Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Olympiern Stella mördades–anklagades för att ha varit man

12 nov, 2021 
Henrik Högström
Stella Walsh, omtvistad löpare
Polskfödda Stella Walsh var en av 1900-talets mest framgångsrika idrottskvinnor. När hon sköts till döds vid ett rån vändes hennes livshistoria upp och ner. Var hon i själva verket en han?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Cleveland 4 december 1980. 69-åriga Stella Walsh är på varuhuset Uncle Bills i Clevelands sydöstra delar. Stella har bra med pengar på fickan vilket är sällsynt. Stella Walsh har en exempellös idrottskarriär bakom sig men som kvinna och amatör. Idrotten har aldrig gett henne några större inkomster. Hon har tävlat i Olympiader i allt från sprint till, längdhopp och diskus, satt världsrekord och rankades som en av USAs mest framgångsrika idrottare under 1900-talet.

Se också: 5 kvinnor som skrivit historia

5 kvinnor som skrivit historiaBrand logo
5 kvinnor som skrivit historia

Friidrottens svar på baseballegenden Babe Ruth, enligt en sportkrönikör. Men vid det här laget är karriären över. Hon bor i ett litet krypin tillsammans med sin sängbundna mamma Veronica och jobbar för Clevelands fritidsnämnd. Inkomsten är låg men fast och hon får jobba med det enda hon är intresserad av-idrott. Hon är på Uncle Bills å tjänstens vägnar. Stella ska representera Cleveland vid en basketmatch där Polens damlag ska möta Kent State och behöver köpa röda band att dekorera salen med.

Annons

När Stella Walsh kommer ut på parkeringen efteråt kommer två män emot henne. Den ene drar en pistol och uppmanar henne att lämna över sina pengar. Stella, som tävlat till hon var nära 50 och råkat ut för rånare förr, tänker inte lämna över någonting alls. När hon griper efter rånarens revolver brinner ett skott av. Stella Walsh segnar till marken. Kulan har gått genom magen och slitit av en artär i bäckenet.

Stella Waalsh på prispallen under OS i Los Angeles 1932
Stella Walsh tog guld för Polen på 100 meter i OS 1932 i Los Angeles. Hon sprang ofta i basker.

Hade OS-ringen i fickan

Rånarna springer från platsen utan att ha fått med sig en spänn. När man går igenom hennes tillgångar på sjukhuset har hon 248 dollar och en ring från olympiaden 1932 på fickan. Hon har peruk och stoppning i behån. Stella Walsh dör på sjukhuset.

Annons

”En av de stora kvinnorna i amerikansk sport mördades i går kväll”, kommenterar nyhetsankaret Walter Cronkite ödesmättat i CBS News.

Och Stella kanske inte tjänade mycket pengar på sin idrott men hon satte avtryck. Speciellt stor var hon, så klart, i hemstaden Clevelands polska kvarter. Där hade Stella varit med och tränat flicklag i allt från basket till softball. Och hon tränade dem för att vinna, inget annat. Samtidigt som sörjande vänner och familj planerar för hennes begravning genomförs en obduktion.

En lokal tv-kanal får reda på resultatet och sänder ut nyheten till sina tittare. ”Stella was a fella” Stella Walsh var i själva verket en man. Nyheten kom som ett tips från en poliskälla som tagit del av obduktionen. Och vid obduktionen hade det kommit fram att Stella hade outvecklade könsorgan av båda sorter. Alltså var hon en man, enligt nyhetsvärderingen.

Stella Walsh och hennes lillasyster hemma i Cleveland
Stella Walsh tog alla möjligheter hon kunde för att uppmärksamma idrottstävlingar hemma i Cleveland. Här med sin lillasyster.

Tv-teamen som bevakar Stellas begravning i hennes hemmakyrka är inte populära. Att dra en lokal hjältinnas namn i smutsen är inte populärt. De polska basketdamerna är på plats i landslagsjackorna med "Polska på ryggen". Stella begravs under en sten med hennes polska namn, Stanislawa Walasiewiczowna, de olympiska ringarna och texten Olympic Champion.

Annons

Oavsett backningen från hemstaden, släkt och vänner så satte obduktionsrapporten hela hennes karriär i nytt ljus. Att snabba och starka kvinnor misstänkts för att vara män hade hon stött på under hela aktiva tid. Sportkrönikörer kunde raljera över att en sprinter antagligen hade stark skäggväxt eller antyda andra okvinnliga drag. Röster höjdes för att Stella skulle berövas medaljerna hon tagit. De sa att hon var en fuskare. En man som tävlat som kvinna.

Maken uppringd-skämdes

Samtidigt försökte polisen få in uppgifter som kunde hjälpa dem att hitta rånarna som dödat henne. Utredarna fick understryka att de inte var intresserade av att diskutera Stella Walsh kön. De var intresserade av att lösa mordet på henne. Två månader efter obduktionen kom en rapport om Stellas kromosomuppsättning. Hon hade en ovanlig mix av manliga XY- och kvinnliga XO-kromosomer. En blandning som idag skulle definieras som mosaicism. En följd av ett fel i celldelningen på fosterstadiet.

Annons

På 1920-talet, när Stella började tävla, hade hon kallats för det mer nedsättande hermafrodit. Idag, med mer kunskap, kallas det för intersexualism. Inte det en ena, inte det andra men lite av båda. I rapporten angavs inte om Stella var man eller kvinna. Hon kallades för individ. I ett försök att få slut på raljerande rubriker om hennes könstillhörighet hade rättsläkaren gjort ett tillägg i rapporten.

“Socialt, kulturellt och legalt var Stella Walsh betraktad som kvinna I 69 år. Hon levde och dog som en kvinna.”

5000 dollar i belöning

Trots att Stella nu vilade på kyrkogården revs hennes gamla liv upp i tidningarna. En man hon varit gift med under tre månader på 50-talet blev uppsökt och fick svara på detaljerade frågor om deras sexliv. Han berättade också att han kände sig dum och att hans arbetskamrater retade honom.

Annons

Utredningen om mordet låg så att säga i skugga. Men det fanns en belöning på 5000 dollar utfäst för information i fallet. Polisen hade fått upp intresset för en Nancy Jo Dale. Nancy var vän till Stella och familjen men hade inte varit på begravningen. Och Stellas familj var inte intresserade av att förklara för polisen varför. De var mer angelägna om Stellas integritet.

När utredarna väl fick tag på Nancy Jo, 38, bröt hon ihop. Hon och Stella hade varit ett kärlekspar i sex år. Det var den hemligheten hon och familjen försökte bevara. Det skulle dröja ända till 1983 innan utredarna fick något riktigt solitt att gå på. En Robert Bryant som dömts till fängelse för förfalskning förstod att han hade information som kunde ge honom ett bra förhandlingsläge. Han berättade att han haft födelsedagskalas hemma samma dag som Walsh sköts. Till det kalaset, inte långt från Uncle Bill´s, kom hans kusin Rickie Clark och Donald Cassidy. Han uppfattade att de pratade om ett rån som gått snett.

Annons

”Jag ville inte skjuta henne men hon slet efter pistolen och ett skott brann av”

Hon levde och dog som en kvinna

Rickie Clark, 21 och hans svåger Donald Cassidy greps och anhölls misstänkta för rånmordet på Stella. För Cassidy, som hållit i pistolen, skulle det kunna innebära dödsstraff. Men åklagaren kom att sikta på en överenskommelse utan åtal. På så sätt kunde man undvika att Stella Walsh liv än en gång revs upp till allmän beskådan. Cassidy erkände sig skyldig till mord fick 15 år till livstid bakom galler. Hicks dömdes till mellan 6 och 25 år för dråp.

– De fick en kanonuppgörelse de två, kommenterade en av utredarna, David Hicks I Robert Tannebaums ”The Life and murder of Stella Walsh, Intersex Olympic Champion” (Longreads.com).

Stella Walsh och konkurrenten Helen Stephens
Amerikanskan Helen Stephens slog Stella på 100 meter under OS i Berlin 1936.

Mördarna har avtjänat sina straff sedan länge men Stellas idrottsliga prestationer har varit ifrågasatta sedan skotten på parkeringsplatsen. Hon tävlade i en tid då ledningen kunde beordra att de tävlande gick med på okulärbesiktning för att avgöra om de verkligen var kvinnor eller ej. I princip en nakenparad. En av hennes största konkurrenter, Helen Stephens som tävlade emot och vann över Stella i Berlinolympiaden 1936, uttalade sig på ålderns höst:

”Jag tror inte att hon var en man, det är min uppfattning. Jag tror inte hon hade någon fördel. Kanske hade hon en missbildning från födseln. Jag såg det inte och hur som helst var det inte hennes fel”.

Se också: 5 historiska kvinnor och hur de hade sett ut idag

5 historiska och mäktiga kvinnor – så hade de sett ut idagBrand logo
5 historiska och mäktiga kvinnor – så hade de sett ut idag

Källa: Longreader.com, Radiosporten Dokumentär När Stella Walsh sköts ihjäl och kallades för man.

Annons