Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Toni Jo Henry mördade för att frita sin man ur fängelse

06 nov, 2020 
Anette Bülow
Toni Jo Henry dömdes för mordet på Joseph Calloway.
Toni Jo och Claude var nygifta när han dömdes till 50 år i fängelse. Då bestämde sig Toni Jo för att frita sin make. Ett ödesdigert beslut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Toni Jo och Claude Henry blev kära vid första ögonkastet. Trots att mötesplatsen knappast var romantisk – en bordell där Toni Jo arbetade – visste båda genast att de mött sitt livs kärlek. Det skulle visa sig att de vara beredda att göra allt för varandra.

Ingen brydde sig om mig förrän jag träffade honom. Den killen är kung i mitt hjärta

Det var två trasiga själar som möttes där på bordellen i Shreveport i Lousiana en kväll 1939. Toni Jo, 23 år, som beskrevs som mycket vacker med nätt figur och kolsvart hår, var prostituerad och beroende av kokain. Den tre år äldre Claude ”Cowboy” Henry var boxare, men var lika ofta inblandad i slagsmål på krogen. Han stack inte under stol med att han hade ett kriminellt förflutet.

Toni Jo föddes som Annie Beatrice McQuiston den 3 januari 1916. Hon var det tredje av fem syskon i en fattig familj. När hon var sex år dog hennes mamma i tuberkulos, pappan gifte sedan om sig och eftersom Toni Jo inte kom överens med sin styvmor rymde hon hemifrån som tonåring.

"Den killen är kung i mitt hjärta"

Hon bytte namn och började arbeta på en fabrik som gjorde makaroner, men det dröjde inte länge förrän hon prostituerade sig och hamnade på bordellen i Shreveport. Där började hon missbruka alkohol, marijuana och kokain.

Annons

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördareBrand logo
Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Tack vare Claude kunde Toni Jo lämna bordellen. De gifte sig den 25 november 1939 och åkte på smekmånad till södra Kalifornien. Där hjälpte Claude sin fru att sluta med drogerna.

– Ingen brydde sig om mig förrän jag träffade honom. Den killen är kung i mitt hjärta. Han har gett mig ett hem och fick mig att bli drogfri, sa Toni Jo senare.

Dömd för mord på polisman

De nygifta fick inte njuta av sin kärlekslycka särskilt länge. I Kalifornien nåddes Claude av ett telegram där han uppmanades infinna sig vid en domstol i Texas. Han var åtalad för att ha dödat en pensionerad polisman vid ett bråk i en bar i San Antonio. Själv hävdade han att han avlossat sin pistol av misstag.

Toni Jo ville att Claude skulle strunta i rättegången och bönade och bad att de skulle rymma från rättvisan tillsammans.

Men Claude bestämde sig för att åka till Texas och Toni Jo följde med. Under rättegången satt hon på åhörarplats och hörde när rätten dömde Claude för mordet och meddelade att straffet blev fängelse i 50 år.

Annons

– Håll ut Cowboy, jag ska få ut dig, ropade Toni Jo inför domstolen medan hennes make fördes bort för att avtjäna sitt långa straff.

Erbjöd lift-mördades

Toni Jo som kände folk i den undre världen kontaktade kåkfararen Harold ”Arkie” Burks för att han skulle hjälpa henne att frita Claude från fängelset i Texas. Planen var att stjäla en bil, råna en bank och med hjälp av pengarna få ut den morddömde maken.

Det hela inleddes den 14 februari 1940 i Orange i Texas med att Toni Jo och Arkie fick lift av försäljaren Joseph Calloway från Houston. Han var på väg till ett affärsmöte i Lousiana i sin nya Ford, men kom aldrig fram.

Först fick han under pistolhot lämna ifrån sig sin plånbok och sina kläder och därefter tvingade de två liftarna honom att lägga sig i bilens bagageutrymme.

Efter de hade kört några mil fick han kliva ur, leddes ut på ett fält och bakom en höstack sköt Toni Jo honom i huvudet. Toni Jo och Arkie fortsatte till Camden i Arkansas där de hade planerat att råna en bank. Det var sent på kvällen och de tog därför in på ett billigt hotell för att genomföra bankrånet följande dag.

Annons

När Toni Jo vaknade på morgonen visade det sig att Arkie fått kalla fötter och stuckit. I efterhand skulle han säga att det var det brutala mordet på Joseph Calloway som fick honom att överge sin medbrottsling.

Kallblodig

Att råna en bank på egen hand ville Toni Jo inte så hon tog bussen till Shreveport där hon sökte upp en väninna. Det var uppenbart att Toni Jo hade något på sitt samvete, men det var först när väninnan hämtat en polis som sanningen uppdagades.

Toni Jo erkände utan omsvep att hon hade mördat Joseph Calloway och överlämnade också pistolen hon skjutit honom med. Polisen körde henne sedan till mordplatsen där offret låg kvar bakom höstacken.

Senare kunde Arkie gripas och båda två åtalades för mordet.

Rättegången väckte stor uppmärksamhet och många fascinerades av att den unga, vackra Toni Jo stod åtalad för ett kallblodigt mord. Vid rättegången tog hon tillbaka sitt erkännande och hävdade att det var Arkie som skjutit försäljaren de fått lift med.

Toni Jo Henry under rättegången om mordet.
Samtiden fascinerades av den kallblodiga mörderskan. Hon återförenades aldrig med sin Claude.

Rätten trodde inte på henne och båda dömdes till döden för mordet. Toni Jo överklagade domen två gånger, men i båda instanser blev resultatet detsamma. Hon var skyldig till mordet och dömdes till döden.

Annons

När hennes möjligheter var uttömda bestämde sig Claude för att frita henne från dödscellen där hon inväntade sin avrättning. Den 23 november 1942 lyckades han och en medfånge rymma från fängelset, men de blev snabbt infångade igen och var inte ens i närheten av att kunna rädda Toni Jo undan rättvisan.

Sista samtalet

Den 27 november fick hon ringa ett sista samtal till Claude.

”Jag är glad för att jag fick känna dig den korta tid det varade. Jag är så ledsen för allt det här jag har gjort. Försök göra något vettigt av ditt liv”, sa hon till honom.

Han ska ha snyftat känslosamt under samtalet medan hon höll en lättsam ton.

Nästa dag, den 28 november, skulle hon avrättas i elektriska stolen på fängelset i Lake Charles. Hon hade valt en enkel svart klänning och svarta pumps. Toni Jo grät när hennes vackra, svarta hår rakades av och hon tilläts knyta en färgglad sjal om sitt kala huvud. Hon ville se så bra ut som möjligt på bilderna som pressfotograferna tog på henne på väg till elektriska stolen.

Annons

Inför avrättningen tillfrågades hon om det var något hon ville säga. ”Tror inte det”, sa Toni Jo innan hon leddes in till den elektriska stolen medan fängelseprästen höll henne i handen.

Toni Jo Henry på väg till elektriska stolen.
Toni Jo överklagade domen men hennes livsresa slutade i elektriska stolen.

Enligt hennes önskemål överlämnades den svartvita hundvalp som hållit henne sällskap i dödscellen till ett syskonbarn.

Toni Jo begravdes med ett krucifix i handen i en anonym grav. Inga släktingar närvarade vid begravningen.

Två år senare frigavs Claude från fängelset på grund av hjärtproblem. Tiden i frihet blev dock inte lång, tre månader senare sköts han ihjäl på öppen gata i Dallas.

Annons