Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Pensionerade poliser anställs igen för att lösa grova brott

05 feb, 2021 
Henrik Högström
Monica Olhed Hansson skjuter upp pensionen för att lösa brott.
Monica Olhed Hansson är även aktuell i SVT:s "Tjuv och polis".
Meriterade utredare med massor av år i yrket lockas tillbaka till polisen efter pension. Förre kriminalinspektören Monica Olhed Hansson, 69, ställde undan golfbagen och återvände för att lösa grova brott.
– Erfarenheten vi har kan man inte ta ifrån oss.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Monica Olhed Hansson gick i pension häromåret efter 42 år i yrket. Hon ingick bland annat i spaningsgruppen som löste mordet på Helén Nilsson i Hörby 1989.

Hon fick tipset om att man borde kolla upp en Ulf Olsson på en fest och tryckte på för att han skulle komma med på listan över misstänkta som skulle topsas. Tipset skulle, som de flesta vet, visa sig stämma.

Monica Olhed är numera pensionerad från polisyrket men hjälper till vid grova brott.
Monica Olhed var med och utredde morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad 1989. Bilden är från sommaren 2004 då man hade gripit Ulf Olsson.

Hösten 2020 har serien ”Jakten på en mördare” om den utredningen visats i SVT. Samtidigt har kriminalinspektör Olhed Hansson återgått i tjänst.

Annons

SVT-serien ”Jakten på en mördare”

Och anledningen till att hon tackade ja är för det första att hon fick frågan.

– Jobbet är ju roligt.

Dessutom fanns det andra faktorer som spelar in. Pandemin omöjliggör resande och golfen i Åhus lockar inte under den mörka årstiden. Det underlättade beslutet.

Monica och de fyra andra ”seniora utredarna” i gruppen är timanställda och arbetar ungefär halvtid.

– Sedan kan vi planera och lägga upp jobbet ganska fritt beroende på ärendena.

Se också: Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

Morden på Helén Nilsson och Jannica EkbladBrand logo
Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

Gruppen, som även består av tre permanenta utredare, kan arbeta med ärende från alla polisområden i region syd. Grova brott som de behöver avlastning med. Narkotikabrott, grova misshandlar, våldtäkter och till och med mord kan hamna på deras bord.

Annons

Nyanställda poliser med minst 35 års erfarenhet

Och det är ju saker de är bekanta med från förr även om de haft en paus med golf, påtande i trädgården eller annan avkoppling under sin korta pension.

Barbro Persson Alm är chef för gruppen. Hon räknar med att var och en av de nyanställda utredarna har 35 år i yrket eller mer.

Rekryteringen har utgått från enka kriterier.

–Vi har utgått från personer vi känner till med erfarenhet av grova brott, erkänt skickliga utredare, säger hon.

Gruppens rutin innebär att att sträckan är kort. Åtminstone vad gäller huvuduppgiften. Det är inte så att chefen behöver förklara hur saker och ting går till.

– Det är ju inga personer man instruerar i hur ett förhör ska hållas, hur man sköter kontakt med åklagare eller värderar bevis. Sedan tror jag att man har ett lugn och en trygghet. Man vet att vissa saker tar lång tid och att vissa saker måste genomföras, säger Barbro Persson Alm som menar att det finns fler poänger än så.

Annons

”Rävarna” lär upp de yngre poliserna

Rutinen som ”rävarna” har förmedlas till yngre kolleger som i sin tur kan förmedla vad de vet. Det är, vad managementsvenskan, kallar kunskapsöverföring i sin naturligaste form.

Seniorerna har erfarenhet från en tid då förhören spelade en mycket större roll i en utredning än idag. En tid innan teknisk bevisning, dna och mobiltelefonavlyssning var möjlig på samma sätt som idag.

– Här finns det en stor kompetens och det vore olyckligt att inte ta tillvara på den rutinen.

Lars Bröms är chef för de seniora poliserna på grova brott-avdelningen i Stockholm.
Gruppen av seniore utredare i Stockholm har fått namnet Silvervargarna. Lars Bröms är chef.

Tanken att ta tillvara på pensionerad rutin och kompetens är inte unik för region Syd. I Stockholm finns en motsvarande grupp på uppemot 20 utredare sedan våren 2019. En grupp med gedigen erfarenhet från klassiska fall som mordet på Anna Lindh, Knutbydramat och, så klart, Palmeutredningen.

Annons

Gruppchefen Lars Bröms har beskrivit arbetet som en ”veritabel succé” i form av slutredovisade ärenden. Både de som lett till fällande domar och de som lagts ner.

I flera fall handlade det om ärende som annars riskerat att ”kallna”

– Om vi inte tagit dem hade de legat så länge att de inte blivit utredningsbara. Vi har flera domar i svåra våldtäktsärenden, som hållit i hovrätten. Det känns himla skönt att vinna en sådan rättegång, berättade Bröms för TT sommaren 2020.

I Stockholm har gruppen fått det spektakulära namnet ”Silvervargarna”. I syd nöjer man sig med det mer prosaiska ”seniora utredare”.

Så ni är inga supersnutar?

– Det räcker med erfarna utredare. Man ska ju komma ihåg att det inte är någon enmansshow. Det är många inblandade i arbetet här, inte minst skrivpersonal, säger Barbro Persson Alm.

Annons

Men det finns ett visst kitt som förenar i gruppen. De är från samma generation och har gemensamma refererenser.

Kan skämta om gamla bovar och om radiokaka. Utbytet på fikarasten är också väsentligt för arbetsglädjen.

– De trivs med varandra.

Projektet är på ett år men kan förlängas med fyra efter utvärdering.

Monica Olhed Hansson kan sluta eller förlänga efter eget tycke. Pendlingen till Malmö är ett litet aber men arbetsglädjen verkar intakt.

– Jag tycker fortfarande att det är kul.

Annons