Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sara Serray sa upp sig för att starta godisföretaget Wellibites

24 feb, 2021 
Susanne Stamming
Sara Serray skapade nyttigt godis och startade eget företag
Sara är apotekaren och gottegrisen som blev godistillverkare
Kan godis vara både gott och nyttigt? Det menar Sara som har startat ett eget godisföretag.
– Att våga är viktigt, säger Sara som vill vara en förebild för andra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sara Serray är gottegrisen som vägrade låta rädsla styra framtiden. Hon hade lätt kunnat välja en betydligt enklare väg i livet, men då hade det nog inte blivit lika roligt.

Hennes föräldrar flydde från Kurdistan under 1980-talet och bosatte sig i Sverige. Sara föddes i Göteborg och hade en trygg uppväxt.

Hon läste till kostrådgivare och senare kom hon in på den femåriga utbildningen till apotekare.

– Jag var helt inställd på ett jobb inom min utbildning och började arbeta på ett apotek när jag var klar, berättar Sara.

Samtidigt funderade hon allt mer på friskvård och framförallt inom kost.

– Det kändes så tydligt att man kan förbättra sin hälsa genom vad man stoppar i sig.

Sara märkte att det var speciellt svårt att hitta något sött och läckert som godis utan att det också var onyttigt.

– Jag hittade inget jag kunde äta med gott samvete hur mycket jag än letade. Jag tittade på ingredienserna och där fanns alltid något som kändes ohälsosamt.

Annons

Lite galen

Detta ledde till många nya tankar och när sedan hennes lilla systerdotter Leona, som då var tre år gammal också började intressera sig för det färgglada godiset i butikernas hyllor då bestämde hon sig. Det måste gå att ta fram nyttigt godis.

– Jag ville inte att hon skulle få smak för något som skulle vara dåligt för hennes hälsa.

Sara Serray skapade nyttigt godis och startade eget företag
"Jag insåg att det var kost och hälsa som var mitt egentliga intresse och jag ville utveckla tanken att man kan vara livsnjutare och ändå vara hälsosam. Man ska inte behöva avstå godis."

Efter sju år på universitetet bestämde Sara sig för att starta ett företag och börja tillverka nyttigt godis, som inte innehöll allt det där dåliga som socker, konstgjorda smakämnen och onödiga ingredienser. Leona skulle få äta godis som var gott, men utan att det påverkade hennes kropp för mycket.

Annons

– Det var verkligen inte lätt att börja tänka om. Det fanns inga entreprenörer i min omgivning och alla tyckte nog att jag var lite galen, säger Sara.

Det som gjorde att hon ändå kände sig ganska trygg var hennes kunskaper inom kemi och hennes erfarenhet av labbarbete. Hon trodde också på sin idé till hundra procent.

– Det var ingen tvekan. Inget kunde hindra mig när jag väl bestämt mig.

Men för att kunna ha råd att starta sitt företag skulle hon bli tvungen att sälja sin lägenhet och all provtillverkning fick ske i hennes mammas kök. För att få tiden att räcka skulle hon dessutom bli tvungen att säga upp sig från sitt fasta jobb.

– Då trodde verkligen alla att jag var knäpp.

Hitta rätt recept

Men beslutet var genomtänkt. Hon hade funderat på vad hon egentligen ville med sitt liv.

– Vad ger mig energi, frågade jag mig själv. Och jag insåg att det var kost och hälsa som var mitt egentliga intresse och jag ville utveckla tanken att man kan vara livsnjutare och ändå vara hälsosam. Man ska inte behöva avstå godis.

Annons

Där uppstod idén om att själv stå för tillverkningen. Nyttigt gott godis var målet. Nu krävdes bara enormt mycket arbete med att hitta rätt recept. Hon hade redan en hård domare i systerdottern som gärna provsmakade.

– Jag hade en enklare labbutrustning till min hjälp. Sedan fylldes hela köket snabbt med olika ingredienser och bunkar med olika varianter av färdiga blandningar. Det var nästan omöjligt att ta sig fram där inne, ler Sara.

– Det behövde tid att torka också och då fick det stå där.

Se också: Glassarna som försvinner och årets nyheter

Här är glassarna som försvinner ur sortimentet - och här är nyheternaBrand logo
Här är glassarna som försvinner ur sortimentet - och här är nyheterna

Samtidigt som hon kämpade med att hitta den perfekta produkten så gjorde hon en personlig resa där hon hade haft en separation. Detta ledde också till att hon verkligen började gräva i vad hon ville med livet och hitta vad hon var bra på.

Annons

– I efterhand kan jag säga att det var det bästa som hänt mig. Men det tänkte man kanske inte då. Men jag har insett att när en dörr stängs öppnas en annan.

Mentor visade vägen

Så trots noll erfarenhet av att driva företag så började Sara även det arbetet.

– Jag har googlat mig till kunskap om just företagande eftersom jag aldrig känt någon som drivit just ett tillverkningsföretag. Ingen jag vet har gjort det och det är stor skillnad mot att ha en butik till exempel.

Sara erkänner att det var jobbigt att gå vidare från ett stadigt liv med lägenhet och fast anställning till att ge sig på att starta eget med en helt ny produkt som hon uppfunnit själv.

– Jag har fått ha ett helt annat fokus.

Det som hjälpte henne vidare var alla positiva och hjälpande människor hon mött under vägen. Genom mycket sökande lyckades hon få kontakt med Göteborgs uppfinnarförening och genom dem fick hon en mentor med lång erfarenhet av just godis- och livsmedelsbranschen.

Sara Serray skapade nyttigt godis och startade eget företag
"Jag har aldrig jobbat så hårt. När sedan lanseringen skedde så var det som en dröm som blivit verklighet", säger Sara.

– Han hade jobbat med godis i hela sitt liv. Det var en äldre man som kunde hjälpa mig med grundläggande kunskap som jag inte hade sedan tidigare. Han visade sig ha mängder av erfarenhet som rörde allt från tillverkning till distribution. Han hade några vägar in i den världen och det gav mig en enorm boost när jag behövde det som mest.

Annons

Just förarbetet till en färdig produkt tog ett och ett halvt år innan allt var färdigt.

Sara byggde därefter upp en kontakt med en fabrik i Skövde. Hon hade gjort alla marknadsundersökningar för att ta reda på vad kunderna ville ha och hon hade gjort det på egen hand.

Sålde lägenheten

Men för att ta nästa steg och komma ut på marknaden på riktigt behövde hon mer hjälp. Efter en del research fick hon kontakt med inkubatorn Yuncture, där hennes godisföretag Wellibites kunde få allt hon behövde. Men för att ha råd med uppstarten av företaget så sålde hon till slut lägenheten.

Försäljningen av lägenheten 2018 gav henne pengar till startkostnaderna. Samtidigt innebar det att hon fick flytta runt mellan olika boenden fem gånger under det första året.

– Jag har aldrig jobbat så hårt. När sedan lanseringen skedde så var det som en dröm som blivit verklighet.

Annons

Maj 2018 var början på en supervarm sommar men också Saras första tid som ägare av ett godisföretag.

– Jag var konstant inomhus och jobbade, men det kändes ändå bra. Det var roligt.

Det hon märkte var att det var svårt att få stöd oavsett om det var ekonomiskt eller på något annat sätt när det handlade om en produkt som hennes.

– Det ska vara digitalt och gärna appar om någon ska tro på det. Det är lite märkligt.

Sara lyckades skaffa en kontakt på Coop och reste sedan runt i sin mammas bil för att lansera sina produkter.

– Fabriken i Skövde tillverkade mitt godis. De hade först gjort en provomgång när jag var med och sedan när alla detaljer satt så körde vi i gång. Det var helt fantastiskt att stå där i fabriken när det hände. Jag kunde knappt tro det var sant. Jag hade varit så nervös inför att träffa dem. Hade ingen aning om vad de skulle tycka om mig eller min idé. Men de gillade allt och tyckte det var bra.

Annons

– Påsarna designade jag själv, förklarar hon och visar.

– Detta är de nya färgerna. Jag gillar pastellerna bättre.

Hårt arbete och tur

Lagret var till en början hennes mentors garage som snabbt fylldes med pallar av lådor.

– Jag fick hjälp av min svåger att lasta på och av. Sedan jobbade jag fram till midnatt för att packa om till butikerna.

Sara ordnade så att det skulle se snyggt ut i hyllorna och efter ett tag började det ge utdelning. Hennes märke började kännas igen och fler butiker hörde av sig och var intresserade.

Samtidigt hade hon det ovärderliga stödet från sin mentor och teamet på inkubatorn som bollplank.

Sara Serray skapade nyttigt godis och startade eget företag
"Jag uppnådde mitt mål. Man kan vara nyttig och sätta i sig en påse godis", skrattar Sara.

Snart hade hon sitt godis på alla de stora kedjorna – Ica, Axfood, Coop och så vidare. Sara fick något som kallas central listning och som är mycket eftertraktat efter som det innebär att hennes varor ska finnas på huvudlagren.

Annons

– Det är en jättefördel för då blir det inte bara lokalt på enskilda butiker.

Att nå så långt har berott på både hårt arbete och en del tur. Sara insåg snabbt att dagligvaruhandeln är en stor och tuff värld där många försöker slå sig in. Det finns traditioner och relationer och det betyder allt. Dessutom är regelverket komplicerat och man måste ha koll på vad livsmedelsverket säger.

– Jag kunde inget från början, men genom att skaffa mig nätverk har jag fått mycket hjälp. Sedan har jag letat mig fram.

Saltlakrits populärt

Sara inser att hon gett upp mycket och hade det inte lyckats så hade hon förlorat nästan allt.

– Det var svårt med att få ekonomin att gå ihop. Jag fick vända på varje krona. Dessutom hade jag aldrig någon fritid. Men det har verkligen varit värt det.

Det här är Sara

Namn: Sara Serray

Ålder: 31 år.

Bor: I Göteborg.

Gör: Driver företaget Wellibites.

Annons

I dag säljs hennes Wellibites i 4 000 butiker i Sverige och i Norge.

Smaker har lagts till allt eftersom och nya kommer hela tiden.

– Hallon, fläder och svarta vinbär är några av smakerna. Men mest populär är nog saltlakrits.

Sara känner sig ibland som förflyttad till historien om Kalle i Chokladfabriken. Hon lever sin dröm.

– Att jag vågade säga upp mig, satsa allt och sälja lägenheten för att verkligen gå all in. Det var nog det största. Jag hoppas jag kan vara en förebild där, både bland andra som funderar, men också för min systerdotter Leona. Att våga är viktigt.

Hennes föräldrar vågade flytta till Sverige – ett helt främmande land. Hon tog nästa steg och gjorde något ingen annan gjort i hennes släkt.

– Att starta företag är tufft för alla. Jag var verkligen inte säker och hade jag inte fått rätt mentor så hade det nog varit betydligt svårare. Jag besökte också säkert hundra seminarier för att lära mig allt från varumärkesskydd till bokföring. I dag under corona vet jag inte om det gått lika bra. Det kan inte vara lätt att vara i samma sits som jag när inga mötesplatser finns.

Annons

Alla hennes godisar bygger på tre recept som hon lyckades frammana i köket. Alla helt utan socker, palmolja och gluten. De är dessutom veganska och vitaminberikade, bara med naturliga färger och smaker. Helt i linje med de senaste trenderna med andra ord.

– Jag uppnådde mitt mål. Man kan vara nyttig och sätta i sig en påse godis, skrattar hon.

5 tips om du vill starta företag

1. Nätverka! Sök upp events kring entreprenörsskap. Ställ frågor, de flesta människorna är hjälpsamma och generösa med tips och råd!

2. Skapa dig ett sammanhang: andra entreprenörsvänner eller en mentor.

3. Läs på inom ditt ämne.

4. Gör ditt inre arbete. Gå till botten med varför du vill satsa på din idé, vad är dina egentliga drivkrafter?

5. Lyssna inte på människor som inte tror på dig och din idé – de har antingen inte förstått eller så är de inte själva modiga nog att våga satsa på sina drömmar.

Annons