Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vreden efter skolskjutningen i Texas: "När i guds namn ska vi stå upp mot vapenlobbyn"

25 maj, 2022 
Henrik Högström
Sörjande efter skolskjutning i Texas
Sörjande efter skolskjutningen i Uvalde, Texas.
19 barn och två vuxna sköts till döds vid en skolskjutning i Uvalde, Texas. En tragedi som återigen sätter fokus på de amerikanska vapenlagarna.
– Vi måste göra något, skriver Hollywoodstjärnan Matthew McConaughey som är uppvuxen i samhället.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Skolskjutningen inträffade under tisdagen på en Robb Elementary School i Uvalde, Texas. En man med skyddsväst och två automatgevär gick in på skolan och öppnade eld. 19 barn, mellan 7 och 10 år, och två vuxna sköts ihjäl. Den misstänkte gärningsmannen, 18-årige Salvador Ramos, sköts senare till döds av polis. Enligt uppgift ska han även ha skjutit sin farmor innan han tog bilen till skolan. Hon överlevde men vårdas på sjukhus.

Salvador Ramos misstänks för skolskjutningen i Texas
Den misstänkte skolskytten i Texas postade bilder på magasin till automatvapen på sociala medier.

Skolskjutningen i Texas skedde bara en dryg vecka efter en liknande attack i ett varuhus i Buffalo. Vid det tillfället sköts tio personer ihjäl och tre skadades. Den misstänkte gärningsmannen, också 18 år, hade troligen rasistiska motiv, enligt polisen.

Annons

Känslosamma talet i Senaten: Vad gör vi?

Situationen har väckt en våg av sorg, bedrövelse men också ilska. I ett känslosamt tal läxar Chris Murphy, demokratisk senator från Connecticut upp sina kolleger.

– Vi har fler masskjutningar än dagar på året. Vad gör vi, säger senatorn som slår fast att masskjutningarna är ett amerikanskt problem.

– Det händer ingen annanstans. Ingen annanstans går barn till skolan och är rädda för att bli skjutna. Ingen annanstans måste föräldrar, som jag har fått göra, prata med sina barn om varför de blivit inlåsta på en toalett i fem minuter och uppmanats vara tysta.

– Vad har ni för roll här om inte för att lösa en så existensiell fråga som denna?

Senatorns siffror är korrekta, enligt nonprofit organization Gun Violence Archive. Tisdag 24 maj, när skolskjutningen i Texas inträffade var årets 144:e dag. Och enligt GVA var massakern på skolan i Uvalde årets 212:e masskjutning.

Annons

Gabriella Giffords, före detta senator för Arizona, är själv överlevare från ett attentat vid ett politiskt möte på en varuhusparkering i Tucson 2011. Vid det tillfället sköts 18 personer. Sex dog. Sedan dess har Giffords varit en högljudd röst

Biden: "Ett tomrum i bröstet"

President Joe Biden
Joe Biden fick kommentera ännu en masskjutning på kort tid.

President Joe Biden kommenterade händelserna med sin fru, läraren Jill vid sin sida. Presidenten, som själv förlorat sin dotter Naomi i en bilolycka, försökte sätta ord på hur det känns att förlora ett barn.

– Att förlora ett barn är som att få en bit av själen utsliten. Det lämnar ett tomrum i bröstet, säger Biden i talet där han går till attack mot vapenlobbyn.

Annons

Presidenten menade att det var absurt att en 18-åring bara kunde gå in i en affär och handla automatvapen över disk.

– När i guds namn ska vi stå upp mot vapenlobbyn

– Varför är vi villiga att leva med detta, var i guds namn är vår ryggrad. Dags att förvandla smärtan till agerande.

Matthew McConaughey om tragedin i hemorten

Matthew MacConaughey
Uppvuxen i Uvalde. Matthew McConaughey var en av flera som manade till handling efter dödsskjutningarna i hemorten.

Skådespelaren Matthew McConaughey, uppvuxen i Uvalde, satte ord på sina känslor i ett inlägg på Instagram. Även han menade att något måste ske.

"Än en gång har vi tragiskt nog bevisat att vi inte klarar av att ta ansvar för de rättigheter friheten ger oss".

Annons

Basketcoachen: PATETISKT!

Steve Kerr, coach för basketlaget Golden State Warriors, tog också tillfället i akt att rasa över situationen. På en presskonferens inför matchen mot Dallas Mavericks förklarade han att basket helt enkelt inte spelade någon roll med tanke på vad som hänt i både Buffalo och Texas. Han uppmanade lagstiftarna att sätta medborgarnas liv framför sina egna karriärer och göra något konkret åt vapenlagarna.

– NÄR SKA VI GÖRA NÅGOT, säger Kerr och dunkar näven i bordet.

Han menar att det finns lagförslag om bakgrundskollar vid vapenköp som förhalas av makthungriga senatorer. Lagförslag som skulle kunna göra bättre nytta om de trädde i kraft. Bättre än att hålla tysta minuter och beklaga sorgen.

– Majoriteten av oss vill att de här lagarna ska träda i kraft. De (senatorerna) håller oss gisslan. Det är patetiskt. Jag har fått nog.

Annons