Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Sandra: ”Utan onani är det ingen idé att ha en sexpartner”

28 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
En kvinna ligger i sängen och morgonljuset strålar in.
För Sandra är det en självklarhet att sexlivet tillsammans med andra blir bättre om man också lär känna den egna kroppen. Hon uppmanar alla kvinnor att testa onani, oavsett om man lever i en relation eller inte.
– Att onanera ett par gånger i veckan tror jag är bra för både kropp och psyke, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Utan onanin finns det ingen mening att uppsöka en partner, den som inte kan sin egen kropp kommer aldrig att nå klimax med någon annan person”. Orden är Sandras, skrivna som ett svar i en enkät om onani hos allas.se.

För Sandra är det en självklarhet att ett lyckat samliv bygger på en stabil självkännedom om den egna kroppen. Att utforska den egna lusten genom onani har varit viktigt för henne ändå sedan puberteten.

Se också: #onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
Se också: #onaneramera – lär känna ditt underliv

– Jag var tonåring i slutet av 80-talet och även om jag kände till att det fanns böcker om sex och pratade lite om det med kompisar, betydde det mycket att lära känna min egen kropp. Jag kände till att det fanns pornografi, men jag tror att unga i dag har ett helt annat flöde av det och får upptäcka olika nischer inom sexualiteten. Jag upptäckte väl klitoris genom häst- eller cykelsadeln, säger hon.

Annons

Bättre sexliv när man känner sin kropp

Sandra säger att hon genom onani har fått upptäcka vad hon själv gillar, vilket har gjort det betydligt lättare för henne att sedan kunna vara tydlig med vad hon gillar gentemot sina sexpartners. På så sätt upplever hon ett bättre sexliv än hon tror att hon hade gjort om hon inte kände sin kropp så bra.

– Jag är hetero och gillar män, men att bara ha penetrationssex är inte tillräckligt för många av oss kvinnor. Man behöver stimulera klitoris för att nå klimax och om jag inte hade gjort det på egen hand tror jag inte det hade gått att göra det med andra heller. Ibland känns det ärligt talat inte som om män har särskilt bra koll på den kvinnliga anatomin. Så om jag inte vet hur hur jag vill ha det, hur ska andra kunna veta? Att onanera ett par gånger i veckan tror jag är bra för både kropp och psyke.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Annons

Fokus på det biologiska

Onani och att lära känna den egna kroppen var ingenting som man tog fasta på i sexualundervisningen när Sandra gick i skolan. Då inriktade sig läroplanen mer på det biologiska och tog inte det känslomässiga i beaktande.

– Det var väl någon genomgång av den kvinnliga och manliga anatomin, i genomskärning. Jag minns att vi fick se Gudrun Schymans förlossningsfilm, med sugklocka och grejer. Det handlade mycket om mens och hur barn blir till, men jag tror inte att vi pratade så mycket om känslor utan bara den fysiologiska delen av det.

I stället hörde Sandra och hennes jämnåriga kompisar talas om orgasm via populärkulturen. I tidningar som Starlet och Veckorevyn kunde man läsa om det och Sandra minns de sexuella anspelningarna i Gyllene tiders låtar.

– Och Ooa hela natten handlade väl också om det? Så var "the word on the street” när jag växte upp på 80-talet i alla fall, säger Sandra med ett skratt.

”Samlaget sågs som en äktenskaplig plikt”

Så blir hon allvarlig och säger att hon tror och hoppas att nutida generationer kan tala mer öppet om den kvinnliga orgasmen än vad äldre tiders kvinnor kunde.

Annons

– Kvinnan hade ju inte ens en sexualitet förrän på 60-talet. Innan dess skulle hon bara föda barn och samlaget sågs som en äktenskaplig plikt. Det skulle avlas barn som skulle bli skattebetalare och ta hand om sina föräldrar när de blev gamla. Jag tror att det kan spela en roll i de stereotypa kvinnorollerna som då uppstod – antingen var du mamman, jungfrun eller skökan. Det gick inte att vara allt samtidigt.

Hoppas på mer prat om kvinnors sexliv

Även om Sandra upplever diskussionsklimatet betydligt öppnare i dag än under uppväxten, tycker hon att det fortfarande talas för lite om den kvinnliga orgasmen och om onani.

Se också: #onaneramera – så får du orgasmBrand logo
Se också: #onaneramera – så får du orgasm

– Jag skulle vilja säga att vi överlag pratar för lite om kvinnors sexliv och det kvinnliga könsorganet. Det är väldigt mycket pung och penis och det ska vi också prata om – men även om slidan, som ju faktiskt är källan till allt liv. Om vi hade större förståelse för det kvinnliga underlivet kunde det slå igenom också i sjukvården, där det är så vanligt med förlossningsskador och allt möjligt förfärligt. Och att mens fortfarande ses som lite äckligt 2022, nej det måste vi komma över.

Annons

Uppmanar andra att lära känna sin kropp

För Sandra är det helt uppenbart att onani per automatik leder till ett bättre sexliv också med andra.

– Det känns helt logiskt tycker jag, för om man har koll på sin kropp och vet vad man gillar och går i gång på är det en stor fördel när man är tillsammans med någon annan. Jag brukar skämta om att när jag har sex med själv får jag hundra procent utdelning och hittills är det ingen man som kommit upp på samma nivå. Å andra sidan har jag ju haft över tre decennier på mig att komma i kontakt med min sexualitet, så det är klart att männen har uppförsbacke.

Vad har du för tips till andra kvinnor som också vill börja utforska sig själva, men inte ännu har tagit steget?

– Titta på dig själv i en spegel, bekanta dig med dig själv. Men sedan är det viktigt att känna och uppleva och det behövs inte ens några sexleksaker för det. Man kan bara lägga sig ner och låta handen vandra runt. Det finns ju en massa erogena zoner, som bröstvårtor och innanlår – det är bara fantasin som sätter gränser. Om man aldrig har rört vid sig själv är det hög tid att göra det. När man kör på egen hand är det faktiskt inte mycket som kan gå fel.

Annons