Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tommy Nilsson är nybliven pappa och gammelmorfar: ”Man är inte äldre än man känner sig ”

23 feb, 2023 
Joakim Löwing
Sångaren Tommy Nilsson.
I fyra decennier har vi fått njuta av Tommys mörka stämma och mjuka texter.
Sveriges balladkung Tommy Nilsson är aktuell med en intim kyrkoturné runt om i Sverige. Men det viktigaste giget blir den kommande pappaledigheten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under 2022 blev inte bara Tommy Nilsson pappa för sjätte gången – utan dessutom gammelmorfar.

– Det är både knasigt och coolt att min yngsta dotter och mitt barnbarnsbarn är lika gamla, ler den 62-åriga artiststjärnan.

Se också: Tre saker du vill veta om Tommy NilssonBrand logo
Se också: Tre saker du vill veta om Tommy Nilsson

Historien upprepade sig för tre olika generationer – då både Tommy Nilsson, hans äldsta barn Angelica och hennes son Robin blev föräldrar första gången vid 20 års ålder.

– Det är ju minst sagt annorlunda att vi var exakt lika gamla, skrattar Tommy. För egen del var jag alldeles för ung och absolut inte redo. Jag var ju inte ens tillsammans med mamman och bodde dessutom i Frankrike då där min första skiva såldes i över en miljon exemplar. Därför träffade jag inte min äldsta dotter så mycket, något jag senare kämpade med så att vi kunde få en fin kontakt.

Annons

Tommy Nilsson är pappa till sex barn

Efter Angelica blev Tommy far till ytterligare tre barn: Kalle, Linn och Isak. Sedan var han övertygad om att det inte skulle bli några fler. Men 2007 skilde sig Tommy från Malin Berghagen – mamma till de två sistnämnda barnen – och träffade året därpå musikalartisten Linda Olsson. Hon är 19 år yngre och hade inga barn.

– Då och då händer det saker i livet som gör att förutsättningarna ändras. Linda ville verkligen bli mamma, det pratade vi tidigt mycket om. Men först var det ändå viktigt att hon fungerade bra tillsammans med mina barn, något jag är väldigt glad över att det gjort och gör.

Tommy Nilsson och sonen Tim.
Tommy Nilsson och sonen Tim på galapremiären av Tootsie på Oscarsteatern som Linda, Tommys fästmö och Tims mamma, har en roll i.

När Tommy var 51 år föddes Tim och i början av maj 2022 blev han sexbarnsfar, nyligen 62 år fyllda.

– När Leona ska börja i första klass är jag alltså 69 år. Hoppas att hon inte skäms alltför mycket för mig då, kanske kommer på föräldramötena i rullator, haha. Nej, det är ju absolut så att man inte är äldre än man känner och gör sig.

Annons

Om Tommy var för ung och oerfaren då han blev pappa första gången, är det en viss skillnad nu …

– Orken är ju inte densamma i dag och det var inte samma projekt att ta sig upp och ned från golvet på den tiden. Men jag är betydligt lugnare och tryggare som person nu. Den största skillnaden är nog att jag inte alls är lika ängslig. Jag vet att barnen kommer att trilla och slå sig x antal gånger, utan att behöva drabbas av panik för det (skratt).

Detta är Tommy Nilsson

  • Namn: Tommy Nilsson.
  • Född: 11 mars 1960 i Stockholm.
  • Familj: Sambon Linda, 42, barnen Angelica, 41, Kalle, 30, Linn, 27, Isak, 20, Tim, 11 och Leona (föddes i början av maj 2022). Har även två barnbarn – Robin, 22, och Elle, 4, samt två barnbarns barn.
  • Bor: Hus i Roslagskulla mellan Norrtälje och Åkersberga.
  • Intressen: Musik, sport och umgås med familjen.
  • Aktuell med: Turnén Öppna din dörr i kyrkor runtom i Sverige – 36 spelningar från 28 februari till 30 april.

Tommy och Linda är i samma bransch

Från i somras och hela hösten var han föräldraledig – för första gången på heltid.

– Jag har varit hemma med de andra barnen också, men den här gången tackade jag nej till samtliga gig och jobb. Det är väldigt mysigt och fantastiskt att bli pappa igen på äldre dagar. Leona är sådant härligt solsken och det är omöjligt att inte inspireras.

Annons

Sambon Linda har uppträtt med musikalen Tootsie på Oscarsteatern (med bland annat Robert Gustafsson) och den kommer att fortsätta till minst mars.

– Hon är borta mycket på kvällar och helger, men samtidigt ledig måndag, tisdag och onsdag varje vecka. Då brukar jag passa på att skriva lite ny musik, jag planerar att släppa ett nytt album under 2023, för första gången på många år.

Tommy Nilsson och fästmön Linda Olsson.
Tommy träffade sin fästmö Linda på jobbet.

När Tommy drar i väg på sin turné kommer deras spelningar att krocka två till tre helger. Men det är inget problem, utan enkelt att lösa.

– Då kommer Lindas mamma hit och är barnvakt. Det fungerar jättebra, det är skönt att ha någon nära som kan rycka in när det behövs. Annars försöker vi att styra våra uppdrag och att växeldra. Att vi är i samma bransch tycker jag bara är fördelar, då vi har en bra förståelse för varandra.

Annons

Fästmön Linda är otrolig

2022 blev inte bara Tommy pappa för sjätte gången – utan även gammelmorfar. Detta efter att barnbarnet Robin fick sitt andra barn.

– Antar att det är något som inte inträffar så ofta, man kan säga att det är både knasigt och coolt, skrattar han.

Tommy och Linda blev ett par 2008 då Tommy spelade huvudrollen i musikalen Sound of Music på teatern Göta Lejon i Stockholm. Den spelades samtidigt som Melodifestivalen på lördagskvällarna så tv-programmet bandades och de bjöd även in de andra stockholmsteatrarna att titta på det tillsammans efter kvällens föreställningar.

– En av dem som dök upp framför vår storbildsskärm var Linda, som då spelade med i föreställningen Rivierans guldgossar på Oscarsteatern. Vi hade setts tidigare, men det var först den kvällen som vi på allvar började prata och lärde känna varandra lite bättre. Hon har lyft mig på ett otroligt sätt och har en energi som gör att man känner sig glad och uppskattad.

Annons

När de träffades hade Tommy en gård i Färila och Linda en lägenhet i Gamla Enskede. Nu bor de i ett hus i Roslagskulla mellan Åkersberga och Norr­tälje.

– Jag vill ha nära att kunna gå i skogen och Linda vill bo nära stan. Det tar ungefär 45 minuter till Stockholm city. En vanlig villa och en härlig tomt med gräsmatta och fina träd. Vi trivs jättebra.

Gruppen Messages From Planet OM med familjen

Paret förlovade sig för flera år sedan, efter att herrn i huset friat. Men hittills har det inte blivit något bröllop.

– Det blir nog aldrig av, säger han med ett skratt. Både en massa jobb och en lång pandemi har kommit emellan, men vi får se vad som händer framöver. Vi är ju i alla fall förlovade.

Tommy Nilsson står i en kyrka med massa tända ljus i bakgrunden.
– Den vackra klangen och den unika miljön i kyrkor skapar en stämning som man inte får uppleva i andra lokaler.

De har inte ingått i samma ensemble någon gång, men Linda har varit med på en del av Tommys konserter och tillsammans med sonen Tim har de även ett gemensamt projekt.

Annons

Under gruppnamnet Messages From Planet OM släppte de i våras A better day will come och gjorde även en video till låten.

– Det handlar om en familj som ska flytta till en annan planet, eftersom det inte gick att bo kvar på jorden. Det är jättekul att spela in den ihop. Att Linda sjunger väldigt bra vet jag ju sedan länge och även Tim är jätteduktig. Det är nog ganska stor chans att han kommer att syssla med något inom musik eller teater när han blir äldre.

Dottern Leona är ju fortfarande så liten, men där finns också röstresurser enligt pappa.

– Haha, ja, hon har en väldigt stark stämma. Men är nästan alltid glad, precis som sin mamma.

Tommy Nilsson med pudelfrilla 1989.
I dag är Tommy känd för sina ballader, men innan han slog igenom med Allt som jag känner 1989, var han hårdrockare. Med pudelfrilla.

Öppna din dörr – en klassiker

Tommy kan se tillbaka på en artistkarriär över fyra decennier där han först var sångare i hårdrocksbanden Horizont och Easy Action. 1987 slog han sedan igenom som soloartist med Allt som jag känner i duett med Tone Norum.

Annons

1989 blev det vinst i Melodifestivalen med En dag och 1994 utsågs Öppna din dörr till Årets låt på Svensktoppen.

Dessa är mer eller mindre givna att ha med på spelningar.

– Publiken skulle nog bli väldigt besvikna om jag exempelvis inte sjöng Öppna din dörr. Men även En dag, Allt som jag känner, Dina färger var blå och Amelia förväntar sig nog de flesta att jag har med på en konsert. En del låtar har ju liksom blivit deras hits och det är klart att de ska få höra dem.

Tommy har turnerat runtom i landets allra vackraste kyrkor ett par gånger tidigare och nu är det alltså dags igen med 36 spelningar mellan 28 februari och 30 april.

– Att sjunga i kyrkor är alltid en upplevelse. Den vackra klangen och den unika miljön skapar en stämning som man inte får uppleva i andra lokaler. Det är också något speciellt att komma ut i småorter, som man kanske inte ens har hört talas om innan.

Tommy Nilsson sitter vid ett piano i en kyrka.
På kyrkturnéen kommer Tommy att spela sina klassiska låtar, ackompanjerat av några musiker och en lokal kör.

Själva åkandet mellan de olika platserna sker också i en mindre skala än när han turnerar annars.

– Jag har bara med mig två musiker, så vi får plats med allt i en vanlig bil. Sedan sammanstrålar vi med lokala körer i respektive kyrka. En viss skillnad mot när jag varit på turné med Diggiloo, där det är runt hundra personer som jobbar med arrangemanget.

2016 medverkade Tommy i Så mycket bättre på TV4 och tycker att karriären fick ett uppsving efteråt.

– Ja, det blev helt klart ett lyft då många av mina låtar spelades i nya tolkningar och blev till nya hits. Det var väldigt roligt att vara med och även få spela in mina egna tolkningar av andra artisters låtar, ler Tommy Nilsson.

Annons

7 snabba frågor till Tommy

Tommy Nilsson, Magnus Carlsson, Little Jinder, Lisa Ekdahl, Jill Johnson och Danny Saucedo i Så mycket bättre 2016.
Så mycket bättre blev ett uppsving för Tommys karriär. 2016 medverkade han tillsammans med Magnus Carlsson, Little Jinder, Lisa Ekdahl, Jill Johnson och Danny Saucedo.

Beskriv en person som är din motsats med tre ord!

– Snål, egoistisk och full av hat.

Vilken känd person skulle vara störst att träffa?

– Brian Cox, en brittisk partikelfysiker som är presentatör för vetenskapliga program.

Hur många telefonnummer kan du utantill?

– Bara ett enda faktiskt och det är mitt eget. Jag har nämligen svårt för allt som rör siffror, så det är tur att alla nummer ligger i mobilen (skratt).

Hur lång tid tar det vanligtvis innan du plockar upp din resväska efter en semestertripp?

– Det kan ärligt talat ta månader till och med, haha. Ibland är jag ju ute och far runt en massa, som vid turnéer. Då är det ingen mening att plocka upp allt och ställa tillbaka väskan.

Vilket var ditt bästa/sämsta ämnen i skolan?

– De bästa var historia och samhällskunskap, medan de sämsta var matematik och svenska.

Har du någonsin tagit en springnota?

– Haha, nej, men i mina yngre dagar hände det att jag inte kunde betala hela notan och fick komma tillbaka en annan dag.

Är du vidskeplig på något sätt?

– Det händer att jag spottar tre gånger när en svart katt har passerat gatan framför mig, men det är mest på skoj (skratt). Jag var nog mer skrockfull tidigare, då jag alltid hade samma förberedelser inför en spelning. Allt skulle se likadant ut jämt, men nu är det mindre av sådant.

Annons