Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Bind din egen tulpanbukett – steg för steg

11 mar, 2024 
Maria Hansson
Floristen Stina Kjellson visar hur man binder tulpanbuketter.
Maria Hansson
På vårvintern är suget efter tulpaner stort, i alla dess former och härliga färger. Odla din kreativitet genom att binda en egen, vacker bukett – det är mycket enklare än man kan tro. Floristen Stina Kjellson visar hur du gör!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
9 tips för sommarblommor i utekrukanBrand logo
9 tips för sommarblommor i utekrukan

Råd för buketten

Fördelen med att binda i spiral är att stjälkarna då inte mosas lika lätt mot varandra eftersom de inte korsas. Det blir då mycket lättare att hålla ett hårt grepp utan att de går sönder. Misströsta inte om du inte fixar att göra en perfekt spiral på första försöket. Övning ger färdighet! Under tiden du binder buketten, vinkla upp och titta på den ovanifrån ibland – då ser du lättare om den blir ojämn eller om det är bra balans.

Tulpanbukett.
En härlig bukett som sprider glädje och piggar upp! Floristen Stina Kjellson har bundit den vackra vårbuketten med tulpaner, narcisser och kvistar.Maria Hansson

Vill man inte köpa dyra blommor går det utmärkt att piffa till ett billigt 10-pack tulpaner från matbutiken.

Annons

Använd naturens material

Plocka in kvistar från naturen och blanda med tulpanerna. Björk, syren, blåbär och spirea är tacksamma i vas.

Tänk på att narcisser måste dra i vatten i en separat vas innan de blandas med andra blommor. Detta för att de utsöndrar ett sekret som täpper till porerna. Om de måste snittas om efter att buketten är klar så spola stjälkarna under vatten en stund för att skölja av sekretet.

1. Förbered & sortera

Sortera blommor.
Sortera dina blommor i högar.Maria Hansson

Sortera dina blommor i högar, då blir det mycket enklare att plocka dem en och en. Här väljer vi två olika sorters tulpaner; Seadov parrot och Flash point, med narcissen Sweet paradise samt eukalyptus- och björkkvistar. Det är även bra att förbereda det band eller snöre du vill knyta buketten med.

Annons

2. Korsa och håll hårt

Få till en spiralbunden bukett.
Lägg stjälkarna i kors, för att få till en spiralbunden bukett.Maria Hansson

Börja med att lägga de första stjälkarna i kors, för att få till en spiralbunden bukett. Använd din tumme för att ”låsa” fast dem. Tulpaner tål att man håller ett hårt grepp, framförallt när man binder en spiralbukett.

3. Bygg ut från mitten

Fyll på med en blomma i taget när du binder buketten.
Fyll på med en blomma i taget när du binder buketten.Maria Hansson

Fyll på med en blomma i taget. Lätta tummen lite när du ska placera en ny stjälk. Viktigt är att du ändå håller ett stadigt tag om buketten så blommorna inte glider iväg. Ofta kan det vara lättast om man tänker att det är mitten av buketten man börjar med.

Annons

4. Snurra

Tips för att binda bukett.
Snurra på buketten medan du binder den så den blir jämn på alla sidor.Maria Hansson

Allt eftersom buketten blir större så snurrar man på den ett kvarts varv. Ta då hjälp med den andra handen.

5. Bind ihop

Hur du binder en bukett.
När du är nöjd med buketten så är det dags att binda ihop den.Maria Hansson

När du känner dig nöjd med buketten är det dags att binda ihop den. Fortsätt att hålla ett stadigt grepp om stjälkarna med en hand. Lås snöret med samma hand samtidigt som du med andra handen lindar snöret minst två varv, gärna fler, runt stjälkarna. Och snöret ska viras ganska hårt runt bindstället.Nu kan du försiktigt släppa buketten och lägga den på bordet. Med båda händerna görs en knut där det ena snöret viras två gånger runt det andra. Då låses knuten fast och du kan enkelt göra en till knut utan att snöret glider upp.

Annons

6. Klipp stjälkarna

Klippa stjälkar.
Det sista steget är att klippa av alla stjälkar och kvistar.Maria Hansson

Klipp av alla stjälkar och kvistar till samma längd med en vass och ren sekatör. Det är även bra att skära tulpanstjälkarna lite snett.

Styling och arrangemang: Stina Kjellsson Ill: Freepik.com

Annons