Vanliga tvättmissarna som gör din hårbotten irriterad

En kvinna som tvättar håret med löddrigt schampoo.

Foto: TT

Har du irriterad eller kliande hårbotten? Kanske så det flagnar? Det kan bero på att du inte tvättar håret på rätt sätt. Här är missarna du ska undvika!

Skalpen är en del av kroppen som vi kanske inte lägger så mycket tankar eller kärlek på. Men eftersom den består av både hud och hår så kan den faktiskt behöva lite extra omvårdnad.

10 Kändisar som får oss att vilja färga håret rosa
Slå på ljud
Snabbaste sättet att få glansigt hår efter sommaren

– Många människor förbiser ofta det här med att vårda hårbotten, eftersom fokus främst ligger på hårets utseende, säger hårhälsoexperten Stab Reslan till Well+good och fortsätter:

– Precis som vikten av att en växt eller blomma får kvalitetsjord för att växa så behöver hårbotten en balanserad och hälsosam miljö för att det bästa håret ska kunna växa.

6 vanliga misstag som gör skalpen irriterad

Och för att det ska ske behöver vi både använda rätt produkter och ta bort produkter ur håret – på rätt sätt. Här listar experten de vanligaste misstagen vi gör i samband med hårtvätt, som gör skalpen ledsen och irriterad.

1. Du sköljer inte tillräckligt noga

För att vara säger på att du ska få bort alla produkter och talgrester på skalpen kan du använda schampo två gånger när du tvättar det. Så är du är helt säker på att få bort produkter som annars kan irritera huden.

Sant eller falskt om hår: Vi reder ut vad som egentligen stämmer

2. Du tvättar håret för ofta

Om vi tvättar håret för mycket så kan hårbotten bli både torr och irriterad, och kan få svårt att producera de naturliga oljorna som hår och hårbotten mår bra av. Stab Reslan rekommenderar att du tvättar håret varannan dag.

3. Du använder fel produkter

Du behöver ta bort en del av de naturliga oljor som finns i hårbotten, de du inte behöver, men absolut inte alla. Använd snälla schampon som ändå fungerar på oljorna i hårbotten också, men som inte torkar ut hårbotten. Om vi inte tar bort oljorna alls ur hårbotten så blir den lätt inflammerad och kan börja klia.

4. Du missar nacken

När du tvättar håret – se till att du verkligen sköljer ur schampo och balsam längst ner i nacken och på sidorna av huvudet, ovanför öronen. Här är de områden som är vanligast att vi missar och det kan göra att skalpen flagnar och blir irriterad, säger Reslan.

5. Du skrubbar inte skalpen

För att verkligen komma åt och bort onödiga restprodukter i hårbotten – gnugga och skrubba. Använd dina händer eller en snäll borste för skalpen och massera in det snälla schampot i hela hårbotten ordentligt. Jobba med cirklande rörelser.

6. Du har balsam i hårbotten

Medan du kan fokusera på att ha schampo främst vid hårrötterna –du behöver nara ha schampo i topparna om du använder stylingprodukter regelbundet – så ska du tänka tvärt om med balsam. Det vill du ha i toppar och på mellanlängderna men inte närmast hårbotten, för att lättare hålla hårbotten ren och fräsch.

Källa: Well+Good

Därför tappar du håret – 9 produkter som hjälper
Mjäll och torr hårbotten? Så blir du av med det