Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Ny studie: Alla katter är psykopater

21 feb, 2023 
Katter och människor har levt sida vid sida i tusentals år. Visst älskar vi de fyrbenta sötnosarna, men frågan är – tycker de överhuvudtaget om oss? En ny studie visar att katter en mörk sida – inte helt olik psykopati.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I en studie utförd vid universitetet i Liverpool har man utvecklat testet CAT-Tri+, som består av ett frågeformulär med 46 frågor. Drygt 2 000 katter har medverkat i studien, som baseras på ägares berättelser om katternas beteenden.

Se också: Mest populära namnen på katter och hundar 2022Brand logo
Se också: Mest populära namnen på katter och hundar 2022

I studien har man utgått från tre huvuddrag hos mänskliga psykopater: ondska, dristighet och hämningslöshet. Dessutom har man undersökt hur välvilligt sinnad katten är gentemot människor och andra djur.

Enligt forskarna tyder resultatet på att alla katter har psykopatiska tendenser i varierande grad. De menar dock att katternas psykopati är en naturlig del i kattens utvecklingshistoria.

Annons

Anledningen till att man utförde studien var för att främja relationen mellan människor och katter, så att både kattägare och veterinärer kan förstå katten bättre.

Annons