Ny studie: Alla katter är psykopater

Katter och människor har levt sida vid sida i tusentals år. Visst älskar vi de fyrbenta sötnosarna, men frågan är – tycker de överhuvudtaget om oss? En ny studie visar att katter en mörk sida – inte helt olik psykopati.

I en studie utförd vid universitetet i Liverpool har man utvecklat testet CAT-Tri+, som består av ett frågeformulär med 46 frågor. Drygt 2 000 katter har medverkat i studien, som baseras på ägares berättelser om katternas beteenden.

Se också: Mest populära namnen på katter och hundar 2022
1:18

Efter reklamen: Se också: Mest populära namnen på katter och hundar 2022

(1:18)

Slå på ljud

I studien har man utgått från tre huvuddrag hos mänskliga psykopater: ondska, dristighet och hämningslöshet. Dessutom har man undersökt hur välvilligt sinnad katten är gentemot människor och andra djur.

Katten Bruno lämnades tillbaka till katthemmet – ville gosa för mycket

Enligt forskarna tyder resultatet på att alla katter har psykopatiska tendenser i varierande grad. De menar dock att katternas psykopati är en naturlig del i kattens utvecklingshistoria.

Niklas och Jenny Strömstedts sorg – kändiskatten Kerstin har gått bort

Anledningen till att man utförde studien var för att främja relationen mellan människor och katter, så att både kattägare och veterinärer kan förstå katten bättre.