Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Nikki Amini om karriären och mammarollen: ”Hela ens liv ställs om när man blir förälder”

03 mar, 2023 
Joakim Löwing
Nikki Amini är aktuell i Bäst i test 2023.
Just nu är Nikki Amini aktuell som en av panel­deltagarna i SVT:s Bäst i test.
Nikki Amini har jobbat med världsartister som Rihanna, Justin Bieber, Taylor Swift och Avicii. Men i dag är den starkast lysande stjärnan dottern Nilofar.
– Hennes namn betyder näckros på persiska, berättar den nya panelmedlemmen i SVT:s Bäst i test.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nikki Amini, 38, gjorde sig känd som en av jurymedlemmarna i Idol på TV4 – under fem säsonger mellan 2016 och 2020.

Ofta beskrevs hon som den tuffa och orädda som vågar säga vad hon tycker och tänker.

– Även om man har kort tid på sig och måste vara snabb och rapp, säger det säkert en del om mig. Jag är väldigt rak och ärlig som person privat också. Men det säger kanske ännu mer om den svenska mentaliteten. Varför anses det så unikt att stå för sina åsikter, undrar Nikki med ett leende.

5 saker om Kishti Tomita du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Kishti Tomita du kanske inte visste

Även om hon under åren på Universal Music Group i London arbetade med världsartister som Taylor Swift, Justin Bieber, Avicii och Rihanna var det först med Idol Nikki blev ett välkänt ansikte i Sverige.

Annons

– Jag jobbade mest i bakgrunden på skivbolaget och trivdes hur bra som helst – både i London och med det liv som jag levde då. Det var mycket resor världen över och väldigt roligt att få arbeta med så många olika artister. Vissa av dem håller på precis med den musikstilen som jag gillar mest – till exempel Rihanna och Justin Bieber.

Juryn från vänster Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge under finalen i TV4:s program Idol 2020.
Mellan åren 2016 och 2020 var hon en av jurymedlemmarna i TV4:s Idol.

Att plötsligt bli en offentlig person med allt vad det innebär var en ganska stor omställning för henne.

– Det är klart att jag kände av det, då jag var iakttagen på ett helt annat sätt än innan. Vissa kom fram och ville ta en bild, medan andra mer viskade när de såg mig. Men jag skulle nog säga att de som kommer fram nuförtiden mer verkar uppskatta mig. Kanske var de trötta på mig då jag satt i tv-rutan fredagskväll efter fredagskväll i fem år, skrattar hon.

Annons

Efter finalen av 2020 års upplaga bestämde sig Nikki för att tacka nej till en fortsättning.

– Jag var smickrad över att TV4 ville ha mig kvar i juryn, men kände att jag ville prova på nya spännande möjligheter och projekt. Jag gav ut boken I can make you a star och ville fortsätta att syssla med det som jag älskar mest – att inspirera och coacha de som önskar att leva ut sin fulla potential.

Debutboken handlar inte bara om hur man kan nå framgångar på musikscenen – utan ger handfasta tips oavsett vilken bransch det gäller och eller vilka drömmar man vill uppleva.

Nikki startade hudvårdmärke

Att drömmar och ambitioner kan ändras vartefter är Nikki ett starkt levande bevis för. Som liten ville hon nämligen allra helst bli polis eller astronaut.

I stället hamnade hon alltså i skivbolags- och artistbranschen, sedan som jurymedlem i ett av Sveriges populäraste tv-program och är i dag frilansande entreprenör inom framför allt PR och kommunikation. Dessutom har Nikki ett eget hudvårdsmärke – Aivira.

Annons

– Jag trivs väldigt bra med att vara frilans och att kunna styra mina tider mer själv. När det gäller hudvård har det varit en av mina stora passioner sedan tonåren och jag är både glad och stolt över mitt eget märke. Intresset för hudvård kom efter att jag hade en del akne, stora porer och genant hårväxt – som jag under puberteten desperat försökte få bort med olika metoder.

Nikki Amini och danspartnern Tobias Karlsson i Lets Dance 2018.
Let’s dance blev ingen framgångs­saga, utan Nikki och dansaren Tobias Karlsson hamnade på en tiondeplats. Året var 2018.

När Nikki började närma sig 30 år och bodde i London fick hon hjälp av en hudläkare.

– Hon förklarade bland annat vikten av en skonsam, men effektiv rengöring och sa att jag skulle vara noggrann vad jag torkade ansiktet med. Ett av råden var att undvika handdukarna som hänger fuktiga i badrummet och i stället använda bomullspads eller ”wash cloths”. Efter att ha börjat med det märkte jag en väldigt stor skillnad.

Annons

Hon lanserade Aivira tillsammans med sin man Niklas Twetman. Hudvårdsserien består av serum, ögonkräm, samt dag- och nattkräm.

– Det handlar om bra rengöring, som kan göra jobbet. Det som vi upplevde saknades var krämer och serum som hjälper att återfukta huden i det här klimatet. Efter en hel del research hittade vi Ectoin. Det är en multifunktionell naturlig molekyl som bland annat binder fukten, ökar cellaktiviteten och stärker hudbarriären.

Det här är Nikki

  • Namn: Nikki Amini.
  • Född: 23 oktober 1984 i Teheran, Iran.
  • Familj: Gift med Niklas Twetman, dottern Nilofar, 3.
  • Bor: I ett hus i Enebyberg, Stockholm.
  • Intressen: Tennis, musik, umgås med familj och vänner.
  • Aktuell med: En av de fasta deltagarna i panelen i nya säsongen av nöjes­programmet Bäst i test på SVT. Övriga är Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Linnéa Wikblad och Henrik Nyblom. Programmet leds av Babben Larsson och David Sundin.

Friade i köket

Nikki träffade Niklas i Stockholm då hon arbetade på Universal Music Sverige. De var kollegor i ungefär ett år innan de började dejta.

Annons

– Först upplevde jag inte att det fanns något större intresse från hans sida, men sedan bjöd han mig och mina vänner på en nyårsfest i Skåne 2012. Efter en härlig nyårskyss fortsatte vi att dejta och den 3 juni 2017 gifte vi oss.

Maken friade till henne i köket året innan, då paret bodde i London.

Nikki Amini med maken Niklas Twetman och dottern Nilofar 2021.
Med maken Niklas Twetman och dottern Nilofar 2021.

– Det var en helt vanlig lördag, men när jag satte mig vid köksbordet stod en skål med färska jordgubbar där – och jag anade nog att något var på gång, har hon berättat i en tidigare intervju.

Den 23 juli 2019 föddes sedan deras första barn – dottern Nilofar.

Annons

”Vi är precis hemkomna från BB. Det är en mäktig känsla att kliva in genom dörren för första gången med vår dotter Nilo. Hon gör mig så lycklig och så doftar hon så himla gott!”, skrev Nikki på Instagram.

Hon har ända från första dagen älskat sin nya roll som mamma.

– Man försöker att förbereda sig så mycket som möjligt inför att bli förälder, men det går ändå inte att förstå omfattningen riktigt – hur hela ens liv ställs om. Det är i alla fall helt fantastiskt och det liv jag levde förut känns väldigt främmande för mig i dag.

Att tillbringa tid med familjen är vad som prioriteras högst numera.

– Hur jag är som mamma? Jag skulle säga närvarande, kärleksfull och engagerad. Dessutom ganska pragmatisk och effektiv, svarar Nikki.

Men hon har aldrig haft någon dröm om hur många barn hon ville ha eller hur hennes egen familj skulle se ut.

Annons

– Det är sådant som har kommit efter att jag träffade Niklas, då kändes det så naturligt. Sedan är det klart att jag tyckte att det verkade så mysigt och härligt när min storasyster och mina vänner var med sina barn.

Nikki Amini, Anja Pärson och Teddybears-sångaren Patrik Arve vandrar i ett snötäckt berg i tv-programmet Expeditionen.
Med på äventyret var även bland andra alpina stjärnan Anja Pärson och Teddybears-sångaren Patrik Arve.

Dottern fyller fyra år i sommar och det händer att det dyker upp frågor om makarna vill ha fler barn.

– Men det vet jag inte och en förutsättning är ju att jag kan bli gravid igen, det är absolut inget man kan ta för givet. Vi får se helt enkelt.

Namnet Nilofar härstammar förresten från där Nikki har sina rötter, i Iran.

Annons

– Det betyder näckros på persiska och finns en persisk låt som har namnet som titel, berättar hon.

Filmade i Himalaya

Nikki föddes i huvudstaden Teheran och flyttade till Sverige med sina föräldrar och sin storasyster Gazal då hon bara var ett och ett halvt år gammal.

– Vi har äldre släktingar kvar i Iran och jag har varit där och hälsat på, men nu är det säkert 20 år sedan jag var där senast.

Nikki Amini på berget Lobuche Peak i tv-programmet Expeditionen.
”Det var jättekul att sätta sig själv på prov”, säger Nikki om att bestiga berget Lobuche Peak i Expeditionen i TV4.

Nikki växte upp i Akalla och har bott i Sverige nästan hela sitt liv, frånsett åren i London.

– Stockholm är hemma för mig, det är en fantastisk stad. Här har jag min familj och mina vänner. Jag är väldigt hemkär.

Annons

Vid sidan av sina jobbuppdrag har Nikki medverkat i Let’s dance – där hon placerade sig på tionde plats – och realityprogrammet Expeditionen på TV4. Den sistnämnda serien handlar om sex kändisar som tillsammans ska bestiga berget Lobuche Peak, 6 119 meter över havet, i Himalaya.

– Vi spelade in förra våren och det var en otroligt häftig upplevelse. Miljöerna var väldigt fina, samtidigt som det var tufft och ansträngande. Jättekul att sätta sig själv på prov.

Nikki Amini i Bäst i test studio.
”I Bäst i test får tittarna lära känna mig på ett annat sätt", säger Nikki.

Och det gjorde även Nikki då hon spelade in det humoristiska tävlingsprogrammet Bäst i test på SVT – där hon är en av de fyra fasta deltagarna i panelen denna säsong.

Annons

– Jag har sett en del avsnitt av de tidigare säsongerna och har fått många goda skratt. Det är roligt att få visa upp en annan sida av mig själv för tittarna. I Idol var ju min roll begränsad, men här får de lära känna mig på ett annat sätt.

Att lösa uppdragen som ges i programmet var inte det allra lättaste…

– Nej, det verkar enklare framför tv:n. Formuleringarna är mycket kluriga och samtidigt har man en stor tidspress. Dessutom ska man göra ungefär tio till tolv olika test per dag i totalt ungefär en veckas tid. Men det var jättekul att spela in och jag har nog aldrig skrattat så mycket innan, ler Nikki.

8 snabba frågor

Beskriv en person som är din motsats med tre ord!

– Tråkig, lat och snål.

Vad önskar du att du vore bättre på?

– Min dotter älskar att pyssla och måla och jag skulle vilja bli bättre på att måla. Hoppet kanske inte är helt ute för mig där, haha.

Kan du göra en hjärt- och lungräddning på ett korrekt sätt om du hamnade i en situation där det skulle behövas?

– Ja, det tror jag faktiskt, även om jag aldrig gjort det mer än på övning.

Nämn en sak som du skjuter upp hela tiden!

– Ingenting, faktiskt. Jag vet ju att de tråkiga och jobbiga sysslorna måste göras också, så det är lika bra att ta tag i dem direkt.

Vad gör du om personen bredvid dig snarkar högt och ljudligt?

– Först skulle jag nog försöka att somna om, sedan vicka lite lätt på personen och hjälper inte det heller … ja, då väcker jag och säger till.

Hur lång tid tar det vanligtvis innan du plockar upp väskan efter en semestertripp?

– Inte många minuter, det gör jag nämligen nästan alltid omedelbart. Jag vill ha ordning hemma.

Har du någon gång letat upp julklappar eller födelsedagspresenter och kikat vad som fanns i?

– Haha, ja, när jag var liten. Det blir ju så när man är väldigt nyfiken. Men som vuxen får jag se till att hålla mig. Oftast vet jag ungefär vad jag får ändå.

Vilken räkning retar du dig mest på när du betalar den?

– Ingen, för det är min man som sköter betalningen av fakturorna (skratt). Men det är väl inte så kul att betala krediträkningarna.

Annons