Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

SVT:s Aida Pourshahidi om yrkesvalet: Målet är att få en person att tänka

20 mar, 2023 
Anna Hedlund
SVT-programledaren Aida Pourshahidi.
Aida Pourshahidi har vi sett fram till i höstas i Lilla Aktuellt.
Vi har sett Aida Pourshahidi i Lilla Aktuellt men nu för tiden pratar hon politik i SVT:s Politikbyrån.
– Det handlar väl om att förklara grejer, säger hon om sitt yrkesval som journalist.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

SVT-profilen Aida Pourshahidi, 35, har blivit en frekvent figur i tv-rutan de senaste åren. Dels som reporter och programledare för SVT:s hyllade nyhetsprogram för barn, Lilla Aktuellt, dels i Politikbyrån där hon från och med januari tog över den ordinarie programledarrollen efter Fouad Youcefi, 33. Hon ser fram emot att bygga vidare på programmet och sätta sin egen prägel.

– Det är så mycket ovanligt som har hänt i svensk politik på sistone, från olika samarbeten till definitioner av ideologier. Själva nyheterna får vi i Aktuellt, men i Politikbyrån kan vi gå in och pinpointa vissa saker. Det handlar mycket om historien bakom, att bygga ut åt sidorna och få in andra vinklar, på ett sätt du kanske inte får någon annanstans, säger Aida.

Se också: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
Se också: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

Hon känns självklar i den rollen med sin lättsamma men insatta framtoning. Men att det skulle bli just tv eller ens journalistik som Aida skulle ägna sig åt var aldrig givet. Ett tag var hon övertygad om att hon skulle bli arkitekt. Sedan började hon studera konstvetenskap och arbeta som museipedagog. Men när en bekant sökte in till Journalisthögskolan i Göteborg blev hon också intresserad och sökte in hon med.

Annons

– Jag har alltid skrivit jättemycket. Det handlar väl om att förklara grejer. Inte förklara i betydelsen att jag berättar för dig hur det ligger till, utan mer att man fyller på ett pågående samtal. Allt som diskuteras, läggs ut och kommenteras i ett ämne blir ju en del av samtalet och det är gött att vara en del av det, säger hon.

SVT:s programledare Aida Pourshahidi och Fouad Youcefi.
Nyligen tog hon över programledarrollen för Politikbyrån efter kollegan Fouad Youcefi.

Pourshahidi uppskattar mötena

Genom Lilla Aktuellt har hon också blivit ett välbekant ansikte hos barnen. Men att göra nyhets-tv för barn ställer andra krav på nyhetsvärdering och språkbruk än nyheter för vuxna.

– Det är ett jättestort jobb med en superstor gemensam insats. Man måste tillsammans formulera sig och komma fram till vad som är relevant att ta med och inte. När man ska förklara något för tioåringar måste man förstå det extremt bra själv först, man kan inte anta att de har en förförståelse för saker, säger hon.

Annons

Knådandet och dissekerandet av begrepp och sådant som är självklarheter för vuxna, gör oftast slutresultatet bättre, menar hon. Och för med sig sina belöningar.

– Jag träffade en tjej på bussen som kom fram och frågade om det var M som hade vunnit valet och om det var Ulf Kristersson han hette, han som blivit statsminister. Att få kommunicera med en nioåring på bussen om regeringsbildningen – vilken grej!

2018 blev Aida Pourshahidi nominerad till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst, tillsammans med Lilla Aktuellt-kollegorna Kristoffer Fransson och Malin Andersson.
2018 blev hon nominerad till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst, tillsammans med Lilla Aktuellt-kollegorna Kristoffer Fransson och Malin Andersson.

– Sedan vill de prata om något Youtubeklipp på en rolig vulkan eller något, det är ju för att livet är så för dem. Även de små grejerna är viktiga. Men om man får kommunicera med ett barn som känner sig hörd, då spelar det ingen roll vilket ämne det är, säger hon.

Annons

Nuet är bäst

Samtalen och vikten av dem återkommer när Aida kommer in på sitt jobb. Att få till ett riktigt gott snack, det där speciella ögonblicket när allt stämmer, vare sig det är i själva livet eller i live-tv.

– Om man kan få en annan människa att tänka så är det ju väldigt trevligt. Det är väl det som gör oss till människor och det finns med i allt jag har gjort, det där som får dig att tänka på ett nytt sätt.

Aida Pourshahidi, programledare för SVT:s Politikbyrån.

Nyligen fyllde hon 35, men konstaterar snabbt att hon inte brukar ägna sin ålder, eller var hon just nu befinner sig i livet, så mycket energi. Nuet är bäst.

– Sedan brukar jag inte planera så långt fram. Jag har exempelvis aldrig varit den som tänkt att detta och detta ska jag göra om tio år. Vilket är en intressant paradox eftersom jag verkligen gillar att planera saker – men sedan ändra alltihop, säger hon och skrattar gott.

Annons

Hon fortsätter:

– När jag verkligen vill något får jag tunnelseende och börjar bygga upp stora luftslott kring det. Nästa dag kanske jag får för mig att jag vill göra något annat i stället. Kanske ska jag inte alls bo i Berlin? Trots att jag suttit hela kvällen innan och kollat skolor till barnen.

Det här är Aida

  • Namn: Aida Pourshahidi.
  • Ålder: 35 år.
  • Yrke: Journalist.
  • Bakgrund: Journalistprogrammet på JMG i Göteborg. Gjorde sin långa praktik på SVT och jobbade sedan med tv-produktion i olika former. Programledare för SVT:s Lilla Aktuellt fram tills i höstas då hon började vikariera som programledare för Politikbyrån i SVT. Har tidigare jobbat som museipedagog.
  • Familj: Sambo och två barn.
  • Bor: Göteborg.
  • Hobby: ”Nej, men jag håller på en del med musik. Jag spelar gitarr och köpte nyligen ett piano.”
  • Senast lästa bok: Tone Schunnessons Dagarna, dagarna, dagarna.
  • Senast sedda tv-serie:Fleabag. Den fastnade jag verkligen i.”
  • Framtidsplaner: ”Just nu är jag superinne på kortfilm och film i allmänhet. Det är ju något man tittat på i sin skog av luftslott. Men då blir det inte framför kameran utan bakom.”
Se 4 programledare som blivit kära i varandraBrand logo
Se 4 programledare som blivit kära i varandra
Annons