Forskare varnar för vanliga matkryddan – farligare än man anat: Kan leda till ökad sjuklighet

  • author Beatrice Söderlund
    Beatrice Söderlund
Salt är inte bara en smakförstärkare – det kan också vara en dold hälsorisk. Nu larmar Hjärt-Lungfonden om att saltet är farligare för kroppen än forskare anat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Ekohemmet #9 - Goda chips av potatisskalBrand logo

Ekohemmet #9 - Goda chips av potatisskal

Ny forskning visar att salt inte bara driver upp blodtrycket – det kan även påverka ämnesomsättningen och öka risken för inflammation och åderförkalkning. Det innebär att fett under lång tid har samlats på insidan av blodkärlen. Då blir det svårare för blodet att passera, skriver 1177.

En omfattande studie inom SCAPIS‑studien (Swedish CArdioPulmonary bioImage Study reds. anm) visar att ett högt intag av salt gör att kroppen inte använder sina egna fettlager som energikälla vid fysisk ansträngning. Hjärt-Lungfonden uppmanar nu politiker att införa strängare regler för att minska salthalten i processad mat, eftersom svenskar i genomsnitt får i sig nästan dubbelt så mycket salt som den rekommenderade mängden på sex gram per dag.

Larmet: Saltet farligare för kroppen än forskarna anat

Enligt Hjärt-Lungfondens generalsekretare Kristina Sparreljung spelar salt en större roll för hälsan än många tror, berättar hon för TV4-nyheterna.

– Om man äter mindre mängd salt så använder kroppen sina egna fettlager som energikälla vid ansträngning och det är positivt för kroppen. Om man använder en högre mängd salt så använder kroppen inte sina egna fettinlagringar på det sätter utan det verkar leda till en tydligare koppling till den inflammatoriska processen och åderförkalkning i kärlen, säger Kristina Sparreljung, generalsekretare på Hjärt-Lungfonden.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden
Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.Foto: TV4

Det är inte första gången salt tas upp i media som något dåligt, bara för några veckor sedan var Mikael ”Soldoktorn” Sandström i Nyhetsmorgon för att prata om saltets negativa påverkan på blodtrycket.

– Högt intag av salt är dåligt. Det är inte bara för patienter med högt blodtryck, det är inte bara de med anlag. Det gäller alla. Tagga ner på saltet, det ska vi göra, sa han då.

Skippa inte saltet helt: ”Kroppen behöver fortfarande salt”

Det som rekommenderas är att äta sex gram salt om dagen, alltså en tesked, rapporterar TV4-nyheterna. För att hålla sig till det rekommenderar Hjärt-Lungfonden att byta till kaliumsalt och att undvika att salta extra vid matbordet.

Men det är inte lätt att helt påverka saltintaget själv.

– Vi kan ju påverka mängden salt vi äter genom hur vi saltar vår mat och när vi tillagar. Men det som vi inte kan påverka själva är det som vi äter ganska mycket av... Det vill säga livsmedel som är processade eller tillagade på något sätt där livsmedelsindustrin påverkar mängden salt. Där behöver vi hjälp med politiska styrmedel, säger Kristina Sparreljung.

Däremot ska man inte utesluta salt helt.

– Man ska inte ta bort salt för kroppen behöver salt. Det vi pratar om här är snarare risken för att för mycket salt leder till en ökad sjuklighet, säger Kristina Sparreljung.