har också utsatts för grovt våld mot huvudet. Om det är slaget mot huvudet eller snaran runt halsen som orsakat döden eller båda i kombination är oklart. Det finns misstankar om sexuella övergrepp också men de har aldrig bekräftats. När dessa detaljer från obduktionen blir offentliga skickar John Ramsey ut ett pressmeddelande via sin advokat.

JonBenét Ramsey uppklädd och sminkar inför en skönhetstävling.
Redan som sexåring var JonBenét van vid skönhetstävlingar. Något som hölls emot hennes mamma efter mordet.

Detaljerna visar vad vi har vetat om ett tag nu. Att detta grymma mord varit välplanerat

”Detaljerna visar vad vi har vetat om ett tag nu. Att detta grymma mord varit välplanerat”.

Omständigheterna kring fallet gör att mordet på JonBenét blir en nationell angelägenhet redan från början. I tv-inslagen visas bilder från skönhetstävlingarna där sexåringen sjunger, dansar och glittrar. Full av charm och liv. Mordet väcker sympati för de sörjande föräldrarna och fasa för att andra barn ska råka illa ut.

Annons

Samtidigt som familjen har allmänhetens sympati är de också inledningsvis misstänkta. Det fanns ju inga tecken på att någon utomstående tagit sig in in i huset. Och brevet kidnapparna lämnat efter sig sattes också under lupp. Det var skrivet på anteckningspapper från ett block som fanns i huset. FBI-experter menade också att det var märkligt långt och att summan 118 000 dollar var udda. Misstankarna mot John och Patsy leder dock aldrig till åtal. De frias senare av DNA-spår som säkrats från JonBenéts kropp. DNA visar att spåren är från en man men inte från någon ur familjen Ramsey. Det friar även storebrodern Burke.

Men eftersom fallet lever ett eget liv så är det inte bara polis och åklagare som kan peka finger på en misstänkt.

Patsy och John Ramsey, föräldrarna till mördade JonBenét.
Föräldrarna fick både svära sig fria från anklagelserna och försöka hitta en gärningsman. Patsy hann aldrig uppleva en lösning på fallet eftersom hon gick bort i cancer 2006.

JonBenéts mamma Patsy fick aldrig själv tillfälle att bemöta anklagelserna. Hon dog av cancer 2006. Samma år såg det för ett ögonblick ut som att fallet skulle lösas. Spåren pekade mot en amerikansk lärare, en 41-årig man, som greps. Enligt de första rapporterna gjorde han ”vissa medgivande” som tydde på att han varit på plats i Boulder när JonBenét mördades. Läraren berättade själv att han varit där, drogat och haft sex med flickan. Bekännandet skulle vid närmare påseende visa sig vara uppdiktat. Oklart varför. Dessutom stämde DNA-provet från läraren inte överens med det som lämnats på flickans kropp. Patsy Ramsey hann bara få reda på att en misstänkt mördare gripits. När han friades hade Patsy dött.

Annons

Teorier om brodern Burke och mordet på JonBenét

Under åren har en rad dokumentärer gjorts om JonBenéts mystiska och tragiska död. I en av dem, CBS-produktionen The Case of JonBenet Ramsey (2016), lanseras teorin om att Burke dödat sin lillasyster. Efter mordet ska föräldrarna sedan fingerat mordet för att skydda sin son.

– Att nioåriga Burke skulle göra det här och sedan arrangera platsen så att det såg ut som något annat är bara skrattretande. Tyvärr men så är det. Det är absurt, kommenterade John Ramsey anklagelserna i en tv-intervju.

Burke, numera en vuxen man, kommenterade också teorierna i en intervju med Dr Phil 2016. Det var första gången han pratade om händelserna offentligt sedan systern mördats. Burke Ramsey bemötte och avfärdade anklagelserna både mot föräldrarna och mot honom själv. Enligt JonBenéts bror fanns mördaren troligen i publiken när Jon Benét tävlade.

Annons

– Det är troligen en pedofil som sett henne i en skönhetstävling.

Burkes framträdande i showen fick en märklig respons. Den stora snackisen efteråt var att JonBenéts storebror log rakt igenom programmet. Dr Phil fick gå ut med en appell till sina tittare och förklara att det är så här en nervös människa kan reagera i en ovan och pressad situation.

Burke Ramsey, bror till den mördade JonBenét, i Dr Phil.
Burke Ramseys första offentliga framträdande efter mordet i Dr Phil. Ett framträdande som fick ett annat fokus än det var tänkt.

Burke stämde senare CBS för förtal och parterna förlikades så småningom i en överenskommelse värd hundratusentals dollar, uppger Rolling Stone.

I utredningens början ägnades åtskilligt med tid åt att kartlägga män som tidigare dömts för sexbrott i Boulderområdet. En av dem var Gary Oliva. I januari 2019 publicerade Daily Mail ett brev som Oliva skrivit till en tidigare klasskamrat, Michael Vail. Oliva skickade brevet från fängelse där han avtjänade straff för barnpornografibrott. I brevet skriver Oliva att det är han som ligger bakom flickans död.

Annons

Vem mördade egentligen JonBenét?

”Jag har aldrig älskat någon som jag älskade JonBenét och ändå lät jag henne ramla så att hon slog in skallen och jag såg henne dö. Det var en olyckshändelse. Snälla tro på mig. Hon var olik alla andra barn”, skriver Gary Oliva i brevet.

Porträtt av JonBenét Ramsey som mördades i sitt eget hem.
JonBenéts död har genererat mängder av spekulationer men är ännu olöst.

Klasskamraten tipsade utredare om Oliva redan strax efter mordet. Oliva, som redan då var en registrerad sexförbrytare, bodde i Boulderområdet och ringde klasskamraten.

– Han grät och sa att han hade skadat en liten flicka, berättar Vail för Daily Mail. Det är oklart hur Vails tips hanterats men Oliva har varit misstänkt i utredningen tidigare. Bland annat efter att han gripits med en elpistol på universitetsområdet i Boulder 2000. På sig hade han ett foto av JonBenét och en dikt med titeln ”Ode to JonBenét”.

I samband med det gripandet gjordes även en DNA-jämförelse med spår från mordplatsen. Det blev dock ingen matchning och Oliva åtalades aldrig. Och julmordet på den lilla skönhetsdrottningen är än idag, snart 25 år senare, olöst.

Källa: CNN, Rolling Stone, Daily Mail, The Mirror

Annons