Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Nyfiken på sexleksaker? Här finns svar och tips

29 jun, 2022 
Nina Ljungberg
Kvinna ligger under täcket och håller i en sexleksak.
Hur vet jag vilken sexleksak jag ska välja? Och var kan jag köpa en dildo? Vilket material är bäst för att nå klimax? Här ger experten svar på intima frågor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sex behöver varken vara tjusigt, ungt eller ens relationsbaserat, det ska bara vara lustfyllt, härligt och skönt utifrån de förutsättningar som du själv har. Sexuell hälsa handlar om att må bra och ta ansvar för sin sexualitet (med eller utan partner). Så ner med händerna under täcket och börja klittra!

Genom att i lugn och ro utforska din egen sexualitet med solosex lär du dig också vilken stimulans du behöver för att njuta tillsammans med en partner.

Klittra beskriver vad som behövs för att majoriteten av kvinnor ska nå orgasm – att klitoris blir berörd – för det räcker sällan med penetration för att framkalla extas.

Nina Ljungberg är relationsexpert och sexolog.
Nina Ljungberg är socionom med vidareutbildning i sexologi. Hon är även relationsexpert i Allas.

Leksak för eget bruk eller med din partner

Är du nyfiken på att skaffa en sexleksak; antingen för att leka med själv eller tillsammans med en partner, så är det några saker som kan vara bra att tänka på först.

Annons

En sexleksak kan inte ersätta någon känslomässig kontakt eller ge ­fysisk närhet – men den kan stilla dina sexuella behov.

Se också: #onaneramera – så får du orgasmBrand logo
Se också: #onaneramera – så får du orgasm

Det finns stora variationer av utseende, funktion och material, exempelvis metall, glas, sten, hårdplast, silikon och latex. En hård yta leder ofta ut vibrationerna hela vägen ut i toppen. Medan ett mjukt ytskikt kan upplevas behagligt, varmare och tystare.

Dildo, vibrator och andra sexleksaker ligger på en säng.
Det finns många olika slags sexleksaker som kan ge njutning.

Vibrator ger snabb effekt

Med en lufttrycks­vibrator får du snabbt och effektivt sexuell tillfredställelse genom klitorisstimulans. Vill du däremot ha mer så välj en vibrator med dubbel effekt genom en stav som roterar och masserar slidvägg samtidigt som klitoris berörs.

Annons

Söker du ”orgasmgaranti” bör du välja en leksak med effekt. Det kan vara exempelvis vibration, lufttryck, eller pulsering.

Även personer med svårigheter att få orgasm brukar förvånas över vad rätt stimulans kan göra. Vill du leka själv finns vibratorer som med dubbla funktioner stimulerar både inuti slidan samtidigt som klitoris får sitt.

Att hastigheten kan varieras är en fördel likaså att apparaten inte för oväsen som stör stämningen. Är leksaken vattentät underlättar det vid rengöring eller om du har egentid i badrummet.

Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksakBrand logo
Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksak

Ta hjälp av glidmedel

Torra, sköra slemhinnor måste visas extra omsorg genom att hållas fuktiga och det sköna blir bara skönare med hjälp av glidmedel, oavsett om du har solosex eller partnersex. Vattenbaserat glidmedel tillför en härlig fuktighet.

Annons

Väljer du en silikonbaserad produkt stannar den glatta ytan kvar litet längre, men ska undvikas om du samtidigt använder en vibrator av silikon eftersom ytskiktet kan förstöras.

Oljebaserade produkter får aldrig användas tillsammans med latex, varken kondomer eller dildos, med anledning av att materialet kan skadas och spricka.

Handla i sexshop eller på nätet

Kvinna med kreditkort handlar sexleksak på nätet.

Nu är det upp till dig att välja inköpsställe. Bestämmer du dig för näthandel kan du sitta hemma i lugn och ro, jämföra utbud och priser innan du gör ditt inköp. De flesta företag skickar paket med diskret avsändare, för även om sexleksaker är vanligt och naturligt är sex din privatsak.

Fördelen att handla över disk; exempelvis på apotek eller i välsorterade sexshopar, är att det finns kunnig personal att rådfråga och att du kan känna, klämma och utforska skyltexemplaret innan du gör ditt val.

Annons