Natalee, 18, försvann spårlöst på paradisön

Natalee Holloway efterlystes på Aruba

LESLIE MAZOCH

18-åriga Natalee försvann spårlöst efter en utekväll på Aruba i Västindien. Fem år senare följde Stephany, 21, med en ny bekantskap in på hans hotellrum efter en pokerturnering i Peru. Hon kom aldrig ut därifrån igen. Kunde de båda kvinnornas öde ha någonting gemensamt?

De hade träffats kvällen före under en pokerturnering i staden. Stephany var, liksom Joran, en hängiven pokerspelare. Efter turneringens slut gick de till hans hotellrum för att fortsätta spela nätpoker. När Stephany klev in i rummet med sin nyfunna vän visste hon inget om hans mörka förflutna. Bilden från övervakningskameran skulle bli den sista av Stephany i livet. Fem år tidigare befann sig Joran på Aruba i Västindien. Det gjorde också Natalee Holloway, en 18-årig tjej från Alabama som var på examensresa för att fira studenten, tillsammans med 124 elever och fem vuxna från Mountain High School.

Natalee Holloway försvann spårlöst från Aruba

Natalee (längst t v) med sina kompisar innan försvinnandet.

Foto: TT

Natalee var en exemplarisk student som tagit examen med fina betyg. Planen var att fortsätta med läkarstudier på universitetet i Alabama till hösten. Men nu skulle hon först fira och ha kul med sina vänner på den karibiska paradisön. Sista kvällen på den fantastiska resan, natten till måndagen den 30 maj 2005, festade Natalee och några skolkompisar på nattklubben Carlos’n Charlie’s. Dagen efter skulle alla samlas på flygplatsen för att resa hem. Men Natalee dök aldrig upp. Natalee hade natten innan setts lämna Carlos’n Charlie’s tillsammans med holländaren Joran van der Sloot, som också var på nattklubben denna kväll. Hon hade också setts i en bil tillsammans med Joran och de två inhemska bröderna Kalpoe.

John Allen Chau ville sprida guds ord- mördades på paradisstrand

Mystiskt försvinnande

Beht Holloway, mamma till Natalee som försvann på Aruba.

Lappar med efterlysning av saknade Natalee Holloway sattes upp överallt på paradisön Aruba. Mamma Beth har ännu inte fått reda på vad som hänt dottern.

Foto: TT

Försvinnandet blev såklart snabbt ett mysterium när man hittade både Natalees pass och bagage kvar på hennes hotellrum.

Vad hade egentligen hänt med Natalee?

Ett stort sökpådrag drog igång. Agenter från FBI, holländska soldater, flygplan och hundratals frivilliga deltog i sökandet. Natalees föräldrar flög till ön så fort de fick beskedet. Men trots ett intensivt sökande gick det timmar och dagar utan resultat. Samtidigt greps van der Sloot och bröderna Kalpoe misstänkta för inblandning i försvinnandet. De medgav att de träffat Natalee men sa att de släppt av henne vid hotellet vid 02-tiden. Där skulle hon ha mött en man som såg ut som en säkerhetsvakt, men det har aldrig kunnat bekräftas. Ytterligare personer misstänktes ha med försvinnandet att göra, men ingen kunde bindas till brott. Inte heller trion i bilen. Tester togs från Kalpoe-brödernas bil, men där hittades inget som bekräftade att en kriminell handling begåtts. Samtidigt hävdade vittnen att de sett de tre männen begrava en ljushårig kvinna på en sopstation. Platsen undersöktes noga av polisen, men inte heller det gav resultat. Fallet Natalee blev enormt uppmärksammat i amerikanska medier. Polis från USA och Nederländerna la stora insatser i sökandet de kommande åren.

Utpressning

Dömde mördaren Joran van der Sloot

En ung Joran van der Sloot med sin pappa.

Foto: TT

Joran van der Sloot å sin sida använde medierna till att bevisa sin oskuld. Han kom även ut med en bok 2007, The case of Natalee Holloway, som skrevs i samarbete med en journalist från Nederländerna. Han var aldrig anklagad för brott, men var huvudmisstänkt i fallet och ville rentvå sitt rykte.

Till ABC News sa han 2008:

– Jag ser boken som min chans att vara öppen och ärlig om allt som har skett.

Joran van der Sloot i nederländsk tv

Natalees försvinnande uppmärksammades stort i både amerikanska och nederländska medier.

Foto: TT

Och han menade att han helt enkelt varit på fel ställe vid fel tidpunkt, att han träffat Natalee men inte hade något med hennes försvinnande att göra. Men historien och den påstådda ärligheten skulle snart ta en total vändning. I mars 2010 började Joran plötsligt att pressa familjen Holloway på pengar, inte mindre än 250000 dollar. I gengäld skulle han berätta var Natalee låg begravd och vad som verkligen hade hänt. I samma veva blev också peruanskan Stephanys öde beseglat. I ett desperat försök att äntligen få ro förde familjen Holloway över en okänd summa pengar till Joran. Polisen granskade de nya uppgifterna om var Natalee skulle ligga begravd – men allt var en lögn. När detta uppdagades hade Joran tagit sig till Peru och Lima för att spela poker – för pengarna han pressat familjen Holloway på. Och den 30 maj 2010 träffade han alltså Stephany under pokerturneringen Texas hold’em i Lima, på dagen fem år efter Natalees försvinnande.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Flydde landet

Stephany hade ett hade stort umgänge och många vänner. Hon drev familjens eventföretag i Peru samtidigt som hon läste företagsekonomi på universitetet. Hon var skötsam, och att hon inte var hemma nattetid var ovanligt.

Stephany bodde med sin pappa, som snabbt anade oråd. Han ringde Stephanys bror och de tog direkt kontakt med alla hennes vänner och till slut även polisen. Familjen Flores är välkänd i Peru, Stephanys pappa är en före detta racerförare och politiskt engagerad. De drog i alla kontakter de kunde: Personal från casinot där pokerturneringen ägde rum hördes och familjen fick titta på bilderna från övervakningskameror. Polisen lyckades identifiera mannen som Joran van der Sloot. De hade fått veta att han var den huvudmisstänkte i Nataleemysteriet, även om han aldrig blivit anklagad. Den sista ledtråden som fångades av kameran på hotellet var när Joran klockan 08.40, tre timmar efter sista bilden på Stephany, lämnade rummet ensam. Han hade sagt till i receptionen att de inte skulle bry sig om hans flickvän som var kvar. Själv flydde han till Chile.

Hittades mördad

Stephany Flores öde och jakten på mördaren engagerade peruanerna

Joran van der Sloot greps och dömdes för mordet på Stephany Flores i Lima.

Foto: TT

Ny dokumentär: Johanna Möller om sitt alibi under mordkvällen

Två dagar senare hittade hotellpersonalen Stephany misshandlad till döds på hotellrummet. Dagen därpå greps Joran i en taxi i Chile och fördes tillbaka till Peru. Till en början förklarade han mordet med att en beväpnad man skulle ha tagit sig in i hotellrummet och slagit ihjäl Stephany, och att han själv lyckats fly. Men snart erkände Joran att han mördat kvinnan. Holländarens berättelse var detaljerad. Den utlösande faktorn var ett anonymt meddelande som dök upp på skärmen när de två spelade poker på Jorans dator. Där ska det ha stått: ”Jag ska döda dig, din lilla mongoloid.” Stephany såg meddelandet och undrade vad det var frågan om. Joran förklarade att det var ett hot och berättade om sin inblandning i fallet Natalee. Enligt honom ska Stephany ha reagerat med ilska och slagit honom i ansiktet. Han svarade med att aggressivt slå tillbaka och till sist strypa henne till döds. Motivet var helt enkelt att han tappat kontrollen, sa han i sitt erkännande. Joran van der Sloot dömdes till 28 års fängelse för mord på Stephany, och avtjänar i dag sitt straff i fängelset Piedras Gordas i Peru. Han dömdes den 12 januari 2012, samma dag som Natalee Holloway dödförklarades – trots att hennes kropp aldrig hittats.

Joran van der Sloot avtjänar sitt fängelsestraff i Lima

Joran van der Sloot avtjänar sitt straff i peruanskt fängelse. Så sent som 2021 ville åklagare plussa på straffet efter misstankar om att holländaren skötte knarkförsäljning innanför murarna.

Foto: TT